Dodaj do ulubionych

Budowa Grillo-Wędzarni

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 21:11
W związku z wieloma zapytaniami na temat budowy wędzarni murowanej i grilla
podaję adres strony internetowej:
chefpaul.w.interia.pl/lub
www.chefpaul.5gigs.com/
pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
Chef Paul
Edytor zaawansowany
  • Gość: Chef Paul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 21:36
    Budowa Grill + Wędzarnia
    powinno oczywiście być:
    chefpaul.w.interia.pl/
    lub
    www.chefpaul.5gigs.com/
    przepraszam
    Chef Paul
  • 29.06.05, 21:13
    Wow, super :)
    Ale mam parę pytań, bo zrobiłem kiedyś świetną, ale nie tak piękną jak Twoja,
    wędzarnię z dwóch starych beczek w ziemi.
    1. Co z regulacją powietrza dla paleniska wędzarni (beczka nr 1)? U mnie bardzo
    się przydawała. Czy tu regulujesz uchyleniem klapy paleniska?
    2. Beczka nr 2, w której wędziłem (pomiedzy paleniskiem i wędzarnią było ok 2 m
    rur) była przykrywana gęstym płótnem żeby dym sie ładnie rozkładał w całej
    beczce i wolniej przepływał. Jak tutaj uzyskujesz odpowiednie ilości dymu w
    całej objętości wędzarni? Czy czegos nie zauważyłem na rysunkach?
    To mnie nurtuje o tyle, że widziałem też inne wędzarnie amatorskie i zawsze
    były "utrudnienia" dla wychodzącego dymu.

    Dzięki za odpowiedź. czekam bardzo pilnie :)
  • Gość: Chef Paul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 23:59
    Cześć, Dzięki za zainteresowanie
    1. Regulacja dopływu powietrza - klapą paleniska wędzarni (na zdjęciu z otwartą
    klapą paleniska widac po prawej stronie klapy regulator - użyłem regulatora od
    starego typu okien służącego do blokowania wartości uchylenia okna) - masz
    rację widać niewyraźnie.
    2. Ilość dymu - drewno bardziej lub mniej wilgotne plus trociny, (najważniejsza
    jednak w procesie wędzenia jest temperatura) przy przestrzeganiu receptury
    (czas i temperatura) uzyskuje się doskonałe wyniki
    3. Polecam przejrzenie strony wedlinydomowe.pl istna kopalnia wiedzy na
    ten temat
    pozdrawiam
    Chef Paul
  • 30.06.05, 10:49
    A jak masz z sąsiadami? Czy taka wysokość komina jest wystarczająca żeby dym
    uciekał na tyle wysoko, że nie marudzą?
    Może warto wstawić jeszcze kawałek nierdzewki, żeby było wyżej?
    Mojej Pani też się Twój projekt bardzo spodobał, ale kazała mi go obłożyć
    klinkierem :)
    W tym roku już nie dam rady, ale na wiosnę przyszłego zacznę od tego - teraz
    kończymy tynki wewnętrzne.
    pzdr
  • Gość: Chef Paul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 18:41
    ...z sąsiadami mam ok (raczej czekają ażeby poczuć dymek i coś do
    wędzenia "przy okazji" mi podrzucić)... oczywiście możesz zrobić wyższy komin
    (ale uważam że, wysokość prawie 2,80 jest wystarczająca - przecież to nie
    spalarnia odpadów ani cegielnia - i zapachy całkiem przyzwoite)...
    ... szata zewnętrzna dowolna - jeden ze znajomych morduje się i tłucze kamień
    polny, bo mu pasuje do oczka wodnego i reszty wystroju,
    pozdrawiam
    Chef Paul
  • Gość: mif IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 22:10
    To do kompletu:
    www.wozniak.com.pl/
  • Gość: d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 08:52
    Gość portalu: mif napisał(a):

    > To do kompletu:
    > www.wozniak.com.pl/

    A tutaj co? Parnik?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.