Dodaj do ulubionych

Poziom cholesterolu - jaki powinien być ?

IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.02.04, 19:54
Prosze o informacje - jaki powinien byc poziom cholesterolu.
Właśnie robie badania , i czekam co mi laboratoryjna próbka wykaże.
Jakie sa normy ?

Poziom całkowity ?
Poziom LDL , HDL , Trójglicerydy ?

Za wszelkie info będę wdzięczny. Także za np. linki do sron w sieci , lub
tytuły książek.



Edytor zaawansowany
  • 18.02.04, 20:02
    Cytuję "Badania laboratoryjne w codziennej praktyce. Wartości referencyjne i
    interpretacja" Z.jakubowski i wsp.:
    Wartości referencyjne dla cholesterolu, które wynikałyby z normy statystycznej
    znacznie przekraczają wartości pożądane. Na podstawie badań epidemiologicznych
    zagrożenia miażdżycą, za wartości pożądane uznaje się takie, które nie powodują
    wzrostu ryzyka choroby niedokrwiennej.
    Wartości pożądane: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/L)
    Wartości graniczne: 200 - 250 mg/dl (5,2 - 6,5 mmol/L)
    Wartości nieprawidłowe: > 250 mg/dl (> 6,5 mmol/L)

    Triglicerydy:
    Wartości referencyjne: 50-180 mg/dl (0,55 - 2,0 mmol/L)
    Wartości pożądane: < 200 mg/dl (ɚ,3 mmol/L)
    Łagodna hipertriglicerydemia: 200-500 mg/dl (2,3 - 5,6 mmol/L)
    Znaczna hipertriglicerydemia: > 500 mg/dl (> 5,6 mmol/L)
  • 18.02.04, 20:06
    Cholesterol HDL.
    Wartości referencyjne:
    mężczyźni: 35-70 mg/dl (0,9 - 1,8 mmol/L)
    kobiety: 40-80 mg/dl (1.0 - 2.1 mmol/L)

    Cholesterol LDL.
    Wartości pożądane: < 135 mg/dl (ɛ,5 mmol/L)
    Wartości podwyższone: 135 - 155 mg/dl (3.5 - 4,0 mmol/L)
    Wartości wysokie: > 155 mg/dl (ɰ,0 mmol/L)
  • Gość: hydrogen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 22:00
    Pewnie myślisz, że wysoki cholesterol to miażdżyca? To nie jest do końca
    prawda. Prawdą jest natomiast, że nikt nie udowodnił ww związku ptrzyczynowo-
    skutkowego. Proponuję poczytać:

    www.ravnskov.nu/cholesterol.htm
    Pozdro
  • Gość: Artur IP: *.sasknet.sk.ca 19.02.04, 00:44
    Gość portalu: hydrogen napisał(a):

    > Pewnie myślisz, że wysoki cholesterol to miażdżyca? To nie jest do końca
    > prawda. Prawdą jest natomiast, że nikt nie udowodnił ww związku ptrzyczynowo-
    > skutkowego.

    Ale zwiazek asocjacyjny nie ulega watpliwosci.
    Czy obnizenie cholesterolu poprawia nasze szanse przezycia? Tu sa watpliwosci.
    Leki obnizajace cholesterol - statyny rzeczywiscie poprawiaj nasze szanse na
    dlugie zycie np po zawale serca.
    Ale mechanizm nie jest taki pewny bo sa dwie mozliwosci:
    1. obnizenie cholesterolu
    2. niespecyficzne przeciwzapalne dzialanie statyn.
    Na razie nie wiadomo, ktory mechanizm wazniejszy , czy moze oba?
  • Gość: brumbak IP: *.crowley.pl 19.02.04, 16:22
    Gość portalu: Artur napisał(a):
    Czy obnizenie cholesterolu poprawia nasze szanse przezycia? Tu sa watpliwosci.
    -
    to tylko Twoje zdanie
    fakty sa inne
    -- sprawa była dawno przebadana wszechstronnie
    stweirdzono wprost proporcjonalna zależnośz poziomu cholesterolu i ryzyka
    miażdzycy
    oto przykłady badań:
    - Jedno z najbardziej spektakularnych:
    w 1984 roku Rząd Stanów Zjednoczonych USA ogłosił wyniki badań zakrojonych na
    ogromna skalę badań na temat zależności diety miażdżycy- trwały 10 lat
    a ich koszt wynióśł 150 mln dolarów.
    Dyrektor programu badawczego Basil Rifkin stwierdził:
    "...wyniki bada barzo silnie wskazują ,że im niższy poziom cholesterolu i tłu
    szczu w diecie tym bardziej obniża się ryzyko chorób serca. "

    The Lipid Research Clinics Coronary Primary PREVENTION Trial Results, I.
    Reduction in INcidence of Coronary Heart Disease. JOURNAL of AMERICAN MEDICAL
    ASSOCIATION, 251:351, 1984

    - Co to znaczy niski poziom cholesterolu
    - Na pewno ni etaki jaki przeciętnie spotyka się w populacjach krajów
    zachodnich, gdzie niełwaściwa dieta powoduje podwyższony poziom cholesterolu.
    -Wg amerykańskiego specjalisty Nathana Pritkina najwyższy "zdrowy" poziom
    cholesterolu to 100 plus wiek.
    - Tymczasem na podstawie śrernich poziomów w populacjj amerykanów przyjęto jako
    normalny poziom do 200 .
  • Gość: Artur IP: *.sdh.sk.ca 19.02.04, 17:45
    Odpowiadasz na :
    Gość portalu: brumbak napisał(a):
    > to tylko Twoje zdanie
    > fakty sa inne

    Nie, Brumbak, fakty nie sa inne. Przytoczone przez ciebie praca wcale nie
    surgerujae, ze to wlasnie cholesterol jest winny.
    Tak jak pisalem wyzej, cholesterol moze grac role wskaznika - w opisanymi przez
    ciebie przypadku - wskaznika tlustej diety.
    Opisana przez ciebie praca sugeruje natomiast szkodliwosc "tlustej" diety.
  • Gość: brumbak IP: *.crowley.pl 19.02.04, 17:58
    Gość portalu: Artur napisał(a):
    Nie, Brumbak, fakty nie sa inne. Przytoczone przez ciebie praca wcale nie
    > surgerujae, ze to wlasnie cholesterol jest winny.
    > Tak jak pisalem wyzej, cholesterol moze grac role wskaznika - w opisanymi
    przez
    > ciebie przypadku - wskaznika tlustej diety.
    > Opisana przez ciebie praca sugeruje natomiast szkodliwosc "tlustej" diety.
    --
    Nie Artur,
    fakty sa inne
    nie ważne co ja na ten temat sądze
    posłuchajmy fachowców z w/w badań:
    >dr Charles Glueck , director of the University of Cincinnati Lipid Research
    Center ( jednego z 12 ośrodków badawczych uczestniczących w projekcie) " For
    every one percent reduction in total cholesterol level, there is a two percent
    reduction in heart disease risk."
    ( Przy pobniżeniu całkowitego poziomu cholesterolu o 1 procent ryzyko chorób
    serca spda o 2 procent."
    i
    kardiolog z Columbia University , Robert Levy
    " If we can get everone to lower his cholesterol by ten to fifteen percent by
    cutting down on fat and cholesterol in the diet, heart attack deaths in this
    country will decrease by twenty to thirty percent."
    ( Jesli potrafilibysmy sprawić, aby każdy obniżył poziom cholesterolu o 10 do
    15 procent przez obniżenie spożycia cholesterolu i tłuszczcu, to ilośc ataków
    serca w naszym kraju zmniejszyłaby sie o 20 do 30 procent."
    ...
    and so on
  • Gość: Artur IP: *.sdh.sk.ca 19.02.04, 18:04
    Brumbak :) To co podajesz to sa uproszczenia wynikajace z potrzeb
    dziennikarskich. :) Ktos uznal, ze sa wystarczajaco dobre i nie zrobia nikomu
    krzywdy i zostaly rozpropagowane.
    Pozdr
  • Gość: brumbak IP: *.crowley.pl 19.02.04, 18:26
    Gość portalu: Artur napisał(a):
    > Brumbak :) To co podajesz to sa uproszczenia wynikajace z potrzeb
    > dziennikarskich. :) Ktos uznal, ze sa wystarczajaco dobre i nie zrobia nikomu
    > krzywdy i zostaly rozpropagowane.
    > Pozdr
    --
    Artur, to co piszesz to sa Twoje osobiste poglądy,

    - cholesterol jest silnym czynnikiem RYZYKA i jest to udowodnione
    (wiadomo że nie jest jedynym , ale w badaniach na populacjach okazuje sie -
    najsilniejszym)
    -Pozdr
  • Gość: Artur IP: *.sdh.sk.ca 19.02.04, 18:32
    To nie sa tak zupelnie moje osobiste poglady. Sa podzielane przez naprawde
    wielu lekarzy i naukowcow. Zrodla watpliwosci na temat cholesterolu w
    kontekscie chorob serca zostaly nie tak znowu dawno opisane popularnym jezykiem
    w Scientific American.
  • Gość: BRUMBAK IP: *.crowley.pl 19.02.04, 23:08
    Gość portalu: Artur napisał(a):
    > To nie sa tak zupelnie moje osobiste poglady. Sa podzielane przez naprawde
    > wielu lekarzy i naukowcow. Zrodla watpliwosci na temat cholesterolu w
    > kontekscie chorob serca zostaly nie tak znowu dawno opisane popularnym
    jezykiem
    >
    --
    poglądy które cytowałem to bardzo poważne opinie naukowe
    -- uważam że lekarze którzy lekceważa sprawe podwyższonego poziomu cholestrolu
    u pacjentów traktuj.ac go tylko jako "wskaźnik" ryzykuja nie sowim zdrowiem..
    ---
    intensywne badania na temat rozwoju miażdzycy i jej powiązania z dieta trwają
    co najmniej od lat 50. XX wieku
    - w czasie wojny w Korei dokonywano autopsji zabitych w walkach żolnierzy- z
    obu walczących stron
    - okazało sie że u ponad 77% zołnierzy ameryknskich stwierdzono złgo
    miażdzycowe
    - u równie młodych żOlnierzy z Korei takich zmian w ogóle nie stwierdzano-
    ( dieta koreańczyków była niskotłuszczowa z dużą ilościa weglowodanów(ryż i
    warzywa)
    (dieta amerykanów to duzo miesa duzo tłuszczu także cukier i biała mąka - ale
    w porówaniu do koreańczyków znacznie znacznie więcej kalorii pochodziło z
    tłuszczu)--
    Enos, W, "Pathogenesis of Coronary Disease in American Soldiers Killed in Korea"
    JOURNAL of theAMERICAN MEDICAL ASSOCIATION, 158:912, 1955
  • Gość: brumbak IP: *.crowley.pl 19.02.04, 23:10
    mała korekta literówki w poprzednim poscie

    uważam że lekarze którzy lekceważa sprawe podwyższonego poziomu cholestrolu
    u pacjentów traktuj.ac go tylko jako "wskaźnik" ryzykuja nie swoim zdrowiem..
  • Gość: hydrogen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 22:57
    Poniższa wypowiedź sugeruje, że tego nie zrobiłeś:

    > Ale zwiazek asocjacyjny nie ulega watpliwosci.

    Autor powinien być dla ciebie osobą wiarygodną gdyż jest naukowcem publikującym
    swoje teksty w prestiżowych czasopismach.

    Na razie tyle.

    Pozdro

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.