Dodaj do ulubionych

o osteoporozie - wyniki badań

IP: *.crowley.pl 22.02.04, 08:51
- w wiekszości przypadków osteoporoza nie jest chorobą
lecz stanem organizmu wyporacowanym przez własciciela danego ciała...

- odwapnienie kości ma związek (wykluczywszy razdkie stany chorobowe)
z:a/ dietą
b/ trybem życia( aktywność fizyczna)
- Podam niżej parę wynków badan naukowych na ten temat.

- Czy osteoporoza to wynik za małego "dowozu" wapnia do organizmu czy za
dużej utraty metablicznej?

Podaję wyniki 5 badan na ten temat
Badano w nich przy danym spozyciu wapnia oraz dwóch różnych typach diety -
- I . o niskim spozyciu białka II- dieta wysokobiałkowa-
jaki jest
BILANS WAPNIA w organizmie to znaczy czy czy go ubywa (bilans ujemny) czy
przybywa( bilans dodatni)
Badanie 1 Anad.C "Effect of Protein Intake on Calcium Balance of Young Ma
Given 500 Mg Calcium Daily." Jounal of Nutrition, 104:695, 1974Wyniki:
bilans przy diecie niskobiałkowej + 31 przy wysokobiałkowej: minus 120

Badanie 2 : Hegstad, M " Urinary Calcium and Calcium Balance in Young Men as
Affected by Level of Protein and Phosphorous Intake. " Journal of Nutrition
111:53,1981
poziom spożycia wapnia 500 Mg
wyniki:
dieta niskobiałkowa +24 wysokobiałkowa: minus 116
Badanie 3 Walker, R. Calcium Retention in the Adult Human Male as Affected by
Protein Intake. " Journal of Nutrition 102:1297, 1972
poziomo spozycia wapnia 800 Mg
wyniki: dieta niskobiałkowa: +12 wysokobiałkowa: minus 85

Badnie 4 Johnson, N "Effect of Level of Protein Intake on Urinary and Facal
Calcium and Calcium Retention of Young Adult Males." Journal of Nutrition,
100:1425, 1970
poziom spożcyia wapnia 1400 Mg
wyniki: dieta niskobiałkowa +10 wysokobiałkowa minus 84

Badanie 5 Linkswiller, H, "Calcium Retention of Young Adult Males as Afected
by Level of Protein and of Calcium Intake"
Trans New York Academy of Science, 36: 333, 1974
poziom spożycia wapnia 1400 Mg
wyniki: dieta niskobiałkowa: +20; dieta wysokobiałkowa minus 65

-- dieta która wpływa negatywnie na bilans wapnia to dieta zakwaszająca
organizm a więc zawierająca duzo białka pochodzenia zwierzęcego i tłuszczu
zwierzecego, także duzo cukru
- odpowiednie tabele podaja jakie produkty maja działanie zakwaszajace a
jakie sa zasadotwórcze ( ma tu także znaczenie stosunek wapnia i fosforu w
tych produktach)
przykłady podane w jednostkach: m-equiv.per 100g)
wątroba cielęca minus 46,9 (efekt zakwaszający)
kurczak pieczony minus 25,4
befsztyk minus 23,5
szynka gotowana-minus 22,3
jajka - minus19,7
ryba smazona- minus14
ser cheddar -minus 5,4

groszek zielonu - plus 1,2 (efekt zasadotwórczy)
jabłko surowe plus 3
pomidory surowe plus 5,6
marchewka surowa 9
ziemniaki pieczone ze skórką - plus 10,0
migdały plus 18,3
szpinak gotowany plus 39,6

( ogólnie wałsności zasadotórcze maja warzyw aszczególnie w wpostaci surówek)

-- jak wynika z badań nawet picie mlekA(WYSOKI DOWÓZ WAPNIA) NIE ZAPOBIEGNIE
OSTEoporozie jeżeli dieta jest źle zbilansowana)

Kobiety z afrykańskiego plemnienia Bantu spozywaja 350 Mg wapnia dziennie;
rodza średnio 6-9 dzieci , maja silne kości. - Jak wyjaśnia amerykański
specjalistaNathan Pritkin : "Jak jest to mozliwe , je zeli amerykanskie
zalecenia mówia o spozyciu 1200 mg dziennie? To proste, dieta tych kobiet,
zawiera bardzo mało białka a wiec nie ma zjawiska usuwania wapnia z
organizmu... w naszym kraju gdzie w diecie białko stanowi 20% ogółu kalorii
powoduje to negatywny bilans w zakresie minerałów, nie tylko w zakrsie
wapnia, ale i magnezu, cynku .... Jest to bezpośrednio zależne od ilosci
białka które zjadamy."





Edytor zaawansowany
  • Gość: obserwator IP: *.gdynia.mm.pl 22.02.04, 09:16
    Mniej więcej się z Tobą zgadzam .Tu w wątku poniżej kobieta dziwi się że
    stwierdzono u niej osteoporozę w wieku 33 lat.Nagminną sprawą jest teraz masa
    połamanych dzieciaków,,,,dlaczego,,,?? przecież chowane na sztucznym
    (kartonikowym) mleku, karmione chlebem z salcesonem i ziemniakami że nie
    wspomnę już o chipsach,trujących frytkach itd....Rośnie pokolenie kalek...
    Jeśli zapytać 10 kobiet czy robiły densytometrię to 8 zapyta a co to jest????
    Co tu dużo gadać ,,żle się dzieję.
  • Gość: obserwator IP: *.gdynia.mm.pl 22.02.04, 09:34
    No i najważniejsze...czym skorupka za młodu nasiąknie,,,,,, Ile surowizny na
    codzień zjada przeciętny człowiek,,jedno jabłko ?,może jednego pomidora napewno
    nie , a jeśli tak, to teraz w tym okresie ten pomidor nie nadaje się do
    jedzenia wcale.Dzieciaki na szpinak mają dłuuuugie zęby,surówki ,no tylko wtedy
    jak mają mądrych rodziców,którzy wiedzą coś niecoś na temat zdrowego odżywiania.
    W nawale problemów dnia codziennego ,ludzie nie odżywiają się tylko zapełniają
    głodne żołądki czym się da...Nie mówię oczywiście tu o wszystkich, ale o
    znakomitej większości.
  • Gość: brumbak IP: *.crowley.pl 22.02.04, 13:28
    Tak, z tym jedzeniem to teraz naprawde jest źle.
    Ludzie wybieraja to co smaczne, ładnie podane, ładnie opakowane, umiejetnie
    reklamowane.
    - Poniżej przykład z forum - he, he,- Fitness
    - I te dziewczyny póżniej się zdziwią ,że im kośći strzelą, niestety...

    "- Czy bedac na diecie kopenhaskiej trzeba jesc wszystko, tzn: calego kurczaka
    na raz, duze befsztyki, szpinak i salate? Tego kuraka i wolowine jeszcze
    przelkne, ale do salaty i brokulow nikt mnie nie przekona.
    Prosze o odpowiedz."

    - duża porcja surówy tak naprawde jest w obiedzie -- NAJWAŻNIEJSZA....

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka