na czym polega MANOMETRIA PRZEŁYKU I GDZIE JĄ Dodaj do ulubionych

  • IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.03.04, 15:44
    WYKONUJĄ W WARSZAWIE?
    • Gość: Artur IP: *.sasknet.sk.ca 21.03.04, 20:12
      Badanie polega na pomiarze sily miesniowki przelyku oraz zwieraczy przy pomocy
      cewnikow zalozonych do przelyku. Robi sie glownie by ocenic, czy nie doszlo do
      nadmiernego skurczu zwieracza miedzy przelykiem i zaladkiem. Stan taki
      podejrzewa sie u ludzi, ktorzy bardzo wolno jedza (np 2 godziny jedza obiad) i
      musza bardzo duzo popijac w czasie jedzenia oraz jezeli zdarza sie zwracanie
      pokarmu, ktory nawet nie dotarl do zoladka a raczej utknal w poszerzonym
      nienaturalnie przelyku.
      Jezeli badanie potwierdzi problem to leczy sie zabiegowo balonem wprowadzonym
      do przelyku, ktory napompowuje sie do takiej wielkosci, ze nastepuje
      rozluznienie zwieracza przelykowo-zoladkowego "na sile". Jest to dosc brutalne
      leczenie i w czesci przypadkow dochodzi i tak do pelnej operacji (bo w 5%
      niestety dochodzi do rozerwania przelyku balonem) ; alternatywa jest pelna
      operacje chirurgiczna z dojscia brzusznego, choc byc moze mozliwe jest tez
      mniej traumatyzujace leczenie laparoskopowe.
      W wielu wypadkach korzystnym badaniem oprocz manometrii na tym etapie bylby 24
      godzinny pomiar pH (kwasowosci) w przelyku. Warto spytac lekarza, czy
      symptomatyka nie upowaznia i do zrobienia i tego badania za jednym zamachem.
      Jest to o tyle proste, ze po badaniu manometrycznym mozna zostawic w przelyku
      sonde monitorujaca kwasnosc plynow w przelyku na kolejna dobe.
      Powazne nieprawidlowosci w tym drugim badaniu moga sugerowac koniecznosc
      leczenia lekami obnizajacymi kwasnosc zoladka przez reszte zycia (zwlaszcza w
      nocy), koniecznosc spania w uniesionej pozycji (polsiedzaco), koniecznosc
      ograniczenia lub wyeliminowania wieczornych posilkow (tak gdzies od 5 po
      poludniu wzwyz). W skrajnie ciezkich przypadkach dokonuje sie tracheostomii.
      Wszystko to po to by zapobiec groznemu zachlysnieciu kwasem zoladkowym i
      resztkami pokarmu mogacemu zdarzyc sie w czasie snu. Wedlug wykladu, ktory
      kiedys slyszalem az 1% ludzi umiera z powodu zaburzen przelykania (tak umarl
      m.in George Washington), glownie w mechanzmie zachlystu kwasna trescia zoladka.
      Smierc moze nastapic w trzech mechanizmach: stezony kwas zoladkowy wchodzacy
      do przelyku jest w stanie doprowadzic do skurczu gornych drog oddechowych i
      doprowadzic do natychmiastowego zgonu w mechazmie nieco podobny do stanu
      astmatycznego; moze dojsc do mechanicznego zatkania drog oddechowych resztkami
      pokarmu z zoladka zwlaszcza jezeli ostatni posilek byl "gruboziarnisty" np
      zawieral slabo pogryzione orzechy, wreszcie moze dojsc zachlystowego zapalenia
      pluc, ktore rowniez konczy sie smiercia w wielu przypadkach zwlaszcza u osob
      starszych- jako, ze zwykle mamy tu do czynienia z mechanizmami nawrotowymi
      zdarzajacymi sie raz na kilka tygodni.

      Moze wiec warto przy okazji manometrii zrobic to badanie ph (o ile jest to
      mozliwe i wskazane klinicznie).


      Przyczyny chorob przelyku sa zupelnie nieznane, ale prawdopodobnie mamy tu
      jakas nieprawidlowosc w zakresie ukladu nerwowego, ktory przestaje w prawidlowy
      sposobo kontrolowac perystaltyke przelyku i napiecie zwieraczy przelyku.
    • Gość portalu: dziewczyna napisał(a):

      > WYKONUJĄ W WARSZAWIE?- szukam takiej pracowni

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.