Fakty i mity na temat krwiodawstwa
Witam.
Jestem zasłużonym honorowym dawcą krwi. Oddaję już parędziesiąt lat. Faktycznie opisane w artykule jako mity, są nimi rzeczywiście. Mam takie jedno spostrzeżenie. Kiedyś wolno było mi oddać krew tylko 4 razy w roku, a teraz mogę 6 razy. Kiedy powiedziałem, że teraz oddaje krew o wiele mniej chętnych i dlatego zmieniono przepis, że można 6 razy w roku, odpowiedziano mi, że nowa wiedza medyczna pozwoliła na zmianę. Ja jednak uważam, że braki krwi zmusiły do poszukiwania i tworzenia nowych przepisów. Widziałem ile kiedyś było ludzi w punktach, a ile teraz, a samych punktów oddawania tez było wiele więcej. Drugie spostrzeżenie to badanie bilirubiny przed pobraniem. Kiedyś badano i wiele osób nie mogło oddać bo przekraczało to wyznaczony próg. Teraz nie bada się, potrzeby są większe, a krwiodawców mniej, a to mogłoby jeszcze wpłynąć na zmniejszenie pobrań krwi. Oczywiście nie twierdzę, że teraz pobiera się krew złą, od chorego itd. Wyznacznik 1,05 powodował, że krwi nie pobierano, bo można było tylko pobrać do 1,00. Leczono kogoś dopiero gdy wyznacznik przekraczał 1,40. Krew z wyznacznikiem 1,00 do 1,20 jest dobra.
Proszę o komentarz.
Dziękuję i pozdrawiam.