Gazeta.pl   Forum   Zdrowie   Zdrowie   Fakty i mity na temat krwiodawstwa

Fakty i mity na temat krwiodawstwa

Autor: faraon33 17.11.10, 16:48
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Witam.
Jestem zasłużonym honorowym dawcą krwi. Oddaję już parędziesiąt lat. Faktycznie opisane w artykule jako mity, są nimi rzeczywiście. Mam takie jedno spostrzeżenie. Kiedyś wolno było mi oddać krew tylko 4 razy w roku, a teraz mogę 6 razy. Kiedy powiedziałem, że teraz oddaje krew o wiele mniej chętnych i dlatego zmieniono przepis, że można 6 razy w roku, odpowiedziano mi, że nowa wiedza medyczna pozwoliła na zmianę. Ja jednak uważam, że braki krwi zmusiły do poszukiwania i tworzenia nowych przepisów. Widziałem ile kiedyś było ludzi w punktach, a ile teraz, a samych punktów oddawania tez było wiele więcej. Drugie spostrzeżenie to badanie bilirubiny przed pobraniem. Kiedyś badano i wiele osób nie mogło oddać bo przekraczało to wyznaczony próg. Teraz nie bada się, potrzeby są większe, a krwiodawców mniej, a to mogłoby jeszcze wpłynąć na zmniejszenie pobrań krwi. Oczywiście nie twierdzę, że teraz pobiera się krew złą, od chorego itd. Wyznacznik 1,05 powodował, że krwi nie pobierano, bo można było tylko pobrać do 1,00. Leczono kogoś dopiero gdy wyznacznik przekraczał 1,40. Krew z wyznacznikiem 1,00 do 1,20 jest dobra.
Proszę o komentarz.
Dziękuję i pozdrawiam.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

WIĘCEJ O ZDROWIU:

Drętwienie rąk i nóg

Jest się czego bać?

Domowe SPA

http://zdrowie.gazeta.pl/zdrowonalato/1,125972,9332138,Domowe_SPA__zdrowsza_i_piekniejsza_juz_wiosna,,ga.htmlBez drenażu kieszeni!

Zmysłów moc

Bez ściemy

Zaloguj się

ŻYJ ZDROWO:

Ból głowy bez tajemnic

To ważne, gdzie i jak cię boli. Na podstawie objawów można postawić wstępną diagnozę. Przyczyn jest wiele
Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.