Dodaj do ulubionych

Powiększone węzły,rozmaz, proszę o radę

11.04.11, 13:37
Syn(17lat) w ostatnich dniach stycznia zachorował na zapalenie krtani, miał kaszel, nawet kilka razy leciała mu krew z nosa(kilkusekundowo, z jednej dziurki i skąpo) Powiększyły mu się węzły chłonne szyjne, boczne trójkąty szyi tak z 4 cm nad obojczykiem. Węzły miękkie i ruchome względem skóry i podłoża. Pod koniec lutego zachorował na grypę(cała rodzina się rozchorowała), brał antybiotyk.W połowie marca złapał go wirus żołądkowy(lekka biegunka i bół brzucha).Przeszło po 2 dniach. Węzły ma do tej pory takie same, nie znikły,są widoczne jak skręca szyję. Lekarz oglądał te węzły, i powiedział,że powiększyły się przez infekcję. To już ponad 2 miesiące jak te węzły ma powiększone. Zrobiłam mu dzisiaj morfologię z rozmazem ręcznym i jestem bardzo zaniepokojona wynikiem. Ma dużo limfocytów i za mało segmentów. Bardzo proszę o jakąkolwiek odpowiedź, co się dzieje. Podaje wynik z normami. OB 6 1-10 Crp ujemny Rozmaz: Limfocyty 60 20-45% !!!!!!!! Kwasochłonne 2 1-5% Bazofilie 0 0-1% Pałeczki 1 1-5% Monocyty 5 3-8% Segmenty 32 40-70% !!!!!!!!! Morfologia: WBC 7.2 4.0-10.0 RBC 4.80 4.00-5.50 HGB 14.3 12.0-18.0 HCT 43.1 36.0-53.0 PLT 277 150-400 MCV 90 80-100 MCH 30 26-34 MCHC 33.1 32.0-36.0 LYM% 49 20-48 MON% 6.60 4.00-10.00 GRA% 44 42-80 # LYM 3.5 1.2-3.5 #MON 0.4 0.3-0.8 #GRA 3.3 1.4-7.0
Zrobiłam również USG węzłów:
Gruczoł tarczowy o jednorodnej,prawidłowej echogeniczności,bez zmian ogniskowych.Gruczoły ślinowe jednorodne,niepowiększone.Wzdłuż naczyń szyjnych oraz w obu okolicach podżuchwowych, a także na karku stwierdza się powiększone węzły chłonne, z prawidłowym, odwnękowym unaczynieniem w badaniu dopplerowskim oraz normalnym stosunkiem osi długiej i krótkiej. Obraz odpowiada węzłom odczynowym.

I to tyle, lekarz nie opisywał szczegółowo wymiarów, bo powiedział, że ich wielkość nie budzi niepokoju. Pokazał mi jednak te wymiary na monitorze, największy węzeł był 18 mm x 0,8 mm, drugi 15 mm x 0,6 mm, reszta mniejsza,ale nie pamiętam już wymiarów.
Syn nie ma żadnych niepokojących objawów,nie gorączkuje,nie chudnie,nie ma potów.
Jedynie ma takie napadowe czerwienienie twarzy,szyi i klatki piersiowej. Trwa ono kilka minut i przechodzi,wydaje się,że ma temperaturę,ale nie ma,temperatura jest w normie 36.8.Wygląda to na takie uderzenia gorąca,bo mówi,że w tym właśnie momencie jest mu gorąco.
Bardzo proszę o odpowiedź,czy przy tych wynikach i objawach można podejrzewać jakąś chorobę rozrostową? Wiem,że muszę za jakiś czas powtórzyć morfologię i rozmaz,ale nie wiem czy czekać spokojnie czy już do onkologa? Bardzo proszę o odp.Dziękuję z góry.
Edytor zaawansowany
  • jul_nik 11.04.11, 14:31
    Moim zdaniem onkolog nie zaszkodzi, wyrazi swoją opinię, lepiej dmuchać na zimne. Pójdzcie tez może do jakiegoś lekarza chorób wewnętrznych.

    Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale ja mam tez takie uderzenia gorąca na twarzy. Robię się czerwona jak burak. Jak na razie jestem zdrowa, z tym, że ja nie mam póki co powiększonych węzłów a też robiłam wszelkie badania jakie tylko są możliwe. Na razie są ok, ale też niedługo idę powtórzyć.

    CRP jest negatywne, OB w normie, morfologa generalnie też oprócz tych limfocytów. Może rozwija się u niego dopiero infekcja, ale to dziwne, skoro właśnie ob i crp są ok - one nie wskazują a infekcję... . Może to być też alergia, w ciężkich alergiach też są zmiany w morfologii. Ale piszesz, że jak robi sie czerwony to mówi, że mu gorąco... . Na pewno obserwować, robić badania 2x do roku. Zróbcie też usg brzucha i rtg klatki piersiowej. Do kompletu. Mi się wydaje, że ta morfologia i uderzenia gorąca za dużo ze sobą wspólnego nie mają. A syn nie jest nerwowy? Ja np. mam takie uderzenia jak mam podwyższone ciśnienie albo jestem strasznie zmęczona, mam stan podgorączkowy nawet.

    Zróbcie też badania w kierunku chorób odkleszczowych, może to bakteryjne u niego.

    Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
  • ammazuko_powrot 11.04.11, 14:50
    Pytałaś już chyba o to na innym forum....
    Węzły mogą być powiększone przez infekcję a obraz krwi zmieniony z powodu antybiotyków, które brał w ostatnim czasie.
    Poczekaj ze 2- 3 tyg i powtórz badania.
    Węzłom dajcie czas na wchłonięcie się...
    --
    manualus.pl
  • judyta144 11.04.11, 15:31
    Tak,pytałam na innym forum, bo umieram ze strachu....
    Chodzi o to czy ktokolwiek miał do czynienia z takim wynikiem rozmazu lub wie na ten temat więcej niż ja.
  • ammazuko_powrot 11.04.11, 15:38
    Judyto, Twoje obawy są czymś normalnym...
    ale nie możesz też popadać w panikę.
    Węzły są odczynowe, czyli w porządku.
    Twój ostatnio przyjmował antybiotyk i obraz krwi będzie zniekształcony z tego powodu...
    Nie ma też żadnych objawów choroby nowotworowej, bo chyba tego najbardziej się obawiasz.

    Poczekaj trochę i powtórz badania.

    A Twój syn nie ma problemów z ciśnieniem?
    --
    manualus.pl
  • judyta144 11.04.11, 16:22
    Nie ma, ciśnienie ma wzorcowe
  • vranix 11.04.11, 19:25
    no jasne, onkolog, gastrolog, ginekolog oraz znachor, koniecznie w tej kolejnosci ;-P

    ogranij sie kobieto. piszesz ze wezly pojawily sie po infekcji krtani, dosc dziwnej, a nie piszesz jak to bylo leczone. robione byly jakies badania na ta okolicznosc? Wymaz? cokolwiek?

    ja bym obstawial ze to byla jakas ciezsza infekcja bakteryjna albo wirus, i organizm jeszcze nie doszedl do siebie.

    zadbaj razczej o odpornosc dzieciaka, czosnek, propolis, moze ziolka jakies, mozliwosci jest sporo.

    ale to tylko moje zdanie.

    --
    Nie można być mądrym nie mając pewnego zasobu wiedzy, ale bez trudu można nabyć wiedzę i nadal pozostać głupcem.
  • judyta144 11.04.11, 20:04
    Wymazu z gardła nie było, ale była zrobiona sama morfologia(bez rozmazu),bo ta krew z nosa mnie niepokoiła.
    Wynik był zupełnie odwrotny,przeważały granulocyty ,a teraz te limfocyty i wartość bezwzględna lumfocytów na granicy górnej normy.
  • ammazuko_powrot 11.04.11, 20:37
    Krew z nosa może być objawem osłabionego organizmu...
    --
    manualus.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka