niska temperatura ciala Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Mam pytanie, od dluzszego czasu ok chyba 3 lat mam niska temperature ciala zazwyczaj 34,5, 34,8 i 35,6. Ostatnio zle sie czulam, mialam przez 5 dni lekkie zawroty glowy i sprawdzilam temperature i mialam tego dnia 33,9. Kiedy temperatura wrocila do 34,8 i powyzej 35 zawroty ustaly. Przez ten okres tylko kilka razy mialam temperature powyzej 36 stopni. Badania tarczycy sa chyba ok: TSH3 0,596, FT3 3,17, FT4 1,14. Morfologia tez w normie. Co to moze byc, jakie badania mam zrobic?
    • po 1 podaj normy do tych wynikow, bo tak to ciezko ocenic.
      po 2 czy bylas z tym u lekarza? mialas badana ferrytyne lub zelazo?
      pomysl czy masz jeszcze jakies inne dolegliwosci.
      • TSH3 mam 0,596 a norma 0,27-4,20
        FT3 mam 3,17 a norma 2,57-4,43
        FT4 1,14 a norma 0,93-1,7
        reszta badan w normie tylko Triglicerydy 160 a norma 35-160 i bialko c-reaktywne (CRP) 0,77 a norma 0-5, lekarz w tej niskiej temperaturze nie widzi nic zlego, a ja ogolnie zle sie czuje, jestem oslabiona, mam objawy jak przy niedoczynnosci tarczycy, ale wyniki na tarczyce okazaly sie ok. Dostalam tylko Bisocard na obnizenie tetna bo mam ok. 80-86.
        • ft4 27%, ft3 32%, a wiec nie super wysokie, chociaz zblizone do siebie. z takimi wynikami zaden endo nie podejmie leczenia, chybaze USG cos wykarze. wybierasz sie na usg tarczycy? (chociaz zwiekszone tetno wystepuje w nadczynnosci,ale moze tez nie byc zwiazane z tarczyca )

          tez mam objawy jak w niedoczynnosci, z tymze temp mam normalna badz nieznacznie obnizona ,ale nie az tak.

          badalas ferrytyne, zelazo i wit b12?
          • Niestety zelaza nie zlecil mi lekarz, zbadal tylko oko czy nie mam anemii, ale wit.b kompleks kazal brac. Dzisiaj jestem przeziebiona i przy temperaturze 36,5 (takiej wysokiej hihihih nie mialam od dlugiego czasu) czuje sie jak bym miala co najmniej 38. Odpornosc mam slaba, lapie wszystkie infekcje, ktos kichnie a ja 3 tygodnie jestem chora. :(
    • TSH jest niskie, zrób usg tarczycy.
      • Tez mysle ze to cos z tarczyca bo w zeszlym roku w styczniu TSH3 , bylo 1,2 a teraz 0,596. Ale czemu lekarz rodzinny nie kazal mi zrobic usg tarczycy????
        • dlatego ze wiekszosc lekarzy rodzinnych twierdzi ze tsh=10 to jeszcze super wynik.

          powtorzenie badan, usg tarczycy plus przeciwciala anty tpo na poczatek - jesli wyjdzie cos nie tak mozna zaczac brac pod uwage tarczyce, choc i tak pozostaje czekac bo przy wynikach jak wyzej zaden endo jeszcze nie zacznie leczyc. powodzenia (przyda sie).
          --
          http://emoty.blox.pl/resource/coffeenews.gif
    • Koniecznie do lekarza! Popieram zdanie poprzedniczek o badaniach w kierunku tarczycy? Moja corka miała, gdy miała problemy zdrowotne poszła do internisty w falcku. Moze to jest jakaś metoda? W kazdym razie internista skierował ja na dalsze badania i dzięki temu wszystko jakoś ruszyło w dobra stronę. Wcześniej leczyła się bez sensu. Na schorzenia, których nie miła.
      • Dzieki, jutro ide na usg tarczycy, moze wreszcie cos bede wiedziala.
      • jestem po usg tarczycy: gruczol tarczowy lekko powiekszony, w zakresie dolnego bieguna lewego plata oraz ciesni lekko schodzi za mostek. W czesci centralnej prawego plata ognisko lito-plynowe o wielk. 6 mm. W gornym biegunie lewego plata ognisko lite izoechog. o wym 12x8 mm. Tchawica lagodnie wygieta w lewo.
        Czekam teraz na wizyte u endykrynologa zeby mi to wszystko odczytal :) Ide prywatnie bo na ubezpieczenie endykrynolog przyjmuje dopiero w grudniu!!!! Usg tez prywatnie robilam, rece opadaja, 35 lat odprowadzali mi skladki w pracy na ubezpieczenie.
        • a nie podali ci wielkosci/objetosci tarczycy? tak czy inaczej powiekszona..

          kiedy masz ta wizyte? koniecznie zrob sobie przeciwciala antyTPO i antyTG, a na wizycie mysle ze lekarz zaleci biopsje tarczycy ze wzgledu na zmiany w tarczycy (tez mialam biopsje,da sie przezyc),ale jak idziesz prywatnie to nie wiem jak to jest.. cena biopsji prywatnie jest dosc droga, widzialam cos 150zl-300zl, wiec bedziesz pewnie musiala poczekac na lekarza z nfz.

          a masz problemy z oddychaniem? zastanawiam sie czy to "tchawica wygieta w lewo" nie oznacza ,ze powiekszona tarczyca naciska na nia -bardzo mozliwe ze tak jest.
          • czasami ciezko mi sie oddycha ale myslalam ze o takie nerwicowe zatykanie :( ale pocieszyla mnie pani doktor od usg ze to moze byc ucisk od kregoslupa, pewnie bede musiala przeswietlic gorna czesc kregoslupa, jak endykrynolog powie ze to wygiecie nie od tarczycy

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.