Dodaj do ulubionych

co zakwasza organizm?

15.05.04, 19:07
Szukam informacji jakie produkty spożywcze, z wyjątkiem mięsa i cukru, mają
działanie zakwaszajace. Proszę pomóżcie.
H.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Doki IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 15.05.04, 20:10
    Przy normalnej czynnosci nerek- nic nie zakwasza.
  • 15.05.04, 20:17
    Oj... ale naprawdę mnie to interesuje, załóźmy, że przy nienormalnej
    czynności...
    A czy w ogóle to czy organizm może byc za bardzo zasadowy? np. na skutek
    niejedzenia mięsa albo z innych powodów?
    H.
  • Gość: Maria IP: *.flatrate.dk 15.05.04, 20:28
    Zajrzyj pod ten watek, tam dyskutowano na ten temat

    NIEKONWENCJONALNE METODY LECZENIA RAKA
    Autor: pola33
    Data: 07.03.2004 08:39
  • Gość: hydrogen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 22:03
    > Przy normalnej czynnosci nerek- nic nie zakwasza.

    A to ciekawe. Tzn ktoś zdrowy może jeść duże ilości produktów silnie
    zakwaszających i małe alkalizujących i zachować równowagę Ph? Hmmm to chyba
    jest teza dość kontrowersyjna. Czytałem też, że zakwaszany organizm ratuje się
    usuwając jony Ca i Mg (co wyrównuje Ph)zaś ich ujemny bilans w diecie nie
    prowadzi w dłuższej perspektywie do niczego dobrego. Stąd chyba warto zadbać o
    podaż produktów alkalizujących w diecie.

    Jeśli chodzi o pytanie z postu nr 1 to poza wymienionymi produktami zakwaszją
    też np żółtka, podroby i... więcej nie pamiętam ;). Ważniejsze jest aby
    pamiętać produkty alkalizujące (neutralizują działanie tych zakwaszających).
    najbardziej alkalizują marchew, buraki, pomidory, cytryny, sałata.

    Trochę szczegółów jest w tym wywiadzie:

    www.dieta-optymalna.info/wydarzenia.php?akcja=pokaz&numer=18
    Pozdr
  • Gość: ppns IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.05.04, 22:54
    Żywienie Optymalne powoduje kwasicę ketonową.
    Było kiedyś tu na forum , w jednym z jakże
    wielu wątków o diecie Kwaśniewskiego.
    Ktoś znalazł link do pliku dzwiękowego
    z nagraniem wypowiedzi o skutkach tłustej
    diety.
  • 16.05.04, 00:44
    Zapewne chodzi ci o zakwaszenie srodowiska w pochwie i pecherzu moczowym.
    Kazdego dnia 3 razy dziennie wit. C, po posilkach.
    Pozdrawiam.
    --
    Jag ar radd for spindlar och jag skulle vilja aka till manen :))
  • Gość: Maria IP: *.flatrate.dk 16.05.04, 08:13
    Radze zrobic doswiadczenie z papierkiem lakmusowym i sprawdzic Ph w moczu i w
    wydzielinie z pochwy - jak zmieniaja sie w zaleznosci od tego co spozywamy i w
    jakim zestawie, min. w zestawie wit.C i zasadotworcze pokarmy.

    Nastepny problem to ten, ze kazde bakterie i grzybki maja swoj prog Ph, powyzej
    ktorego przestaja sie rozmnazac i istniec.

    Kazdy czlowiek ma tez indywidualny sposob przerabiania tego co spozywa ( w
    zaleznosci od stanu jego organow)i efekt koncowy czyli Ph bedzie u kazdego inny
    po spozyciu tego samego pokarmu.

    Gdyby sprawa byla taka prosta z wit. C to wystarczyloby wziac garsc wit. C
    dziennie rozlozone w odpowiednich dawkach i po klopocie z chorobami. A to chyba
    tak do konca nie jest.
    Pozdrawiam
  • 16.05.04, 10:03
    dzięki, wiem, że witamina c tak działa, ale chodziło mi też o jakies naturalne
    sposoby, bo nadmiar syntetycznej wit. c podobno jest nie zbyt zdrowy.
    H
  • Gość: hydrogen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 13:59
    >Żywienie Optymalne powoduje kwasicę ketonową.

    Cos ci się w główce pomieszało. W żywieniu optymalnym powinno byc tyle węgli
    aby nie było ciał ketonowych w moczu. Czasem może to być grubo powyżej 50g/doba
    (przy b intensywnym wysiłku fizycznym).
    Pozdro
  • Gość: Doki IP: *.199-201-80.adsl.skynet.be 16.05.04, 09:48
    > A to ciekawe. Tzn ktoś zdrowy może jeść duże ilości produktów silnie
    > zakwaszających i małe alkalizujących i zachować równowagę Ph?

    Tak. Jon wodorowy jest najscislej regulowanym jonem w calym organizmie, a
    mechanizmy jego regulacji sa liczne i bardzo silne. Na pierwszym miejscu nerki.
    Warto bowiem wiedziec, ze organizm zakwasza sie sam. Osoby z niewydolnoscia
    nerek ZAWSZE rozwijaja kwasice, wlasnie dlatego, ze to nerki odpowiadaja za
    wydalanie kwasow, ktore powstaja w procesie przemiany wszystkich pokarmow, moze
    z wyjatkiem czystych cokrow, a i to nie zawsze. Na drugim miejscu sa uklady
    buforujace plyny ustrojowe, ktore znacznie ograniczaja zmiany pH mimo ich
    alkalinizacji bac zakwaszania przez dodawanie czegos z zewnatrz. No i wreszcie
    pluca, ktore maja funkcje szybkiej, lecz czasowej korekcji.

    Z drugiej strony, mimo ze pH jest tak scisle regulowane, zmiana pH nie wydaje
    sie byc szkodliwa, przynajmniej na krotka mete.

    Pokarmami zakwasic sie nie da, no chyba ze ktos sie wydurnia i zywi sie
    wylacznie octem. Najpewniejsza metoda zakwaszenia to wysilek fizyczny. Opisano
    biegaczy i kolarzy, ktorzy zaraz po zawodach mieli pH krwi ok 6.7. Ale zdrowe
    nerki i zdrowa watroba zrobia z tym porzadek w ciagu kilu godzin.

  • Gość: hydrogen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 13:56
    >Czytałem też, że zakwaszany organizm ratuje się
    > usuwając jony Ca i Mg

    Pomyliłem się. Tak naprawdę to jest dokładnie odwrotnie. Jony Ca i Mg są
    usuwane przy nadmiarze produktów alkalizujących w diecie. pozdro
  • Gość: ivy IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 14:49
    produkty pochodzenia zwierzecego oprocz mleka i twarogu oraz zboza. odkwaszaja
    prawie wszystkie warzywa i owoce z wyjątkiem rabarbaru, borówek. i te drugie
    powinny stanowic 80% procent pozywienia czlowieka, a te pierwsze 20%

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.