Dodaj do ulubionych

Prosba o pomoc- kiepska morfologia

24.03.12, 09:55
Witam jestem 23letnią kobietą, jak dotychcasz zdrową, bez żadnych oznak chorobowych. pół roku temu przechodziłam ospę, po której skontrolowałam krew- wszystko było jak najbardziej ok wbc 4.9 rbc, hgb, hct wszystko w normie, jedynie płytki miałam dosyć niskie bo ok 118 ( w poprzdnich badaniach 4 miesiące wcześniej wynosily 138).
Potem ponownie musiałam skontrolować krew do pracy wbc wynosiło 3.85 plytki 120 reszta w normie, jednak w dolnych jej granicach(miałam 2 dzień okres) Wczoraj odebrałam wyniki- krew pobrana na cytrynian(tak poleciła mi znajoma lekarka)

wbc 3.45 (4,10-10,90)
neut 1.98 (1,60-7,60)
lym 1,19 (0,8-4,4)
mono 0,21 (0,1-0,9)
eos 0,06 (0-0,5)
baso 0,01 (0-0,1)
%neut 57,4 (40-70)
%lym 34,5 (20-40)
%mono 6,1 (3-8)
%eos 1,7 (1-5)
%baso 0,3 (0-1,0)
rbc 4,12 (4,20-6,30)
HGB 119 (120-160)
HCT 0.339 (0,370-0,510)
MCV 82,3 (80-97)
MCHC 351 (310-360)
RDW-CV% 12,3 (310-360)
plt 85 (140-400)
mpv 11,6 (7,0-12)

Badanie w połowie cyklu miesięcznego.
Czy to może na pierwszy rzut oka o czymś świadczyć? Jak się domyślam hematolog niezbędny.. Tylko ja nie wiem czy wytrzymam w niewiedzy tyle, dlatego prosiłabym kogoś bardziej doświadczonego o pomoc. krew na cytrynian to bardziej prawdziwy wynik niż z automatu? 2 ostatnie badania były w przeciągu 2tyg.

Z góry dziękuje za jakikolwiek odzew,
Pozdrawiam, A.
Edytor zaawansowany
  • elemelska 24.03.12, 11:41
    Wszystko jest ok, potwierdzi ci to twój lekarz POZ :)

    --
    Wstręt do pożywienia zwierzęcego nie wynika z doświadczenia, ale jest instynktowny. Szczególnie człowiek, który istotnie pragnie jak najlepiej zadbać o bardziej wysublimowane wartości wewnętrzne, stara się unikać pożywienia zwierzęcego.
    - Henry David Thoreau
  • asiulaaa7 24.03.12, 11:52
    Z miesiąca na miesiąc spadające płytki i wbc? to chyba nie jest ok...
  • lejdi111 24.03.12, 13:25
    Stanowczo za mało płytek.
    --
    "Są dwa światy i jedno słońce, które u nas coś słabo grzeje
    Ty masz pewnie dużo pieniędzy, ja nadzieje"
  • easyblue 24.03.12, 14:45
    Musi zobaczyć Cię dobry lekarz, by uchwycić całosciowo.
    Same niskie wbc nic nie znaczą, podobnie HCT i PLT. Ale razem być moze dają spójny obraz chorobowy.
    Ja niskie HCT mam zawsze, bo dużo piję /niespecjalnie dużo, po prostu z powodu zastawki muszę pić więcej/.
    PLT niskie moze być z powodu okresu /dlatego zawsze było na skraju normy, a teraz jest poniżej/. Tak czy siak za niskie moze grozić krwotokami /jak się zatniesz krew leci długo? po pobraniu krwi szybko przestała lecieć? okres nie trwa długo?/ więc lekarz powinien dość szybko znaleźc przyczynę.
    RBC za niskie nie jest, ale trzeba by sprawdzić, czy Twoje problemy nie biorą się z braku np. wit.B12.
    Ważne, że rozmaz jest ok.
    --
    A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia.
    Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji.
    Andrzej Sapkowski
  • asiulaaa7 24.03.12, 14:59
    tylko, że w trakcie okresu miałam lepszą morfologię niż teraz. Teraz jestem ok20 dnia cyklu więc teoretycznie moje wyniki powinny być lepsze, a jak widać się pogarszają.
  • easyblue 24.03.12, 16:57
    Faktycznie.
    Poszukaj dobrego lekarza, który potrafi leczyć całościowo i pokieruje Twoim leczeniem. A jak się czujesz? Nic Ci nie dolega?
    --
    A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia.
    Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji.
    Andrzej Sapkowski
  • asiulaaa7 24.03.12, 20:44
    Czasami jak wstaje z łóżka kreci mi się w głowie ale to chyba normalne, noi ostatnio glowa mnie boli częściej, ale to pewnie dlatego, że mam pracę siedzącą przy komputerze.
    Nic nie zwróciło mojej uwagi na tyle, żeby zacząć się martwić.
    miałam okresowe badania z pracy i wszystko idealnie: aspat, alat, żelazo, ferrytyna, ft3, ft4, prolaktyna w normie, tsh w dolnej granicy ale też w normie
  • kol.3 24.03.12, 20:44
    Malopłytkowość? Hematolog niezbędny.
  • asiulaaa7 27.03.12, 10:16
    po 2 dniach w tym samym laboratorium zrobiono mi kolejna morfologie i mam idealne wyniki, wbc 5,2 płytki 148, hgb, hct, rbc też normy. Pytanie czy to jest możliwe? czy mój organizm wariuje, czy to zwykła pomyłka
  • easyblue 27.03.12, 16:33
    Powtórz badania.
    --
    A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia.
    Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji.
    Andrzej Sapkowski
  • jasia6 31.03.12, 09:32
    Wpisz w google 'Płytki krwi" i zostanie wyświetlonych kilkanaście pozycji na ten temat. Radzę czytać ostrożnie, bo doszuksz sie u siebie kilka chorób. Niski poziom to zbyt silne jest krzepnięcie krwi i potrzebne będą leki przeciwzakrzepowe, albo żyją poniżej nrmy -mniej niż 7 dni , może być brak witamin głównie b12 lub żelaza. Lekarz tylko zadecyduje jakie leczenie i czy w ogóle jest potrzebne, bo spadek liczby płytek krwi nie jest aż tak wielką tragedią.
  • asiulaaa7 31.03.12, 21:54
    "Niski poziom to zbyt silne jest krzepnięcie krwi i potrzebne będą leki przeciwzakrzepowe"

    -akurat jest odwrotnie, niski poziom- krzepnięcie słabe, ale dopiero poniżej 50 tys. płytek podaję się leki

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka