Dodaj do ulubionych

zły rozmaz i morfologia...+temperatura i objawy...

19.06.12, 21:56

Mój syn dokłądnie tydzien temu zaczął być chory-zaczęło się od bólu gałek ocznych przy poruszaniu oczami, powększył sie wezeł chłonny z lewej strony.Poszlismy do pediatry-dostał nurofen, bo wszystko było "czyste".Wieczorem pojawiła sie temperatura.
Następnego dnia zaczeło bardzo bolec go gardło.Na lewej stronie gardła uwidoczniły sie czopy ropne.Gorączka rosła. Dostał Duracef 1g co 24/h (czy to nie za mało? wazy 62 kg, ma 15 lat).
Po 3 dniach goraczka ustała, ale gardło, szczegolnie z lewej strony bardzo dokuczało, wezly chonne z tej samej strony dalej wielkie...
Dzis znów goraczka ,( rano 37,8 ,wieczorem 39 stopni), narzekał coraz bardziej na uporczywy ból gardla-migdał obłożony cały, spuchnięty, głeboko rowniez widac bialy nalot...
Poszłam do kontroli. Zmienil mu lekarz antybiotyk na Dalacin C, co 8 h .Tamten kazał odstawic. Zlecił morfologie, rozmaz, OB, CRP.
Zrobilam i doznałam szoku...
WBC 9,2 (4,6-10,8)
NEUT 21,2 % ( 40-74)
LYMPH 61,1 % (19-48)
MONO 14,6 (3,4-10)
EO 0,5 (0,0-7,0)
BASO 2,6 (0,0-1,5)
ALY 11,3 (0,0-1,5)
LIC 3,1 (0,0-1,5)

RBC 5,28 (4,4- 6,3)
HGB 14,5 ( 14,0 - 18)
HCT 45 (41-51)

MCV 85 ( 80-97)
MCHC 32,1 ( 31 - 36)
MCH 27,4 ( 26 -33)
RDW-CV 15,5

PLT 128 ( 140-440)
PDW 21,3 ( 8-18)
MPV 9,6 ( 6-10)
PCT 0,123

CRP 1,1
OB 9

Jestem załamana, boję sie , ze to jakas choroba krwi/chlonna ...
Kontrola dopiero w piatek...Zwariuje chyba....
Edytor zaawansowany
  • easyblue 19.06.12, 22:09
    Nie bardzo wiem, po co doc kazał robić teraz badania. Przeciez wiadomo, ze wyniki będa właśnie takie - mocno odstające od norm.
    Moje dziecko miało niedawno robioną kontrolną morfologię z rozmazem. Jak zobaczyłam wynik aż mnie poraziło. Dziecko zdrowe, pełne sił etc. Parę dni później powtórzyłam badanie i jeszcze gorzej. Pędem do doca a ten zajrzał do gardła, obadał, opukał i z uśmiechem orzekł, ze to po prostu infekcja i tyle. A że nie było objawów? Bo nie musiało. Pierw zmienia się obraz krwi, a potem dopiero pacjent zaczyna odczuwać chorobę.
    A nie kazał Ci lekarz tej morfologii zrobić po zakończeniu leczenia?
    Aha, no i nie zapomnij o sporej dawce probiotyków /zapytaj w aptece o takie przy kuracji dalacinem/, bo grzybica układu pokarmowego to wcale nie takie rzadkie schorzenie przy antybiotykoterapii.
    --
    Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie, gdy tylko się ruszy.
    Ryszard Kapuściński
  • miloszimateusz 19.06.12, 22:15
    dzuekuje za odpowiedz.
    lekarz zalecil jeszcze dzis zrobic te badania, pytalam 2x czy na pewno dzis , odpowiedz byla jasna : "tak" , no i po zakonczeniu leczenia bedzie kontrolna morf . i rozmaz - dodał
    nie wiem dlaczego tak...wiecej o nic nie pytalam, bo nasz doktor jest malomowny i nieprzystepny...
    boje sie strasznie...
  • zosia131 20.06.12, 10:04
    Odchylenia w obrazie białych krwinek wynikają z infekcji, podobnie jak nieco niższy poziom płytek. Obraz krwinek czerwonych (rbc, hgb) jest w normie, podobnie jak OB i crp. Być może lekarz kazał zrobić morfologię, aby potwierdzić istniejący stan zapalny.
    Mojemu synkowi w czasie choroby płytki spadły do poziomu 97 tys., ja wpadłam w panikę, lekarze go oglądali ze wszystkich stron czy nie ma wybroczyn itp., zlecili tez usg jamy brzusznej, bo ten poziom był b. niski. Okazało się, że przyczyną była infekcja, a morfologia wykonywana co kilka dni to potwierdziła - poziom płytek systematycznie rósł.
    Proszę się nie martwić na zapas, tylko powtórzyć morfologię za kilka dni, a wyniki na pewno sie unormują.
  • miloszimateusz 20.06.12, 23:02
    Bardzo dziekuje za odpowiedzi na moje "wołanie" i za wsparcie.
    Dzis synek czuł sie tragicznie, gardło obłożone totalnie, węzły chłonne ogromne, goraczka ponad 39..
    Nie czekałam, od razu pojechałam do laryngologa, ktory od razu zlecil test z krwi w kierunku mononukleozy ...
    Zrobiliśmy ...Dodatni...
    To chyba tłumaczy wszystko.
    Jutro wieczorem kolejna wizyta u laryngologa..., Syn bierze dalej Dalacin C , ale czy dobrze kojarze -na ta chorobę nie ma leku? Nie działają antybiotyki?
    W jaki wiec sposob wygrac z mononukleozą?
    Jak dlugo to moze trwać? Jak pomoc dziecku?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka