Re: Jakie produkty mają najwięcej wapnia? Dodaj do ulubionych


Aby lepiej przyswoić wapń powinno się pić sobie kilka kropelek wit. D,
Wapń utrudniają związki glinu, fosforany (dodawane są do wielu produktów i napojów gazowanych), nadmiar magnezu i potasu oraz stront. A więc w tej sytuacji unikac napojów gazowanych.

Produkty:

Mleko o niskiej lub bez zawartości tłuszczu.

Owoce: pokarmy bogate w wapń obejmują różnorodne owoce.Gruszki (nashpati), pomarańcze, morele i (khubani) są smaczne źródeł wapnia. Suszone owoce takie jak rodzynki (kishmish), śliwki, figi (anjeer) oraz daty (khajur) są zbyt bogate w wapń.

Zielone warzywa liściaste: Wiele ciemnozielone warzywa liściaste są stosunkowo wysokie stężenia wapnia. Filiżanka Broccoli zawiera około 180 mg wapnia. Szpinak (Palak) jest dobry, jeśli chodzi o zawartość wapnia. Jest około 300 mg wapnia w jednej filiżanki szpinaku. Jednak zawartość szczawianów w szpinaku wiąże się z wapnia zmniejsza jego wchłanianie. Dla porównania, jednostka jest w stanie wchłonąć około połowy obecnego wapnia w brokuły, jeszcze tylko około 5% wapnia w szpinaku.

Płatki śniadaniowe: Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia więc należy upewnić się, jeść dużo pokarmy bogate w wapń. Wapnia wzbogaconych płatkach śniadaniowych są doskonałym źródłem wapnia. Tych zbóż zawiera zalecaną ilość wapnia dziennie w jednej porcji. Owsianka przygotowane z mleka o niskiej zawartości tłuszczu, zamiast wody jest również dobrym źródłem wapnia.

Ryby: Istnieje wiele rodzajów ryb, które są dobrym źródłem wapnia. Tych ryb to okoń ocean, pstrąg tęczowy, łosoś i różowe z kości. Można również uzyskać ładny ilość wapnia z niebieskie kraby i małże.

Jogurt: jogurt nie tylko zapewnić Państwu korzystne kultury bakteryjne, które prowadzą silny układ odpornościowy a przewodu pokarmowego zdrowych, ale również stanowi solidny 300 mg wapnia na 3 / 4 szklanki porcji.

Fasola: Fasole są dobre o każdej porze roku, czy w zupy, sałatki orzeźwiający, chili pocieszające lub samodzielnie i są one doskonałym sposobem na dodanie błonnika, białka i wapnia, do swojej diety.

Migdały (Badam): Czy jeść samodzielnie, wrzucony sałatka lub stosowane jako skorupy na kurczaka lub ryby, migdały są jednym z najsmaczniejsze sposobów dotarcia do zalecanego dziennego spożycia wapnia. Garstka (1 / 4 szklanki) migdałów zawiera 95 mg wapnia. Jest również doskonałym źródłem błonnika, białka i tłuszczów jednonienasyconych.

Sezam (TIL) Nasiona: Nasiona sezamu wprowadzają smak do każdego naczynia, zwłaszcza, gdy są palone. Dodają, ładne wykończenie żadnej tablicy i to szybki i łatwy sposób na dodatkowe wapnia. Jedną łyżką zawiera 90 mg wapnia, więc następnym razem, gdy za chwilę oddają się ulubionym obiad, posypać łyżką lub dwa na górze.






--
Kochaj dzieci mądrze. Sklep dziecięcy powinien wychodzić naprzeciw Twoim oczekiwaniom.
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

WIĘCEJ O ZDROWIU:

Drętwienie rąk i nóg

Jest się czego bać?

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.