Dodaj do ulubionych

ktos mi pomoze zinterpretowac wyniki krwi?

15.09.12, 14:09
Leukocyty - 2,27
Erytrocyty 4,6
Hemoglobina 13,5
Hematokryt 39,1
MCV 85,0
MCHC 34,5
MCH 29,3
Płytki krwi 141
Limfocyty % 44
Inne(Eo,Bazo,Mono) % 10
Neutrofile % 46%
Limfocyty # 1,2 tys/µl
Inne(Eo,Bazo,Mono) # 0,3
Neutrofile # 1,20
RDW-CV 14%
PDW 16
Limfocyty 49 %
Monocyty 4%
OB 4
Martwi mnie niski poziom leukocytówi wysoki limfocytów
lekarz dopiero w poniedzialek...
Edytor zaawansowany
  • ammazuko_powrot 15.09.12, 21:58
    Nie podajesz norm więc trudno cokolwiek napisać.
  • mari7 16.09.12, 12:03
    Przepraszamju podaje
    Leukocyty - 36(norma 3,8-10)
    > Erytrocyty 4,5(norma 3,7-5,1)
    > Hemoglobina 13,2(norma12-16,0)
    > Hematokryt 38,7(norma37,0-47,0)
    > MCV 87,(norma80,0-99,0)
    > MCHC 34,1(norma27,0-35,0)
    > MCH 29,7(norma27,0-35,0)
    > Płytki krwi 139(norma140-440)
    > Limfocyty % 54(norma20-45)
    > Inne(Eo,Bazo,Mono) 12% (norma13-14)
    > Neutrofile 34% %(40-70)norma
    > Limfocyty # 1,9 tys/µl(norma1,5-3,0)
    > Inne(Eo,Bazo,Mono) # 0,5(norma 0,3-1,5
    > Neutrofile # 1,20(norma 2,50-7,0)
    > RDW-CV 14%(norma12-15)
    > PDW 17(norma 9-17)
    MPV12,60(norma 9-13)
    > Limfocyty 61 %norma(20-45)
    > Monocyty 1%(3-8)
    > OB 8
  • ammazuko_powrot 16.09.12, 23:42
    Nie piszesz też z jakiego powodu robiłaś badania, ale wymagają one dalszej diagnostyki.
  • sp9tcu 17.09.12, 00:46
    mari7 napisała:

    > Przepraszamju podaje
    > Leukocyty - 36(norma 3,8-10)
    Bardzo podwyższone
    > > Erytrocyty 4,5(norma 3,7-5,1)
    > > Hemoglobina 13,2(norma12-16,0)
    > > Hematokryt 38,7(norma37,0-47,0)
    > > MCV 87,(norma80,0-99,0)
    > > MCHC 34,1(norma27,0-35,0)
    > > MCH 29,7(norma27,0-35,0)
    > > Płytki krwi 139(norma140-440)
    za mało
    > > Limfocyty % 54(norma20-45)
    za dużo
    > > Inne(Eo,Bazo,Mono) 12% (norma13-14)
    > > Neutrofile 34% %(40-70)norma
    za mało
    > > Limfocyty # 1,9 tys/µl(norma1,5-3,0)
    > > Inne(Eo,Bazo,Mono) # 0,5(norma 0,3-1,5
    > > Neutrofile # 1,20(norma 2,50-7,0)
    za mało
    > > RDW-CV 14%(norma12-15)
    > > PDW 17(norma 9-17)
    > MPV12,60(norma 9-13)
    > > Limfocyty 61 %norma(20-45)
    za duzo
    > > Monocyty 1%(3-8)
    > > OB 8


    Ogólnie wyniki złe
    a jak przyczyna
  • mari7 19.09.12, 14:49
    przyczyny dopiero zacynam szukac, jestem 2 misiace po udarze biore leki na rozrzedzenie krwi i dotlenienei mózgu neurolog mówi ze wyniki nie są złe, ale przeciez sama widze ze nie jest dobrze martwi mnie to wszystko
  • ammazuko_powrot 19.09.12, 22:29
    Hmm, a masz zaufanie do tego neurologa?
    Może leki, które bierzesz faktycznie tak wpływają na morfologię?
  • botenloginjestwolny 20.09.12, 12:01
    No i co z tym lekarzem?
    Takie leki na pewno obniżają poziom płytek krwi.
  • marianne11 20.09.12, 13:40
    mari7 napisała:

    > przyczyny dopiero zacynam szukac, jestem 2 misiace po udarze biore leki na rozr
    > zedzenie krwi i dotlenienei mózgu neurolog mówi ze wyniki nie są złe, ale przec
    > iez sama widze ze nie jest dobrze martwi mnie to wszystko

    Ja wprawdzie lekarzem nie jestem ale też nic tragicznego w tym wynikach nie widzę, dziwię się wcześniejszym odpowiedziom. "Bardzo złe"? Z której strony? Płytki tylko trochę obniżone i to na 90% od leków rozrzedzających krew. Może powtórz za jakiś czas badania i wybierz się do innego lekarza - dla potwierdzenia opinii.
    --
    Girl I Love You
  • mari7 21.09.12, 18:25
    witam, znów... moze te wyniki sa takie bo przez analizowanie i zadręczanie sie myślami kiedy udar sie moze powtórzyćwpadam pomału w depresje, ale leukocytów mam reczywiscie dość mało...
  • marianne11 22.09.12, 15:32
    mari7 napisała:

    > witam, znów... moze te wyniki sa takie bo przez analizowanie i zadręczanie sie
    > myślami kiedy udar sie moze powtórzyćwpadam pomału w depresje

    masz prawo być w stresie po takim przeżyciu. powtórz za jakiś czas badania, zapytaj lekarza (innego) o wpływ leków, które bierzesz, na morfologię

    >, ale leukocytów m
    > am reczywiscie dość mało...

    Leukocytów to masz za dużo, płytek masz "dość mało".


    --
    Girl I Love You
  • marianne11 22.09.12, 15:34
    A te płytki, powtarzam - to może (i bardzo często jest) objaw uboczny leków rozrzedzających krew. Takie jest ich działanie - im krew rzadsza tym mniejsze ryzyko udaru.
    --
    Girl I Love You
  • mari7 22.09.12, 19:51
    przepraszam ale leukocytów jest u mnie 3,6 (norma 3,8-10) nie zauważyłam ze nie postawiłam przecinka, a w panike wpadam i nie umiem oswoić demonów
  • marianne11 23.09.12, 06:30
    Jak napisałam - masz pełne prawo martwić się obecnie o swoje zdrowie i panikować i bardzo namawiam Cię do powtórzenia wyników badań i udania się do innego lekarza (lub na odwrót), chociażby rodzinnego, który wyrazi opinię nt. wyników. Tak będzie najlepiej i wtedy będziesz najlepiej wiedziała, na czym stoi. Od tego są lekarze, choć często trzeba się trochę po nich nachodzić, by trafić na takiego który nam "odpowiada". Co do leukocytów, to znów niewiele poniżej normy, ja osobiście bym nie panikowała, co więcej, sama miewam takie wyniki i mam się dobrze (akurat pod względem morfologii). Ale ja lekarzem nie jestem i wszystko, co piszę, co jedynie spekulacje laika uzależnionego od forum, tak to już na forach jest. Pozdrawiam, zdrowia, i marsz do lekarza.
    --
    Girl I Love You

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka