Dodaj do ulubionych

wyniki badania krwi, ciągła senność

13.12.12, 10:53
Witam,

mam pewne zapytanie, a mianowicie od dłuższego czasu ciągle chce mi się spać.
Wstaje o godzinie 6 rano i jadąc (jako pasażer w samochodzie) do pracy zasypiam (około 1 godz. drogi). Kończę pracę o 16 i jak wracamy to również zasypiam. Po przyjściu do domu mam ochotę szybko się umyć i położyć. Mam tak jakby zmęczone oczy i po prostu muszę je zamknąć.
Z ciekawości zrobiłam sobie badanie krwi. Takie są jego wyniki:
WBC 5,2 - 10^3/ul 4,0 - 10,0
LIM 1,3 - 10^3/ul 1,0 - 5,0
MON 0,3 - 10^3/ul 0,1 - 1,0
GRA 3,6 - 10^3/ul 2,0 - 8,0
LIM% 25,3 - % 25,0 - 50,0
MON% 6,3 - % 2,0 - 10,0
GRA% 68,4 - % 50,0 - 80,0
RBC 3,92 L 10^6/ul 4,0 - 5,2
HGB 12,2 - g/dl 12,0 - 16,0
HCT 37,1 - % 37,0 - 47,0
MCV 95 - um^3 76,0 - 96,0
MCH 31,2 - pg 26,0 - 34,0
MCHC 33,0 - g/dl 31,0 - 37,0
RDW 12,5 - % 10,0 - 16,0
PLT 195 - 10^3/ul 132,0 - 370,0
MPV 10,5 - um^3 9,0 - 13,0
GLUKOZA sur. 78 - mg/dl 74 - 106
ŻELAZO 153 H ug/dl 49 - 151

Za mało krwinek czerwonych i za wysoki poziom żelaza.
Dodam iż rok temu miałam niedobór żelaza ok.47.

Nie wiem co to może oznaczać ciągle bym tylko spała, nic mi się nie chce.

Z góry dziękuje za wypowiedzi:-)
Obserwuj wątek
    • jematkajakichmalo Re: wyniki badania krwi, ciągła senność 13.12.12, 11:29
      Jakis czas temu mialam podobnie. Bylam ciagle senna, moglam spac gdzie popadnie, obijetnie czy siedzialam, lezalam czy stalam, w samochodzie, w domu... To mnie juz wykanczalo. Do tego ogolnie bylam slabsza, nic mi sie nie chcialo. Pierwsze co zrobilam to badania krwi na glukoze, bo u nas w rodzinie sporo cukrzykow, okazala sie, ze poziom cukru w normie. Potem szukalam dalej i zbadalam tarczyce - znow wszystko w normie. Probowalam szukac dalej ale nic nie przychodzilo mi do glowy. Trafilam raz do apteki i tak od slowa do slowa pani farmaceutka dala mi paski kontrlone /lakmusowe do badania pH moczu. Okazalo sie, ze mam bardzo zakwaszony organizm. Zaczelam unikac produktow zakwaszajacych organizm, zmniejszylam ilosc spozywanej kawy, zero napojow gazowanych itp. itd. Do tego pani w ptece dala mi proszek zasadowy, ktory dodawalam do posilkow (mozna tez dostac specjalna wode zasadowa, ale jest droga). Doslownie z nia na dzien ph moczu sie poprawiala a co za tym idzie moje samopoczucie. Po jakis 2 tygodniach bylam jak nowo narodzona. Teraz uwazam na to co jem, zdarzaja sie czasem "gorsze" dni, ale ogolnie jest nieporownywalni lepiej :)


      --
      "...bo my wierzący( ale praktykujący po swojemu jak większość Polaków)." by lewapinger

      "Imho nie kupuje rzeczy mocno obrandowanych." by edelstein
      • jematkajakichmalo Re: wyniki badania krwi, ciągła senność 13.12.12, 11:53
        Ja wiem, to moze wydawac sie dziwne, ale sprobowac warto. Kosztuje niewiele, na pewno nie zaszkodzi a byc moze bedzie latwym rozwiazaniem problemu.
        Oprocz proszku zasadowego mozna stosowac glinke zielona, ziemie/pyl wulkaniczny. Wszystko dostaniesz zapewne albo w aptece albo w zielarskim (ja kupowalam w internecie).

        P.S. moja maz miala jakis czas problemy zoladkowe i non-stop zgage. Odkad to pije wszystko zniknelo.

        --
        "...bo my wierzący( ale praktykujący po swojemu jak większość Polaków)." by lewapinger

        "Imho nie kupuje rzeczy mocno obrandowanych." by edelstein
    • iwona402 Re: wyniki badania krwi, ciągła senność 13.12.12, 14:02
      Masz nieznaczna anemię, ale przyczyną nie jest niedobór żelaza, tylko brak vit.B12, lub kwasu foliowego, widać to po objętości krwinki czerwonej (MCV)-jest w górnej granicy normy. Może masz jeszcze inne objawy, np. drętwienie kończyn, problemy z koncentracją , oraz z koordynacją ruchowa, częste wzdęcia, problemy z żołądkiem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka