Dodaj do ulubionych

morfologia!!!! prosze o pomoc

06.05.13, 21:43
wiatm, mam 24 lata, jestem kobietą, waga 57kg przy 169cm wzrostu. ostatnio cos mnie podkusilo zrobic sobie wyniki. czy ktos mogłby pomoc mi w interpretacji tych wynikow?? sa do wyniki sprzed dwoch tyg!!!
hemoglobina 8,7 (12-16),
hematokryt 30.5 (37-47)
MCV 65,0 (82-98)
MCH 18,6 (27-33)
MCHC 28,5 (32-37)
Płytki krwi 424 (130-400)
RDW-CV 18,2 (11-16)
Neutrocyty 1,52 (1,8-7,7)
PCT 0,50 (0,17-0,35)
%Neutrocytów 37,5 (40-74)
%limfocytów 49.9 (19-48)

po dwutygodniowej przerwie... po braniu leków tj, kwasu foliowego, żelaza, wit A i E, i leku o nazwie Milgammia zrobilam sobie w czwartek2.04) wyniki i dzis(6.05) odebralam ii są nastepujące ;
LEUKOCYTY 3.66 (4.0-11)
HGB 11 (12.-16)
HeMATOKRYT 36,2 (37-47)
MCV 72.3 (82-98)
MCH 22. (27-33)
MCHC 30 (32-37)
RDW - SD 69 (37-54)
RDW CV 29.1 (11-16)
Neutrocyty 1,6 (1,8 - 7,7)

chce równiez przypomniec ze w pierwszym moim poscie są wyniki sprzed dwóch tyg. Doktor dwa tyg temu uslyszal u mnie szmery w sercu. ale przez ostatni tydzien cos sie dzieje, czuje straszne pieczenie w klatne piersiowej, którego wieczoru kiedy polozylam sie juz spac, moje serce normalnie wariowalo, biło jak szalone a klatka piersiowa piekła.. normalnie mnie paliło. w czwartek ide znowu do lekarza. pozdrawiam i prosze o Wasze opinie
Edytor zaawansowany
  • easyblue 06.05.13, 22:30
    Wyniki bardzo ładnie się poprawiły.
    Co do pieczenia w klatce piersiowej - jedź od razu do szpitala! Być moze to zapalenie mięśni międzyżebrowych, ale niech wykluczą serce. Wystarczy ekg i markery. Ale nie mów, że Cię już boli jakiś czas, bo Cię odeślą do rodzinnego ("skoro mogłas czekac kilka dni poczekasz i kilka godzin") - powiedz, że się nasila i czujesz się coraz gorzej.
    A wyniki krwi po dwóch tygodniach naprawdę świetne:) Tylko nie odstawiaj leków. Milgamma to b.dobry lek - któras z witamin z grupy B, przepisywana m.in. przy stanach wycieńczenia organizmu.
    --
    Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie, gdy tylko się ruszy.
    Ryszard Kapuściński
  • kol.3 06.05.13, 23:08
    Ale biale spadły, będzie łapać infekcje.
  • easyblue 06.05.13, 23:37
    Jasne, ze nie jest idealna, ale i tak jest się z czego cieszyć:)
    --
    Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie, gdy tylko się ruszy.
    Ryszard Kapuściński
  • marlena_krawczyk 07.05.13, 08:22
    dziekuje Wam za uwagę i rady. Zobaczymy co powie lekarz w czwartek. Oczywiście dam Wam znac
    ;-)
  • horpyna4 07.05.13, 12:13
    Podwyższone płytki mogą wskazywać na jakieś krwawienie (np. z przewodu pokarmowego), które organizm chce zminimalizować przez zwiększenie krzepliwości krwi. I jest to całkiem prawdopodobne, skoro są obniżone hemoglobina i hematokryt. Pytanie - jaka może być przyczyna takiego krwawienia? Jeżeli brałaś przez pewien czas jakieś leki, to dokładnie przestudiuj ich działania niepożądane.

    A mogą być to też jakieś wrzody, czy inne świństwa.

    Dolegliwości sercowe mogą mieć związek z niedotlenieniem. Przecież hemoglobina odpowiada za transport tlenu.
  • narfi 07.05.13, 14:17
    Ze tez cie nie podkusilo i nie zrobilas sobie MRI mozgu, albo scyntygrafii kory nadnerczy, no przeciez tez cie moglo podkusic.
    No zesz, qrwa, gdybym byl na miejscu lekarza, do ktorego przyszlas po interpretacje wynikow to bym cie kopnal w dupsko, az but by sie na jajnikach zatrzymal.
    W normalnych krajach to wyglada tak; masz problem, idziesz do lekarza,lekarz jezeli widzi powody , zleca badania lub skieruje do specjalisty, ktory jezeli widzi powody, zleci badania.
    No nie dziwie sie, ze wasza sluzba zdrowia robi bokami, jezeli kazdy kretyn, gdy go podkusi, idzie sobie robic badania, czy trzeba czy nie trzeba, a potem idzie z wynikami do lekarza, zeby ten mu odpowiednia chorobe wyszukal. W wielu krajach laboratorium nie zrobi zadnych testow bez skierowania od lekarza, obojetne ile chcesz,czy mozesz zaplacic.
    Ludzie, puknijcie sie madrym palcem w glupia glowe. To co robicie nie ma sensu. Stad te kretynskie watki na tym forum:
    "kochani, mam tu wyniki badan, moglibyscie je zinterpretowac"
    Qrwa, od interpretacji wynikow badan sa lekarze, a jezeli ktos uwaza inaczej, to pozostaje mu tylko jeden specjalista,ktory pomoze. PSYCHIATRA !!!
  • marlena_krawczyk 07.05.13, 20:22
    a moze Ty masz cos z głową?1 skoro zle się poczulam, i wiedzialam ze mialam kiedys problemy z morfologią to pierwsze co poszlam zrobic sobie wyniki dlatego ze nie ma sensu isc do lekarza bez nich... bo powie ze nic Ci nie jest, zrozum to. poszlabym i co bym mu powiedziala bez wynikow... ze czuje sie zmeczona itd to by kazal mi odpoczac i sie dobrze odzywiac!!!!! uwazasz ze z takimi wynikami to by mi pomoglo???
    a i nie życze sobie takich odzywek co do mojej osoby!. moze Tobie przydalyby sie podobne wyniki ?!
  • marlena_krawczyk 07.05.13, 20:29
    wiesz no wlasnie chodzi o to ze nie bralam zadnych takich lekow, ktore moglyby wywolac jakies krwawienie. Dzisiaj w ogole wygladam jak cień, czuje sie masakrycznie, nie mam sily do zycia.
  • marlena_krawczyk 07.05.13, 20:33
    a powiedzcie mi jeszcze co jest powodem tego ze RDW sa o wiele wyzsze niz w poprzednich wynikach sprzed dwoch tyg?
  • marlena_krawczyk 09.05.13, 20:29
    bylam dzisiaj u lekarza, biale krwinki spadly... wciaz anemia... zalecil branie dalej milgammy tardyferon fol i wit. A i E... za dwa tyg kolejne wyniki TSH, Zelazo i Morfologia.. Doktor chce się upewnic czy nie mam problemów z tarczycą,, dlatego ze dwa tyg temu u mojej mamy zdiagnozowano nadczynność tarczycy.
  • easyblue 11.05.13, 10:03
    Nawet, jak anemii w morfologii nie będzie widać, to ona dalej będzie. Bo musisz odbudować zapasy żelaza, które Twoj organizm całkiem zużył. Cierpliwości:)
    --
    Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie, gdy tylko się ruszy.
    Ryszard Kapuściński
  • 0oo.owieczka 11.05.13, 11:49
    Marleno, narfi ma sporo racji, mimo że ubrał je w niezbyt odpowiednie słowa. Zaufaj lekarzowi. Jak dotychczas jesteś leczona prawidłowo.
    Wzrost wartości RDW wskazuje, że lekarstwa działają i wzrasta produkcja krwinek czerwonych.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka