Dodaj do ulubionych

prośba o spojrzenie na wyniki krwi

05.06.13, 14:09
Proszę spojrzeć na mój rozmaz krwi i morfologie.
Martwią mnie te obniżone pałeczkowałe, a z tego co się naczytałam to moze być duży problem.

Gra pałecz % 1
gra podzielone 63
gra kwasochłonne 2
monocyty 2
limfocyty 32.

te pierwsze są poniżej normy, dodatkowo gdy porównam wyniki krwi sprzed roku nie było wogóle kwasochłonnych na wynikach badań, a teraz są. o czym to świadczy?

morfologia:

wbc tys/ul - 6,3 (4.0-11.0)
rbc mlb/ul 4,52 ( 3,5-5,5)
hgb g/dl 12,6 ( 11-18)
hct 37,8 (37-54)
mcv 84 ( 80-100)
mch 27,8 ( 27-34)
mchc 33,3(32-36)
rdw-cv % 14,2 (11-14) -delikatnie podwyższone
plt 215 (130-440)
mpv 9,7 ( 6,5-12)
pct 0,21(0,11-0,28)
pdw 15,9 (9-17)
lym tys/ul 1,8 (0,8-4)
mid 0,3(0,10-1,5)
gra tys/ul 4,2 (2-7)
lym % 28,3 (20-40)
mid% 5,4(3-15)
gra % 66,3 (50-70)

martwie się głównie tym rozmazem krwi, m.in. tymi pałeczkowatymi i zastanawiam tez nad tym ze teraz te wbc w morfologii są w normie wprawdzie ale w tamtym roku np były 5,5 a nie 6,3. naczytałam sie o hivie białaczce
zrobiłam to badanie tak dla siebie zeby sprawdzic czy wszystko w porządku.
Edytor zaawansowany
  • mistresonline 05.06.13, 14:44
    dodam jeszcze że OB mam 9, w tamtym roku było 6. Norma do 12.
  • easyblue 05.06.13, 20:20
    Morfologia dobra, pojedynczym odstepstwem od normy się absolutnie nie przejmuj. To, ze nic Cię nie boli nie znaczy, ze akurat organizm nie walczy z np. wirusami czy bakteriami.
    WBC niezależnie czy 5,5 czy 6,5 są w normie. Nie wiem, dlaczego przy tak dobrych wynikach dopatrujesz sie choroby.
    OB masz 9 - to jedyna rzecz, którą bym sprawdziła. Idź do dentysty, bo być moze takie OB jest wynikiem niedoleczonych zębów. Odwiedź też ginekologa - zrób cytologię.
    --
    Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie, gdy tylko się ruszy.
    Ryszard Kapuściński
  • mistresonline 05.06.13, 20:50
    czytałam że przed okresem OB moze sie podnieść, teraz mam mieć okres 20 czerwca. moze to to? a zęby owszem za super nie mam, wprawdzie nie bolą, ale jeden jest juz chwile leczony i jeszcze nie zakończone leczenie,miałam byc z nim miesiąc temu a tak zeszło. W sumie na wyniku jest napisane że norma do 12.
  • mistresonline 06.06.13, 15:44
    dziś powtórzyłam badania. wpadłam w większą panikę niż byłam. otóż limfocyty widzę niższe bo w morfologii 23,6% (20-45), chociaż w dzisiejszym rozmazie mikrosk nieco wyższe 35% (20-45). w dodatku monocyty dziś są 1% (1-8) a wczoraj były 2. Naczytałam się że spadek limfocytów oznacza często hiv. wpadłam w panikę i się bardzo boję. ogólnie dzisiejsze badanie pokazało niższe wartości w każdym prawie przypadku. moze to być z powodu takiego, że dzeń po dniu robione czy co? pocieszcie bo zwariuję, a do lekarza zapisałam się dopiero na koniec przyszłego tygodnia bo ma urlop.
  • ammazuko_powrot 06.06.13, 18:45
    Ale po co robisz badania dzień po dniu?
    U ciebie wszystko jest w normie, może malutkie odchylenia.
    Parametry spadają również przy infekcjach, problemach z zębami.
    Bierzesz to pod uwagę? Dlaczego od razu zakładasz groźne choroby?
    Zresztą gdyby to był HIV miałabyś też inne objawy a parametry byłyby dużo poniżej norm.
  • mistresonline 07.06.13, 08:09
    ale jak zachowują się limfocyty przy chorych zębach? spadają czy rosną? bo problem mam taki że u mnie własnie idą w dół.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka