Dodaj do ulubionych

Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci...

16.11.14, 17:44
Witam.
Pisze z prośbą o jakieś porady dotyczące mojego stanu zdrowia i tego co mógłbym zrobić.
Przejdę od razu do rzeczy, od wielu już niestety lat mam w sobie jakiś problem, który mi bardzo utrudnia życie, od pewnego czasu ten problem narasta, teraz do takiego stopnia, że nie idzie normalnie cieszyć się życiem.
Mam 26 lat, największymi dolegliwościami które mi dokuczają są:

Objawy ciągłe:
- ciągłe zmęczenie
- brak koncentracji
- brak pamięci
- straszna senność (nawet po wyspaniu się - przy różnej ilości godzin)
- ciągłe uczucie zimna (nawet w pokoju przy temp.25C i przykryciu się dwoma kołdrami i kocem)
- szybkie męczenie się
- brak sił
- bóle mięśniowe (takie jak przy przeziębieniu)
- brak energii
- drżenie rąk

Czasami:
- czasami pojawiające się bóle brzucha
- czasami burczenie / przelewanie się w brzuchu
- mocno wzdęty brzuch
- częste gazy (raczej bezwonne)
- czasem pojawiające się takie jakby zawroty głowy, tracę momentami równowagę ale rzadko
- częste przeziębienia
- bóle gardła
- bóle głowy


Rok temu byłem u lekarza ale po za zrobieniem badań (które wyszły dobrze) krwi, moczu i TSH, sprawa nie została wyjaśniona.
Teraz robię ponownie podstawowe badania z krewi i moczu. Co dalej nie wiem, wygląda na to, że rzeczywiście coś jest nie tak i gdzieś przyczyna tego musi leżeć, bo to po prostu nie możliwe abym w wieku 26 lat czuł się tak jak się czuję czyli do niczego. Po przyjściu z pracy potrafię niemal zasnąć na siedząco przy stole, nie mam ochoty na nic...
Co do diety to jem w ostatnim czasie raczej w miarę normalnie, choć zdarza mi się zjeść jakieś słodycze, fastfoody itp. Kawy nie piję, alkoholu nie piję po za piwem w ilości (ok. 3 piw na tydzień), narkotyków nie zażywam, leków żadnych nie przyjmuję. Jem sporo owców. Jedzenie domowe, raczej urozmaicone.
Jakieś trzy lata temu odżywiałem się przez jakiś czas nie najlepiej, piłem sporo napojów energetycznych (3 dziennie), jadłem sporo słodyczy i zupek chińskich no i też piłem więcej piwa.
Ostatnie badania krwi i moczu wyszły dobrze, po za podwyższonym wskaźnikiem żelaza.
Żelazo : norma 59-158, wynik: 210
Poza zwykłą pełną morfologią i badaniem moczu, miałem zrobione:
Glukoza: 82 (norma: 60-99)
ALT: 18 (norma: 0-41)
AST: 17 (norma: 0-3
CRP: <1 (norma: 0-5)
TSH: 3,5 (norma: 0,27-4,2)
RF: <10 (norma: 0-14)
Ogólnie, lekarz po wywiadzie ze mną i zasugerowaniu moim odnośnie boreliozy też przychylił się ku temu, polecił zrobić prywatnie badanie odnośnie boreliozy, na początek badanie przeciwciał przeciwko Borelii w klasie IgM i IgG oraz dostałem skierowanie na badanie na pasożyty (1. ozn.)
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co jeszcze można by zrobić i co w ogóle robić?
Ogólnie to najbardziej w danej chwili dokucza mi raczej ciągły nie silny ból brzucha, czasami pojawiające się bóle głowy, senność, zmęczenie, brak pamięci (np. do nauki), uczucie zimna i bóle mięśni i stawów.
Nie raz mam tak, że jednego dnia boli mnie brzuch, następny dzień to np. ból głowy (w różnych miejscach), kolejny to ból mięśni w jednym miejscu, a później znów w innym.
Liczę na Państwa pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • userr0 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 23.11.14, 18:29
      Z badań które wykonałem ostatnio wygląda to następująco:
      Bilirubina całkowita: 0,82 (norma: 0,00 - 1,10)
      Badanie kału w kierunku pasożytów: dwa razy wynik ujemny, czekam na wynik z trzeciego razu...
      Anty-CCP: wynik: <7,00 (norma: 0,0-17,0)
      Cholesterol całkowity: wynik: 208,60 (norma: 115,00 - 190,00)
      Cholesterol HDL: wynik: 49,20
      Cholesterol LDL: wynik: 136,70
      Trójglicerydy: wynik 113,50
      Ogólnie jeśli chodzi o stan zdrowia to jest kiepsko.
      Dolegliwości się utrzymują, a najbardziej obecnie dokuczają: bóle głowy, brzucha ( z samego rana), uczucie zimna, bóle mięśni i kości, ciągłe zmęczenie, brak sił, duża senność
      • satellite78 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 26.11.14, 15:47
        witam, jezeli chodzi o pasozyty to wykrywalnosc z kału to 3-10% i lekarze to wiedzą takze laboranci. ja stawiam na pasozyty nawet na tasiemca, nie wykryjesz go metodami w polsce chyba ze dobry parazytolog w instytucie chorób pasozytniczych i zakaźnych będzie do bólu, dzień po dniu badał kał. ja polecam bezbolesne badanie DIRP badanie, opiera sie na rezonansie, czyli fala jest wysyłana i jezeli napotka obiekt o tej samej czestotliwości to go pochłania i zaczyna wibrować i wtedy wykrywalnośc to 95-98%, ale moze byc do tego borelia, skuteczniejsze wyniki to metoda LTT w Berlinie genetyczne albo tez biorezonansem.
    • superzielona120 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 26.11.14, 21:53
      kochany, te pasozyty królują w internecie na potęgę każdy ma kandydozę, boreliozę etc. to jakaś plaga!!! Nie wierz w to, bo to jest jakaś paranoja!!! Ja sama leczyłam kandydozę, teraz się z tego śmieję, na te cuda na kiju które karzą łykać kilka tysięcy mi poszło, fatalnie się czułam wtedy tak jak ty, osłabiona, senna, depresja, słaba pamięć. Nie wiem co było przyczyną, ale zauważ mój drogi, że masz wysokie żelazo!!!! Bardzo wysokie!!! I to wcale nie jest dobrze, a gdyby twój lekarz był douczony (a pewnie nie był) to by wiedział co to znaczy wysokie żelazo, nawet przy prawidłowych parametrach erytrocytów, otóż masz anemię i wcale nie żartuję!!! Przeleć się na pobranie krwi i zrób sobie łaskawie jeszcze ferrytynę, transferrynę i B12 ;-) CRP masz dobre więc chorób przewlekłych nie masz, więc niedokrwistość z chorób przewlekłych odpada!!! Ja podejrzewam, że ty masz niedobór B12 i kwasu foliowego i nie powstają ci erytrocyty i żelazo zalega w organizmie!!!! Koniecznie zbadaj to co napisałam potem mi możesz powiedziec co wyszło!!! Tarczyca w normie, a jak z wagą??? Jakie masz BMI??? Ruszasz się codziennie - choćby spacer??? czy Cukier miałeś badany na czczo po 8 h śnie z krwi a nie glukometrem?? ale chyba tak i ten cukier jest ok ;-) Obniż sobie ten cholesterol na przyszłośc ci radzę, to znaczy zredukuj sobie mięsko ;) które jesz, zdaje się sporo jesz i tłusto: gotuj sobie warzywka, rybę na parze, mięsa duszone, pełno przepisów w necie, słodyczom powiedz bye bye - może być batonik raz na tydzień, zrezygnuj ze słodzenia etc. Ja np. teraz też się czuję źle, słabo, beznadziejnie i nie wiem co jest przyczyną. A w zeszłym roku po prostu śmigałam cały rok, moje zycie w zeszłym roku to było coś cudownego, milion planów, wszystko realizowałam, zero senności, wiesz co? miałam wysokie żelazo reszta wszystko dobrze - lekarka nie wpadła na to że to anemia, ale wystarczy poczytać sobie podręcznik do interny ;-) żeby to znaleźć. Jak zaczęłam łykać końskie dawki B12 to byłam nie do poznania, najpierw sobie zbadaj to co powiedziałam a potem się zobaczy, nic nie bierz przed badaniami żeby były wyniki dobre i pokazały czego ci brakuje. Machnij sobie też elektrolity: Na, Mg, K, Ca ;-) pozdrawiam
      • superzielona120 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 26.11.14, 21:58
        Ból brzucha, wzdęcia - co ci szkodzi zrobić sobie gastroskopię, może masz zapalenie błony śluzowej żołądka i nie przyswajasz witamin? A może jeszcze do tego kolonoskopia, przynajmniej będziesz wiedział czy w tych jelitach coś jest czy są ładniutkie??? Zamiast kombinować z pasozytami ja bym sobie zrobiła taką przesiewówkę jak ci polecam, a potem by się zobaczyło co dalej! Co do tego żelaza to powtórz badanie. Jak dalej będzie wysokie to masz anemię jak ta lala, wtedy żelazo, wit C, B12, kwas foliowy i sie za 2 tyg. odrodzisz. Tylko koniecznie badania zanim zaczniesz brać lekarstwa, bo po zaczęciu brania to ci g***o wyjdzie za przeproszeniem z badań. Pozdrawiam i życzę zdrówka!!!!
    • pindzia.lindzia Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 01.12.14, 07:38
      A jakie Ci wyszło to TSH? Mało kto wie, że normy są zawyżone, tak naprawdę TSH nie powinno przekraczać 2,5, a i to nie wyklucza niedoczynności tarczycy, trzeba też zbadać wolne hormony FT3 i FT4 i znów norma nic nie rozstrzyga, trzeba wiedzieć, jak interpretować wyniki. Jak nie wierzysz to zrób sobie ten test www.chorobytarczycy.eu/test#0, zrób badania TSH, Ft3, Ft4 jednego dnia rano i napisz na którymś z gazetowych forów tarczycowych. Jak dla mnie masz bardzo charakterystyczne objawy, nawet wysoki cholesterol wynika z niedoczynności i po uregulowaniu hormonów wraca do normy.

      --
      Powodem problemów z sercem (przy podwyższaniu Euthyroxu lub bez), depresji, nerwicy, migren, zaparć, uczuciu guli w gardle, skurczów, drętwień, problemów ze snem jest niedobór MAGNEZU! Tylko nie mówcie, że bierzecie od lat, z pewnością bierzecie za mało. Potrzebujecie co najmniej 400 mg JONÓW magnezu, czyli np. 6 tabletek SlowMagu albo 2 tabletki cytrynianu magnezu Swansona (do kupienia na All) DZIENNIE. Zero kawy, herbaty i alkoholu.
    • userr0 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 06.12.14, 16:37
      Dziękuję za kolejne odpowiedzi.

      Podaję kolejne zrobione wyniki badań:

      -Kał na pasożyty -trzecia próbka ok.
      -Żelazo: 147 (norma 59-158)
      % wysycenia transferyny 38,6
      -Ferrytyna: 192 (norma 30 - 400)
      -Transferyna: 296 ( norma200-360)
      -TIBC: 192 (norma 228 -428)
      -UIBC: 228 (norma 112-346)
      -Sód: 141 (norma 135-145)
      -Potas: 4,98 (norma 3,50-5,50)
      -ELISA IgG 9,30 AU/ml
      (wynik ujemny <10 AU/ml, wątpliwy 10-15 AU/ml, dodatni >15 AU/ml)
      -ELISA IgM 6,50 AU/ml
      (wynik ujemny <18 AU/ml, wątpliwy 18-22 AU/ml, dodatni >22 AU/ml)
      -Witamina B12: 352 (norma: 191-663)

      Jak widać po zastosowaniu diety 2 tygodniowej bez produktów posiadających żelazo i wit. C. Pomału poziom żelaza wraca do normy. Inne badania pod kątem żelaza też wyszły poprawnie.
      Poziom witaminy B12 również dobry, badanie na boreliozę ELISA też ujemne.
      Czyli podsumowując dalej nic nie wiadomo, a ogólnie czuję dalej nie dobrze, do tego teraz złapałem jakiegoś wirusa, bo mam stan podgorączkowy, jest mi okropnie zimno, mam dreszcze, ból gardła i okropny ból głowy, zwłaszcza przy pochylaniu się. Leżę w łóżku i nie mam ochoty na nic ledwo co pisze na klawiaturze. Nie dość, że sam w sobie jestem mega osłabiony to teraz jeszcze to przeziębienie...

      Co dalej?
      • superzielona120 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 10.12.14, 22:24
        hmmm... a to dopiero, to mnie zaskoczyło, bo wszystko wydaje się w normie... Może faktycznie kiepsko się odżywiasz, zrezygnuj z wszelkich McDonalds itp. gotuj tylko w domu, duszone, na parze, warzywa, owoc na podwieczorek, ryby zamiast mięsa, nie jedz dużo, nie objadaj się, więcej snu np. o 23 już leżysz w łóżku - ja ostatnio spałam 5 h w nocy i 2 po południu i sie czułam koszmarnie, a jak 8 śpię za jednym zamachem to cały dzień funkcjonuję, może sauna raz na tydzień żeby pozbyć się toksyn, pij 2 litry wody dziennie, ruch spacery godzinne codziennie, albo biegaj na bieżni 3 razy w tygodniu, może masz jakieś problemy i to depresja??? Ja jak miałam kiedyś depresję to spałam cały dzień bo tak mi się zyć nie chciało, wiecznie byłam zmęczona. Słońca teraz brak to bierz sobie codziennie 1000jedn. wit D, taka ilość nie zaszkodzi a może pomóc. Hmmm... te objawy które podajesz to właśnie już tylko bym na siłę szukała choroby autoimmunologicznej - czyli m.in. przeciwciała ANA, albo szukała subklinicznej niedoczynności tarczycy, może testy z obciążeniem robić, w ostateczności przejść się do endokrynologa po skierowanie na jakies zaawansowane badanie. Jeśli palisz to koniecznie rzuć!!! Masz jakąś pasję, zainteresowanie, coś co by cię pobudziło do życia, może jesteś skrajnie znudzony codziennością? cięzko stwierdzić bo wyniki jak okaz zdrowia, może basen, ruch, żebyś ożył, już sama nie wiem co radzić, może gastroskopia i kolonoskopia?
        • superzielona120 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 10.12.14, 22:31
          a masz jakies alergie, zapalenia zatok przewlekłe, może z jelitami związane to choroba leśniowskiego crohna? młodzi ludzie to mają wykrywane czesto, zauważyłeś jakies zmiany masy ciała ostatnio tycie albo chudnięcie, jak z twoim apetytem, czy ktokolwiek w rodzinie miał choroby autoimmunol. np niedoczynność tarczycy, toczeń, stwardnienie rozsiane. Może jakies polymyositis??? Od jakiego czasu tak źle się czujesz, czy kojarzysz kiedy to się zaczęło, czy z dnia na dzień, czy dłużej, czy poprzedzało to jakies traumatyczne wydarzenia, stres???
    • satellite78 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 11.12.14, 12:02
      spróbuj badan typu ryodoraku urządzenie medyczne wskaze stan energetyczny narządów, dirp-f-scan czy metodą volla i okaze sie czy rzeczywiscie jestes okazem zdrowia jak pokazują wyniki labolatoryjne, a odnosnie boreliozy to poczytaj o niej na stronach stowarzyszenia chorych na borelioze bo badanie elisa to 30 % wykrywalnosci na 100 zarazonych i moze byc falszywie ujemny. nie ma na swiecie 100% badan bo chorzy nie moga starac sie o rente.
    • oe_aquaslim Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 13.12.14, 19:40
      Witam, polecam zastosowanie naszego suplementu AquaSlim, wspomagającego osiągnięcie zgrabnej sylwetki, do tego siłownię dwa razy w tygodniu, basen i dietę niskokaloryczną. Przy konsekwentnym takim trybie życia znacznie lepiej każdy się poczuje. Szczegolnie jak spojrzy na siebie w lustro :)
      Powodzenia
      Agnieszka Domańska
      ..............................
      Online Ekspert AquaSlim
      • margolcia_63 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 22.12.14, 01:31
        Seba, a dlaczego ma nakupowywać tych wspaniałych ziół, czyżby miało ich zbraknąć?!
        A na co mają być pomocne, jeśli to nie będzie borelioza?
        Zioła mają moc, mogą np. rozwalić wątrobę, to miałeś na myśli?
        Skąd przekonanie, że reakcja na zioła to reakcja Jarischa-Herxheimeira a nie zatrucie ziołem?
        Skąd jest twój lekarz?
        Skąd ty się urwałeś, że wierzysz we wszystko co jest napisane?
        Dlaczego podajesz linka do takiej lichej strony, nie znalazłeś lepszych?
        • userr0 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 01.03.15, 13:28
          Dziękuję za odpowiedzi.
          Ogólnie mój stan zdrowia o dziwo się trochę sam poprawił, nie mam już zawrotów i bólów głowy, czuje się trochę lepiej choć część objawów pozostała i występuje w mniejszym lub większym stopniu.
          Na wcześniejsze pytania to tak: Gdzieś ten stan takiego zmęczenia i pozostałych objawów zaczoł się z ponad 2 lata temu, w rodzinie nikt na żadne z chorób wywołujących takie objawy nie chorował.

          Ostatnio miałem robione kolejne badania pod kątem boreliozy: test ELISA IgG i IgM oraz Western-Blot IgG i IgM - wszystkie te testy wyszły negatywnie.
          Zrobiłem również ostatnio następujące badania:

          TSH: 4,37 (Norma: 0,27-4,2)
          FT3: 3,9 (Norma: 2,0-4,4)
          FT4: 1,31 (Norma: 0,90-1,80)
          AntyTPO: <5,0 (Norma: <34)
          AntyTG: 13,5 (Norma: <115)
          Glukoza w osoczu: 96
          Żelazo: 190 (Norma: 33-193)
          Cholesterol całkowity: 184 (Norma: <190)
          Zgłaszałem lekarzowi, że mam biały nalot na języku i miałem też robiony wymaz z języka i wynik jest: Candida sp. (dodatni) +
          Tak to wygląda na tą chwilę.
          • superzielona120 Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci... 02.03.15, 00:27
            przeciwciał przeciw tarczycy nie masz. No ale TSH masz wysokie bo młodzi ludzie powinni mieć ok 1. Jak kobieta chce zajść w ciążę to jej się zbija do 1 bo to jest wartość dla młodych ludzi. Ja mam 4, 0 a własnie zbijam sobie bo źle się czułam wszystkie hormony płciowe mi ta tarczyca zaburzyła. Poza tą tarczycą wydajesz się byc naprawdę zdrowy. możesz zrobić jeszcze rozmaz krwi, żeby wykluczyć białaczkę, może rentgena klatki... naprawdę nie ma się do czego przyczepić, spróbuj się wysypiać, zdrowo jeść, ćwiczyć. pozdrawiam. Super, że wyniki sa takie fajne, zdrówka życzę!!! Ja sama mam takie zawirowania ze zdrowiem teraz więc wiem, co czujesz i się poniekąd identyfikuję z tobą. wszystkiego naj naj.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka