Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyniku tsh i ft4

22.11.16, 20:30
Witajcie, mam pytanie czy przy takich wynikach tarczycy powinienem udać się do lekarza? Wyczytałem, że tarczyca może powodować problemy ze skórą, które mam. Dodam, że przeciwciała wszystko w normie więc nie ma tutaj mowy o chorobie autoimmunologicznej. Objawy jakie mam to wlaśnie pokrzywka, uczucie gorąca, czasami problemy ze snem, wahania nastrojów, mam niedowagę.
TSH 5,35 (norma 0,61-4,30)
FT4 1,59 (norma 0,98-1,63)
Edytor zaawansowany
  • koziorozka 23.11.16, 09:09
    Ile masz lat?
    Młode osoby powinny się mieścić raczej w dolnej granicy TSH, a ty masz powyżej górnej normy.
    Niedowaga czym spowodowana?
    Pogadaj z lekarzem o wszystkich objawach.
  • przemekgse 23.11.16, 09:37
    Mam 19 lat, a niedowaga czym spowodowana? Tego nie wiem ale dodam, że mam 191 cm wzrostu przy wadze zaledwie 63 kg.
  • koziorozka 23.11.16, 11:52
    Powtórzę więc, idź do lekarza
  • margolcia_63 23.11.16, 12:48
    Tylko, że endokrynolog na NFZ to nawet kilka lat oczekiwania. :/
    Po pierwsze, jesteś w błędzie, że jak nie wyszły ci przeciwciała to o autoagresji nie może być mowy bo przeciwciała ujawniają się przy rzutach autoagresji a kto wie, może to nie był ten moment.
    Po drugie, by określić z grubsza stan tarczycy potrzebne są badania TSH, fT3 i fT4 z tej samej próbki krwi, koniecznie na czczo!
    Przynajmniej raz należy wykonać badanie też USG by określić objętość gruczołu, może są jakieś guzki? etc.
    Masz przynajmniej 3 fora tarczycowe, najlepiej wejdź na któreś z nich trochę poczytaj, ew. spytaj.
    Dla mnie, TSH może wskazywać na nadczynność.
  • przemekgse 23.11.16, 14:57
    Tak wiem do lekarza już idę w przyszłym tygodniu. Mam też pytanie bo nigdzie nie mogę znaleźć, czy wysiłek przy ewentualnej nadczynności jest dozwolony/wskazany bo o ile na forach piszą, że w przypadku niedoczynności jest bardzo zalecany wręcz konieczny, o tyle w sytuacji z nadczynnością zbyt wielu informacji nie ma.
  • margolcia_63 23.11.16, 15:30
    Co to jest wysiłek? Jaki wysiłek?
    Wysiłek przy niedoczynności jest konieczny tylko na ogół nie możliwy - brak rezerw energetycznych. Przy nadczynności - to zależy. O ile stan nie jest krytyczny to wg. mnie zalecany jest nadmiar rezerw.
    Tylko jak chcesz przytyć?
    Może bierzesz jakieś suplementy, używki?
    W ogóle to jaki masz problem? Z wagą? ze spaniem? Z czym?
    Jeszcze raz....wejdź na fora tarczycowe, poczytaj.
    Nawet jak trafisz do endokrynologa a to będzie pewnie ten z przeważającej części lekarzy tej specjalizacji którzy leczą w oparciu tylko o TSH to "sieknie" cię Euthyroxem, i jak masz nadczynność to będziesz miał jeszcze większą. Musisz być świadomym pacjentem.
  • przemekgse 23.11.16, 15:45
    Moim problemem nie jest waga, że tak powiem przywykłem, ale tak jak napisałem w pierwszym poście mam problemy ze skórą, jest bardzo sucha swędząca zwłaszcza w stresie lub ciepłych pomieszczeniach, miałem wykonywane badania w kierunku alergenów, wątroby, jelit, pasożytów i nic z tego nie wyszło. Tarczyca może powodować wariacje hormonów dlatego postanowiłem sprawdzić ten wątek. Zamieściłem te wyniki do interpretacji, abyście nakierowali czy może powinienem coś jeszcze do tego zrobić, czy jest to niedoczynność czy też nadczynność. Z suplementów jakie aktualnie biorę to D3 + k2, magnez oraz cynk. A co do wysiłku to mam na myśli codzienne bieganie po 20/30 minut dla odstresowania, bo przyznać trzeba, że spotyka mnie on na każdym kroku. Pozdrawiam.
  • margolcia_63 23.11.16, 22:32
    Taki wysiłek jak najbardziej.
    Proponowała bym też mierzyć systematycznie ciśnienie krwi i temperaturę ciała, tylko dobrym sprzętem.
    Te wspomagacze to gdzie nabywasz? W aptece? Wiesz, że można przedawkować? O ile jest to to co wydaje ci się, że kupujesz, a jak nie, to nie wiem.
    Sucha skóra wymaga nawilżania z zewnątrz i wewnątrz, i dobrych tłuszczów zwłaszcza od wewnątrz.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka