Dodaj do ulubionych

czy to hashimoto ????

14.04.17, 16:07
kobieta lat 26
moim problemem jest nagłe tycie 6 kg w ciąggu 3 miesiecy byłam na wizicie u endokrynologa który zbadał moją tarczyce i stwierdził ze nie jest idealna ale to wynik przeprowadzenia badania z kontrastem na rezonansie który pozostawił na niej ślad opisał tak usg; tarczyca niepowiekszona jednorodna hypoechogiczna bez zmian ogniskowych .obniżona echogenicznosc tarczycy . moje wyniki z krwi TSH 0,931 FT3 3,48 FT4 0,99 ANTY-TPO 0,28 mówił ze tarczyce mam zdrową według niego ale boje się ze to jednak choroba hashimoto tylko utajniona dodam ze miesiączki mam nieregularne prosze o rade
Edytor zaawansowany
  • 14.04.17, 16:18
    dadam ostatnie wyniki po 3 miesiacach TSH 0,655 NORMA 0,350-4,940 FT3 2,83 NORMA 1,71-3,71 FT4 0,94 NORMA 0,70-1,48 ANTY TPO 0,26 NORMA 0,00-5,61 ANTY TG 1,25 NORMA 0,00-4,11
    WSZYSTKO W NORMIE A TYJE KTOS MOŻE MA POMYSŁ CO TO ?
  • 14.04.17, 16:23
    Po pierwsze nie używaj dużych liter, bo cię na forum zbanują i nic się nie dowiesz.
    Po drugie, o Hashimoto pytaj też na specjalistycznym forum
    forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
  • 14.04.17, 16:54
    moze sie ktos wypowie tutaj na temat tych skoków w wynikach FT3 zwłaszcza? prosze o odpowiedzi
  • 14.04.17, 18:22
    Ustynka5572017 14.04.17, 16:07 napisała:...... byłam na wizycie u endokrynologa, który zbadał moją tarczyce i stwierdził,że nie jest idealna, ale to wynik przeprowadzenia badania z kontrastem na rezonansie ,który pozostawił na niej ślad”.. dalej opis badania usg+wyniki bad krwi i konkluzja „ mówił że tarczyce mam zdrową według niego”
    Kobieto (młoda ,bo dopiero 26 letnia) Jest tyle powodów do zamartwiania się a ty wymyśliłaś sobie powód.Utajone hashimoto. Mimo dwukrotnie ,książkowo dobrych wyników badań, kwestionujesz opinię twojego lekarza endo, który doświadczeniem w diagnozowaniu takich przypadków,bije na głowę twoją intuicję i wiedzę piszących na forach. Ja i inni zabierający głos w wątkach nie jesteśmy lekarzami a swoją wiedzę opieramy na przejściach własnych, znajomych czy krewnych oraz tego co przeczytaliśmy w literaturze z racji swoich zainteresowań. Przeciętny specjalista bada ze 20 takich przypadków dziennie w przychodni + drugie tyle podczas pracy w szpitalu,gdzie jeszcze na bieżąco może weryfikować diagnozę i leczenie. Jakie masz podstawy do kwestionowania jego diagnozy? Wzrost wagi? Nieregularne miesiączki? To objawy nieswoiste. Wspólne dla wielu dolegliwości. Po to by przytyć 6 kg w ciągu 3-ch miesięcy wystarczy zajadać np. stres odpowiednikiem jednego ciastka dziennie. Miesiączki ,ich regularność to temat kobiet i ginekologa, do którego można się udać z wszystkimi wynikami badań. Pogody ducha .S. Nie martw się na zapas:)
    PS moja sympatyczna sąsiadka. Starsza,już osoba (60+) zwierzyła się kiedyś przy świątecznym sprzątaniu klatki schodowej , że nic nie je, a tyje. Po zapisywaniu i zważeniu tego „nic” okazało się ,ze dzienną normę kaloryczną zjada już do południa:(.U Ciebie nie musi być podobnie:).
    ustynka5572017 14.04.17, 16:54 napisała: "może się ktoś wypowie tutaj na temat tych skoków w wynikach FT3 zwłaszcza?"
    Jakie skoki? Dwa wyniki FT3 są w normie a drugi Ft3=283 z zakresu [1,71-3,71]jest wprost koncertowy wizualizacja pokazuje 50% Przestań się nakręcać!
  • 14.04.17, 20:21
    dziekuje za wyczerpującą wypowiedz i może faktycznie przesadzam i nie tam gdzie trzeba szukam wyjścia ale tylko ta choroba przychodzi mi na myśl bo przez przypadek inny radiolog powiedział mi badając przepływ tętnic szyjnych że mam własnie tą chorobe patrząc w ekran !!! i dlatego poszłam do endokrynologa a reszte znacie i nie wiem juz komu wierzyć po prostu !! jeszcze raz dzieki
  • 14.04.17, 20:23
    jeden widział chorobe na ekranie a drugi nie .... a zreszta wyniki krwi nie są 100% pewnoscia datego robi sie usg które wyszło jak wyszło u jednego i przypadkiem u drugiego
  • 15.04.17, 01:30
    Oj młoda kobieto. Twoimi wyjaśnieniami zaciemniłaś sprawę(:.Dlaczego i jaką metodą miałaś badaną drożność tętnic szyjnych?.Angio - MR? (rezonans magnetyczny z kontrastem podanym dożylnie)Czy badanie potwierdziło drożność tętnic?. A może określono stopień zwężenia światła tętnic.? USG tarczycy miałaś następnego dnia po MR To ważne i powinnaś o tym napisać w pierwszym twoim poscie.
  • 15.04.17, 08:24
    Badanie usg tętnic wyszło dobrze nic tam nie było ale lekarz powiedział żebym szła do endokrynologa bo mam chorobe Hashimoto w początkowym raczej stadium a jak piszlam do endo to powiedział że krew na to nie wskazuje a usg na tarczycy są ślady ale najprawdopodobniej od rezonansu i tomografu ktory miałam z kontrastem 1.5 roku wczesniej i dlatego nie wiem komu wierzyć więc pytam jakie jest prawdopodobienstwo choroby
  • 15.04.17, 08:27
    Moj endo powiedzial ze kontrast (może ale nie musi ) zostawic slad właśnie v na tarczycy i dlatego może ktoś to pomylic z Hashimoto sama już nie wiem
  • 15.04.17, 09:28
    ustynka5572017 15.04.17, 08:24 napisała:„Badanie usg tętnic wyszło dobrze nic tam nie było......”
    To wspaniale:)! Co prawda dalej nie wiem, czy miałaś dwa badania t.j wcześniej TK i po 1,5roku MR czy tylko MR, lecz wobec drożności tętnic, to nie ma znaczenia. Zwykle drożność tętnic kontroluje się doplerem, zostawiając kosztowny angio- MR da „przypadków” Stąd moje zdumienie po twoich „wyjaśnieniach” Radiolog mając dokładne badanie tego regionu ciała przed oczami , mógł zobaczyć coś w twojej tarczycy co uznał za hashimoto.* Endokrynolog (cytuję : ze tarczyce mam zdrową według niego) jako specjalista diagnozujący takie przypadki na co dzień wykluczył hasimoto.
    Czyli jest super i pozostaje ci w dobrym nastroju iść ze święconką i czekać na dyngus:) S.
    * Gdy zobaczyłem opis zdjęcia mojego kolana wykonany przez radiologa ,to dziwiłem się czemu mogę nogą ruszać. Ortopeda tego nie potwierdził i chodzę do dziś. Być może chodzi o przypadek podobny:)
  • 15.04.17, 12:36
    sama nie wiem co myślec pewnie trzeba pójść do 3 lekarza niech zerknie i skonczyc to okropne czekanie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.