Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretacje wyników krwi

17.12.17, 22:16
Witam , mam 22 lata .Własnie odebrałem moje winiki krwi i prosze o interpretacje winików morfologi,( normy w nawiasach) .
WBC 6,4 - 10^3/ul (4-10)
RBC 5,46 - 10^3/ul (4,3-5,9)
HGB 16,1 - g/dl (14-18)
HCT 47,3 - % (40-54)
MCV 86,6 -fl (79-100)
MCH 29,5 -pg (27-31)
MCHC 34,0- g/dl (31-37)
PLT 242 -10^3/ul (150-400)
RDW-CV 11,2 -% (12-14) poniżej normy
LY 2,2 - 10^3/ul (1,1-3,3)
LY% 34,7 - % (14,1-45,8)
NEUT# 3,5 - 10^3/ul
NEUY% 54,8 - % (45-70)
MXD# 0,7 - 10^3/ul
MXD% 10,5 - % (4-10) powyzej normy
PDW 13,7 - fL (9,8-16,1)
MPV 10,3 - fL (6,1-8,9) powyżej normy
P-LCR 28,8 % (13-43)
Rozmaz krwi:
Granulocyty obojętnochłone segmentowane 46 % (40-70)
Granulocyty kwasochłone (enzynofile) 5 % (1-5)
Limfocyty 49 % (20-45) ponad norme
Aminotransferaza alaninowa alt 40 U/l (0-42)
Aminotransferaza asparaginowa ast 26 U/l (0-42)
Elektrolity Na,k
Sód 124 mmol/l (136-146)
Potas 5,03 mmol/l (3,5-5,1)
GGTP 23 U/l (0-55)
Glukoza 67 mg/dl (70-99)
Kreatynina + eGFR
Krearynina 1,06mg/dl (0,7-1,3)
eGFR 87ml/min/1,73m ^2 (90-140)
OB 2 - mm/h (0-12)
Dodam ze zrobiłem sobie IGE całkowite z powodu wyskakujacej co jakis czas wysypki podobnej do ukonszenia komara
IgE całkowite 148,200 -lU/ ml (0-100) .
Zrobiłem równiez badanie hormonalne prolaktyny z zalecenia endokrynologa z powodu ginekomasti
Wynik prolaktyny 356 ulU/ml (86-324) , usg piers nie wygryło zmian ogniskowych , jest tylko powiekszona tkanka gruczołowo włóknista . Na zbicie prolaktyny biorę leki bromergon przepisane przez endykrynologa. W czasie pobierania krwi do badan zaznaczam ze nie zazywałem wczesniej zadnych leków przed pobieraniem , leki biotę dopiero od 2 tygodni które zostały przepisane przez lekaza po odebraniu wyniköw .Martwi mnie tylko morfologia
Prosze o interpretacje wyników morfologi krwi z rozmazem bo bardzo mnie martwi wyniki ,czy dzieje sie w moim organizmie cos złego czy wyniki sugeruja białaczkę , nowotwór czy inną chorobe ? Czym dłuzej przegladam forun tym bardziej wmawiam sobie powazne schorzenie . dodam ze nie mam zadnych dolegliwosci góry dziekuke za odp
Edytor zaawansowany
  • koziorozka 18.12.17, 08:43
    mxd% - podwyższony wskaźnik może występować w stanach zapalnych lub w alergiach.
    "Nieznaczne odchylenia wskaźnika rozkładu objętości krwinek czerwonych (RDW-CV) i średniej objętości płytek krwi (MPV) nie mają żadnego znaczenia klinicznego jeżeli nie towarzyszą im nieprawidłowości podstawowych parametrów morfologii krwi (RBC, HGB, HCT, MCV, PLT)"
  • moto6489 18.12.17, 11:24
    A z rozmazu krwi podwyzszone limfocyty do 49 ℅ przy normie (20-45) i górna granica ezynofile 5% norma (1-5) i podzszpne ige całkowite co moze oznaczac?
  • koziorozka 18.12.17, 12:31
    Podwyższone limfocyty i mxd% - leki stan zapalny, może od zęba
    Podwyższone ige całkowite i mxd% - może alergia
    Podwyższone eozynocyty (eozynofile) - może alergia
    Idziesz z wynikami do lekarza.
    Wypisz na kartce tylko te poza normą i daj lekarzowi z twoimi pytaniami.
  • sp9tcu 18.12.17, 21:55
    moto6489 napisał:

    > A z rozmazu krwi podwyzszone limfocyty do 49 ℅ przy normie (20-45) i górna gran
    > ica ezynofile 5% norma (1-5) i podzszpne ige całkowite co moze oznaczac?

    Niestety hipohondria
    ja też mam to
    nasz admin snajper wie o tym
    pani psycholog powiedziała
    zacząć myśleć logicznie



  • moto6489 18.12.17, 12:53
    Ok dziekuje za odpowiedz , a czy moje wyniki moga sugierowac białaczke lub inny nowotwór ?
  • koziorozka 18.12.17, 17:04
    Sugeruję coś gorszego - hipochondrię u 22-latka.
    Koszmar.
    Jak się dobrze wkręcisz, to i psychiatra nie pomoże.
    Miejmy nadzieję, że to tylko dolegliwość związana z okresem dojrzewania ;)
  • moto6489 18.12.17, 19:14
    To mnie pani podsumował , no nie chyba aż tak zle to ze mną nie jest :-) , mimo wszystko dziekuje za odp
  • koziorozka 19.12.17, 14:55
    moto6489 napisał:
    > mimo wszystko dziekuje za odp

    Tez cie lubię ;)
  • anetam1984 20.12.17, 14:05
    O matko Ty tak na serio?
  • moto6489 22.12.17, 11:29
    Bylem u lekarza rodzinego z winikami krwi i powiedział ze jest ok , jestem zdrowy :-) , tylko mam na coś uczulenie
  • aneczka.jedna 22.12.17, 11:39
    Czyli alergia.
    Szukanie przyczyny nie zawsze jest łatwe.
  • herbaciarka89 22.12.17, 22:16
    wiesz, chyba bezpieczniej prosić o interpretacje wynikow specjaliste… w sieci przeciętny użytkownik forum nie posiada takiej specjalistycznej wiedzy. Jak chcesz to możesz poprosić o pomoc na edoktor24.pl- tam jest możliwość uzyskania porady lekarskiej za nawet 20-30 zl, a teraz w czasie świąt w ogóle są jakieś bezpłatne porady. Wejdź na facebooka do nich, tam są aktualne promocje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka