07.02.19, 10:25
Witam. Moje wyniki są nastepujace: wit d 6.42 tsh 1.94 ft3 3.25 ft4 1.48 anty tpo 59.8. Czy oprócz niedoboru wit d3 reszta jest w porządku? Ile wit d3 powinnam zażywać? Lekarz powiedział, że 2000. Czy to nie za mało?
Edytor zaawansowany
  • zenobek 07.02.19, 15:19
    podaj gabaryty. Wrost, masa. Kobieta?
  • adka222 07.02.19, 16:49
    Kobieta, 34 lata, 163 cm, 59 kg
  • zenobek 07.02.19, 16:59
    Te 2000 będzie maławo. Optowałbym za 4 tys. Więcej tylko z badaniami kontrolnymi.
  • koziorozka 07.02.19, 17:46
    D3 25(OH) tylko 6,42 ng/ml ???
    Tak jak adka222 - co najmniej przez miesiąc ze 4 tys.
    Od niedawna można kupić bez recepty krople Vigantol. Polecam.
  • zenobek 07.02.19, 18:46
    Nawet myślę, że i 4000 może być za mało. Można by było przez 2 albo nawet 3 miesiące zaserwować po 6 tysięcy. Nawet przy takiej niezbyt dużej masie to może się przyczynić do szybszego odrobienia tego superniskiego aktualnego wyniku.
    Kiedyś badałem wit D u siebie. 6 tysięcy przez miesiąc spowodowało u mnie że poziom jej witaminy jedynie drgnął: z 33 na 36 ng/ml. Dopiero zwiększenie przez 3 miechy dawki do 15 tys spowodowało, że poziom wzrósł do 50ng/ml. Tylko, że ja mam większą masę. Obecnie zima czy latu przyjmuję 10 tysi codziennie. I tak nie mogę przekroczyć 80 ng/ml.
    ;)
    Bez obaw. Witaminę D nie tak łatwo przedawkować.
  • adka222 07.02.19, 19:36
    W takim razie zwiększam do 4000 i za miesiąc sprawdzę poziom.
    Czy ta niska wartośc może być powodem mojego chronicznego zmęczenia, wypadania włosów, kolatania serca?
  • zenobek 07.02.19, 21:37
    Jak chcesz zbadać poziom to zwiększ do 6000. 4000 w ciemno.
  • zenobek 07.02.19, 21:53
    Jak będziesz badać to zbadaj też poziom wapnia.

    Oczywiście pierwsze badanie (wit d) zrób przed suplementacją żeby mieć poziom odniesienia (o ile wzrośnie po miesiącu).
  • adka222 07.02.19, 21:59
    Wapń zrobiłam i jest w normie, magnez, sod i potas też. Cholesterol za wysoki, a reszta wyników w normie
  • zenobek 08.02.19, 01:47
    Bardzo rzadko ale jednak zwiększony poziom wit D może skutkować zwiększeniem poziomu wapnia. Mało prawdopodobne ale jakieś tam ryzyko jest.
  • koziorozka 08.02.19, 15:44
    adka222 napisał(a):
    > W takim razie zwiększam do 4000 i za miesiąc sprawdzę poziom.
    > Czy ta niska wartośc może być powodem mojego chronicznego zmęczenia, wypadania
    > włosów, kolatania serca?
    -------
    Wszystkie te objawy mogą być związane z niedoborem D3.

    Kontrola nie tak prędko. Wit. D3 wolno kumuluje się w organizmie.
    Większych dawek nie zalecam, bo nie wiadomo czy się przyswoją. Najlepsze pod tym względem są krople.
    Bierz 4 tys. przez 2 m-ce, potem po 2 tys. i kontrolne badanie najwcześniej za pół roku.

    W tym czasie powalcz też z cholesterolem ;)
  • adka222 13.02.19, 08:28
    A czy tarczycowe wyniki są w porządku?
  • zenobek 13.02.19, 10:00
    Podaj normy.
  • adka222 19.02.19, 08:36
    Tsh 1.94 (0.55-4.78)
    Ft 3 3.25 (2.3-4.2)
    Ft4 1.48 (0.89-1.76)
    Anty tpo 59.8 (0-50)
  • zenobek 23.02.19, 06:46
    Poziomy hormonów i tsh są bardzo ok. Ale coś zaczyna się dziać z przeciwciałami. Dlaczego poszłaś do lekarza? Jakie masz objawy choroby?
  • adka222 23.02.19, 12:13
    Byłam w szpitalu na diagnostyce nadcisnienia. Do tego mam mocne kolatania serca, ogromne zmęczenie, wypadanie włosów i bóle głowy.
  • zenobek 23.02.19, 14:27
    Zrób badania na bakterie bartonella - wszelkie możliwe odmiany we wszelkich możliwych klasach.
  • adka222 23.02.19, 14:35
    Dziękuję za podpowiedź. O bakteriach w ogóle Nie pomyślałam, a na bartonelle w życiu bym nie wpadła
  • zenobek 23.02.19, 14:47
    A jakieś problemy z oczami? Z psychiką? Dermatologiczne?

    Tak myślę o tych przeciwciałach TPO. I przychodzi do głowy Yersinia Enterocolitica.
  • adka222 23.02.19, 14:50
    Z oczami jako takie Nie, Ale oczy szybko mi się męczą np przy czytaniu. Dernatologicznie bardzo sucha skora i plecy ciągle wysyłane dużymi krostami, pryszczami. Psychicznie coraz gorzej. Mam wrażenie że dopada mnie depresja, bo nastrój bardzo siada ostatnio
  • zenobek 23.02.19, 15:37
    Bartonella tym bardziej.
  • koziorozka 23.02.19, 16:46
    adka, nie doszukuj się choroby zakaźnej.
    Masz duży niedobór wit. D3 i wszystkie objawy z tym związane. Do tego przesilenie wiosenne.
    Cierpliwości.
  • zenobek 23.02.19, 21:04
    No tak. Koleżanka koziorozka ma kryształową kulę i na dodatek widzi przyszłość. I ma monopol na świętą rację.
    A dlaczego nie miałaby się doszukiwać choroby zakaźnej? A jeśli jednak ją ma? Dlaczego takim kategorycznym tonem twierdzisz, że jej nie ma??? Z JAKIEGO POWODU TAK TWIERDZISZ??? (KRZYK!) Widziałaś ją chociaż na oczy żeby wygłaszać tak kategoryczne stwierdzenia? Badałaś ją szanowna koleżanko koziorozko?
    Mam wrażenie, że oprócz jednej i drugiej choroby znalazłoby się przynajmniej jedna (a może i więcej) dająca takie objawy! Może rację miał lekarz, może ja a może ktoś inny lub nikt. Podpowiadam tylko co MOŻE być przyczyną takiego stanu o jakim pisze adka.
    Co zrobi z tymi informacjami to jej sprawa. Ale z jakiegoś powodu szuka pomocy więc podpowiadam co to może być.
  • proost 24.02.19, 21:50
    Wyniki? Interpretacja na forum? Ludzie, gdzie zostawiacie rozum....

    --
    Tarot. Wróżby. Potwierdzenia sprawdzalności.
    Kup przez Allegro.
    Więcej o mnie i link do aukcji na wrozbitawojciech.blogspot.com

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.