Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze w obecnym jedzeniu

17.04.19, 21:14
Przeglądając internet trafiam na artykuły ,że w dzisiejszych produktach spożywczych,jest duży spadek witamin,czy minerałow niż 20 lat temu.Wg tego jemy mało wartościowe posiłki.Tak się zastanawiałam skąd mam niedobór witaminy B. Niby coś tam człowiek je,nie jem śmieciowego jedzenia,ale widocznie to już nie to samo co kiedys.
Edytor zaawansowany
  • snajper55 17.04.19, 21:55
    korniz napisała:

    > Przeglądając internet trafiam na artykuły ,że w dzisiejszych produktach spożywc
    > zych,jest duży spadek witamin,czy minerałow niż 20 lat temu.Wg tego jemy mało w
    > artościowe posiłki.Tak się zastanawiałam skąd mam niedobór witaminy B. Niby coś
    > tam człowiek je,nie jem śmieciowego jedzenia,ale widocznie to już nie to samo
    > co kiedys.

    A niby dlaczego rośliny czy zwierzęta miałyby mieć mniej witamin czy minerałów? Nawożenie i ochrona przed chorobami zapewniają roślinom dobre warunki rozwoju, więc nie widzę powodu, aby miały być one gorsze od tych hodowanych kiedyś.

    S.
    --
    Symetryści uważają, że winę za gwałt ponoszą symetrycznie obie strony.
  • korniz 18.04.19, 09:58
    A teraz napiszę nieco więcej o tym, co jeszcze wpływa na obniżenie wartości naszego pożywienia i dlaczego nie jest ono już takiej jakości, jak choćby kilkadziesiąt lat temu. Spójrzmy prawdzie w oczy, obecne warunki środowiskowe i poszukiwanie przewagi rynkowej przez producentów żywności sprawiły, że zaczęli oni szukać nowych rozwiązań w zakresie hodowli, a także samego przetwórstwa. Nie obyło się to oczywiście bez odnotowania niemałych strat wartości odżywczych produktów spożywczych, w tym przede wszystkim warzyw i owoców. Gdyby nie było to prawdą firmy zajmujące się produkcją nie wzbogacałyby dodatkowo swoich produktów w najróżniejsze witaminy i składniki mineralne. Po prostu nie byłoby to wtedy potrzebne! Dlatego stało się faktem, że zanieczyszczone środowisko, skażone powietrze i słabej jakości gleby niosą za sobą negatywne skutki w postaci znacznego spadku ilości witamin i minerałów w żywności.

    Na wspomniane zmiany w dużej mierze mają wpływ wszelkie przemiany gospodarcze, większa dostępność jedzenia a nie tak, jak to było za czasów PRL-u, a także ogólny wzrost populacji, przez co liczba osób do wykarmienia również wzrosła. Nikogo też nie dziwi i nie bez znaczenia pozostaje chęć wzbogacenia się podmiotów związanych z produkcją i dystrybucją żywności. Łącząc to wszystko razem z degradacją środowiska naturalnego, otrzymujemy pełny i klarowny obraz tego, co przedstawia prosty szacunek. Obecnie 10 kilogramów żywności dostarcza nam taką samą ilość witamin i składników mineralnych jak 1 kilogram żywności hodowanej 100 lat temu. Skąd aż taka duża rozbieżność? Wynika to z tego, że dzisiejsze owoce i warzywa zamiast trafiać bezpośrednio na nasz stół, przebywają zbyt długą drogę z miejsca gdzie są uprawiane. Transport oraz warunki przechowywania żywności w supermarketach powodują, że witaminy i składniki mineralne stają się dużo mniej przyswajalne dla organizmu, niż te z świeżych produktów wyhodowanych na własnej działce czy ogródku.

    Chcę dodatkowo zwrócić uwagę na pewne zabiegi, które również przyczyniają się do utraty cennych właściwości pokarmowych. Mam tutaj na myśli zabiegi takie jak: oczyszczanie, pasteryzacja, homogenizacja czy odwadnianie, a do tego dochodzą straty związane z wspomnianą wcześniej obróbką kulinarną i suma summarum na talerz kładziemy sobie żywność prawie że jałową. Wracając jeszcze na moment do ogólnej degradacji środowiska naturalnego, to agresywne nawożenie gleby oraz nadmierne eksploatowanie spowodowało, że stała się ona dużo bardziej uboga, a to przecież z niej warzywa pobierają minerały. Swój czynny udział mają także zanieczyszczenia pod postacią ścieków, odpadów produkcyjnych czy środków chemicznych, które trafiają do gleby i zmieniają chociażby jej kwasowość. To z kolei powoduje, że rośliny mają utrudniony proces odżywianie się, a w konsekwencji zubożają roślinę w witaminy i składniki mineralne.

    Wiem, nie wygląda to najlepiej, dlatego podsumowując, pragnę po raz kolejny zwrócić Twoją uwagę na niezaprzeczalne fakty, które poświadczają, że gramatura pożywienia w na przestrzeni ostatnich lat uległa znacznemu pogorszeniu. Wyliczając dla przypomnienia, powtórzę tematy związane ze skażonym powietrzem i kwaśnymi deszczami, które przenikają do gleby. Dodatkowo sztuczne nawozy używane przy uprawie, środki chemiczne stosowane do spryskiwania, mające za zadanie wydłużyć okres przydatności jedzenia, transport i niekorzystne warunki przechowywania. Mówiąc więcej o uprawie warzyw i owoców, chcę jeszcze dodać, że najczęściej dojrzewają one pod wpływem lampy w supermarkecie, a nie w świetle słońca. Tylko zerwane w fazie pełnej dojrzałości warzywa i owoce są skarbnicą wartości odżywczych, w przeciwnym razie nie możemy liczyć na ich zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a przynajmniej nie w takim stopniu, jakbyśmy tego oczekiwali. Na koniec zostaje obróbka termiczna, której poddajemy produkty, aby przygotować nasze ulubione potrawy. I wychodzi z tego wszystkiego niezły klops, bo zdrowia jak nie było, tak dalej nie ma!

    Jak wzbogacić swoją dietę o składniki odżywcze

    Po całym tym wykładzie, który masz właśnie za sobą, pewnie się teraz zastanawiasz co masz zrobić, aby cieszyć się długim życiem, ale w zdrowiu a nie w chorobie. Już po raz drugi w tym artykule odeślę Cię do znakomitego teksu źródłowego, który myślę, że zdecydowanie bardziej otworzy Ci oczy. Jeśli jednak miałeś okazję przeczytać mój artykuł o suplementacji, to wszystko powinno stać się dla Ciebie już na tyle jasne, abyś mógł podjąć jakieś sensowne kroki zaradcze. Zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym, gdy przeróżne bakterie i wirusy szaleją, tym bardziej powinieneś zadbać o swoją odporność i wspomóc się odpowiednią dawką witamin. Oczywiście suplementy diety mają o wiele szersze działanie niż tylko chronienie przed chorobą, ale więcej o tym znajdziesz tutaj:



  • koziorozka 18.04.19, 11:06
    korniz - takich "mądrości" w internecie jest pełno.
    Blogerka autorytetem? Nie dla mnie.
    ----------------------
    Po co wklejasz cudzy tekst?
    Na wielu forach to złamanie regulaminu.


  • korniz 18.04.19, 11:45
    Tylko tu wkleiłam,w dobrej mierze.Popacz wokól siebie ile ludzi młodych starszych narzeka na złe samopoczucie,wiecznie zmęczone,niewyspane,wyczerpane,z depresją z bolami.A być może brakuje tylko jakiś witamin w organizmie.Lekarze przepisują zazwyczaj psychotropy itp.Szkodząc jeszcze bardziej-na moim przykładzie włosy leciały mi garsciami.Ja nie mówię ,że mamy leciec po suplementy,ale wziąść pod uwagę ,czy mamy dość witamin.
  • koziorozka 18.04.19, 12:40
    Nie uogólniaj.

    1. "jest duży spadek witamin,czy minerałow niż 20 lat temu"
    Nieprawda. Niestety, tylko po angielsku:
    www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157516302113
    2. "Popacz wokól siebie ile ludzi młodych starszych narzeka na złe samopoczucie,wiecznie zmęczone,niewyspane,wyczerpane,z depresją z bolami"
    Patrzę.
    Nie lekceważę nerwic, stresów i depresji.
    Jednak widzę ludzi żyjących dłużej i w dobrej kondycji do późnej starości
    Widzę problemy pierwszego świata, który wynajduje sobie powody do narzekania.
  • korniz 18.04.19, 12:52
    Mam wrażenie jakbyś broniła koncerny farmaceutyczne albo ,lekarzy ktorzy przepisują tony szkodliwych leków.
  • koziorozka 19.04.19, 13:25
    Tiaaa, a ja mam wrażenie, że stosujesz dowód z anegdoty.
    Ja wolę naukę.
  • korniz 19.04.19, 14:39
    ja wolę obserwacje organizmu. Wesołych Świąt :)
  • koziorozka 20.04.19, 07:51
    Obserwujesz wartość odżywczą żywności na sobie?
    Nie znam metody, która to umożliwia. Ale co ja tam wiem...
    Wesołych Świąt!


    ---------------------
    Co u jednego się sprawdza, to u drugiego nie musi.
  • snajper55 20.04.19, 19:41
    koziorozka napisała:

    > Obserwujesz wartość odżywczą żywności na sobie?
    > Nie znam metody, która to umożliwia. Ale co ja tam wiem...

    Ona ma rację. Mogę potwierdzić, że 40 lat temu jedzenie było smaczniejsze, kobiety łatwiejsze a chodzenie pod górkę nie męczyło tak szybko. Świat się psuje.

    S.
    --
    Symetryści uważają, że winę za gwałt ponoszą symetrycznie obie strony.
  • horpyna4 24.04.19, 13:33
    To prawda, 40 lat temu to i wzrok był lepszy, i zadyszki człowiek nie dostawał...
  • snajper55 24.04.19, 15:13
    horpyna4 napisała:

    > To prawda, 40 lat temu to i wzrok był lepszy, i zadyszki człowiek nie dostawał.

    No nie, wzrok był taki sam, tylko rzeczy były wyraźniejsze. Teraz gazety taką rozmytą czcionką drukują... No i powietrze było czyste to i zadyszki nie bylo.

    S.
    --
    Symetryści uważają, że winę za gwałt ponoszą symetrycznie obie strony.
  • sofiijka 26.04.19, 08:51
    Tak sobie myślę, że jemy często mało wartościowe posiłki, bo to całe jedzenie jest często poddawane mocnej obróbce termicznej i traci na wartości. Więcej surowizny.
  • koziorozka 26.04.19, 09:03
    sofiijka napisał(a):
    > Tak sobie myślę, że jemy często mało wartościowe posiłki
    -------------------
    Dobrze myślisz.
    Bardzo przetworzone są gotowe do zjedzenia i tanie - w supermarketach półki się uginają, więc w Europie i USA mamy plagę otyłości i cukrzycy. Ludzie rzadko patrzą na skład, a poza tym tylko nieliczni lubią spędzać czas w kuchni. Większość woli szybko i tanio.
    Ale założycielce wątku nie o nasze posiłki chodziło, tylko o rośliny i zwierzęta nimi karmione.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.