Dodaj do ulubionych

buraki a rak

IP: 211.26.100.* 16.02.05, 09:20
czy to prawda ze buraki sa dobre na raka???? czy ktos moze cos powiedzec na
ten temat
Edytor zaawansowany
  • Gość: Sabina IP: 212.160.106.* 16.02.05, 09:43
    Akurat mam tatę chorego na raka i jest w trakcie chemii i dziennie wypija ok 2
    litrów soków z buraków. Niesamowicie wzrasta mu hemoglobina i ma lepsze
    samopoczucie. A nowotwór jest złośliwy i to już jest przerzut. Na razie mozna
    powiedzieć że rzeczywiście te soki pomagają. Polecam też przygotowywanie soków
    z marchwii z dodatkiem jabłka. Oczywiście piszę tu tylko o sokach
    przygptowywanych własnoręcznie nie kupnych.
  • Gość: nina IP: 211.26.100.* 20.02.05, 01:52
    zaczelam pic buraki chyba nie mam raka ale dla zdrowia i czuje sie lepiej duzo
    mam wiecej energi
  • Gość: sara IP: 211.26.100.* 20.02.05, 13:50
    czy pijac te buraki chodzi sie czesto do toalety ???
  • Gość: nina IP: 211.26.100.* 21.02.05, 00:03
    zaczelam pic buraki chyba nie mam raka ale dla zdrowia i czuje sie lepiej duzo
    mam wiecej energi
  • Gość: sara IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 22.02.05, 05:52
    pije buraki od tygodnia raz dziennie i czuje sie lepiej mam wiecej sily
  • Gość: sara IP: 211.26.100.* 16.02.05, 13:47
    czy stopniowo zwiekszal dawke czy od razu po 2 litry bo ponoc oraganizm sie
    musi przyzwyczaic do buraka
  • Gość: Paweł IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.02.05, 14:12
    na raka dobra jest też kapusta, brokuły i czosnek. Ale najważniejsze to uwierzyć w ich moc. Wtedy nawet woda mineralna może uleczyć (potwierdzone przypadki większej skuteczności placebo od leku).
    Życzę zdrowia
  • Gość: kalinosia IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 16:34
    Nikt nie mówi o tym, że picie soku z buraków wyleczy z raka. Burak to silny
    antyoksydant (antyoksydanty wymiatają z orgaznizmu wolne rodniki, które są
    odpowiedzialne m.in. za powstawanie nowotworów) tak samo jak marchew, pomidor,
    brokuły, brzoskwinie. Dieta obfita w antyoksydanty pomaga walczyć z chorobą.
  • Gość: nian IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 22.02.05, 08:35
    oo kurde ale to brzmi !!!! to w koncu jak go pic???? a na drugi dzien to ma
    jeszcze jakas wartosc ???
  • 16.02.05, 17:52
    Doktor Artur często przypomina na forum,żeby przed leczeniem chemioterapeuykami
    na klika tygodni przed leczeniem, w trakcie i po leczeniu nie przyjmować
    ziołowych preparatów i ziołowych antyoksydantów, ponieważ osłabi to działanie
    chemii.
    Podobno można w trakcie chemii wypic dziennie 100 gram czerwonego, wytrawnego
    wina na przyrost czerwonych ciałek krwi.
    Wypicie tej ilości wina radzę skonsultować z lekarzem, aby nie zrobic sobie
    krzwdy.Pozdrawiam
  • Gość: Teresa IP: *.net-serwis.pl 16.02.05, 20:10
    w wielu książkach mozna znalezc informacje o tym, ze obok roznych wlasciwosci
    tonizujacych i leczniczych, burak posiada wybitne wlasciwosci antyrakowe;
    dr S.Ferenczi (Węgry) potwierdzil lecznicze dzialanie buraka czerwonego na
    przykladzie 45 pacjentow nieuleczalnie chorych na nowotwory; podawal im w fazie
    poczatkowej kilkakrotnie w ciagu dnia 250g tartych surowych czerwonych burakow,
    pozniej pili dziennie 300-500ml surowego soku. W rezultacie 3 osoby nie
    reagowaly w ogole na tę terapię, podczas gdy u 16 zauwazono znaczną poprawę:
    zmniejszenie sie lub tez zanik guza, dobor wagi od 5 do 15 kg, poprawa OB.
    Również niemiecki lekarz dr Siegmund Schmidt zauwazyl u beznadziejnie chorych na
    raka podobna poprawe stanu chorobowego. Dotyczylo to takze 9 chorych na
    bialaczkę. Wszyscy przyjmowali w ciagu dnia sok z 1 kg czerwonych burakow dziennie.
    W sumie dr Ferenczi i caly szereg niemieckich lekarzy zaobserwowali dzialanie
    hamujace buraka na nowotwory u przeszlo 300 pacjentow. Stwierdzono takze, iz
    czynnik hamujacy wzrost nowotworow zawarty w buraku czerwonym, nie ulega
    zniszczeniu przez gotowanie.
    Choc sklad buraka jest znany, do dzis nie wiadomo, jakie substancje w nim
    zawarte maja najwieksze znaczenie terapeutyczne w zwalczaniu nowotworow.
    Burak odznacza sie wysoka zawartoscia substancji alkalicznych w postaci sodu,
    potasu, magnezu, wapnia; zawiera takze dwa rzadkie metale Rubid i Cez -jeszcze
    terapeutycznie dokladniej nie znane.
    Z innych zrodel natomiast wiadomo, ze czynniki alkalizujace w diecie wspomagaja
    leczenie w chorobie nowotworowej, a wiec: diety wegetarianskie, soki owocowe i
    warzywne, suplementacja alkalicznymi mineralami takimi jak Ca, K, Mg, Cez;
    cukier zas i zle tluszcze uznane zostaly przez wielu lekarzy za pozywke dla raka.
  • Gość: beacia IP: 211.26.100.* 20.02.05, 11:17
    ja zainwestowalam w dobra sokowirowke i robie raz na 2 dni z marchewka i pije
    szklanke dziennie .obieram je ze skory !!
  • Gość: Teresa IP: *.net-serwis.pl 20.02.05, 11:24
    warzywa i owoce na soki kupuje wylacznie ekologiczne, wtedy nie obieram, tylko
    dobrze plucze
  • Gość: sara IP: 211.26.100.* 17.02.05, 00:00
    tak racja ja tez slyszalam o buraku bardzo pozytywne rzeczy w walce z rakiem
  • 17.02.05, 02:23
    Gość portalu: sara napisał(a):

    > czy to prawda ze buraki sa dobre na raka???? czy ktos moze cos powiedzec na
    > ten temat
    Witaj.OCZYWIŚCIE.Maja one największe znaczenie przy zwalczaniu nowotworów.Obok
    wysokiej zawartosci substancji alkaicznych w postaci sodu,potasu,magnezu,wapnia
    i innych składników ,wykryto w nim obecnośc 2 rzadkich metali-Rubid i
    Cez.Wiadomo że czynnik hamujący wzrost nowotworów , zawarty w buraku
    czerwonym , nie ulega zniszczeniu przez gotowanie.Np Dr.S.Ferenczi z Węgier
    leczył b.chorych pacjentów na nowotwory w ten sposób ,że w początkowej fazie
    podawał w ciągu dnia 250 g tartych surowych buraków.Potem pili dziennie 300-
    500 mlsurowego soku.U wielu zauważono poprawę tj. zmniejszenie się też
    zanik tumoru , zwiększenie wagi od 5-15 kg, poprawiło sie OB.Inny lekarz np
    podawał sok z czerwonych buraków z 1 kg dziennie.Rezultaty zaskakujace.NP o
    właściwościach buraka czerwonego -wypławiajacych- kwas moczowy z organizmu ,
    działaniu krwiotwórczym i oczyszczającym krew możemy sie przekonać
    osobiście , przyjmując 2xdziennie przed jedzeniem 50-100 ml soku najlepiej
    rozcieńczonego ciepła wodą.Pobudza on znakomicie krążenie krwi i jest bardzo
    pomocny przy złej przemianie materii.Pozdrawiam życzę dużo zdrowia.
  • Gość: sara IP: 211.26.100.* 17.02.05, 06:43
    wielkie dzieki za wasze odpowiedzi a czy sa jakies przeciwskazania ???
  • Gość: BEACIA IP: 211.26.100.* 17.02.05, 12:13
    NAWET DOBRY TEN SOK Z BURAKOW WLASNIE ZROBILAM
  • Gość: Monka IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.02.05, 08:24
    ZA dobry ten sok to nie jest, ale ja go mieszam z marchewką, więcej jej daję i
    cała moja rodzina pije sok dwa razy w tygodniu profilaktycznie.
  • 20.02.05, 10:16
    A jak zrobis ten sok??
  • Gość: kasia IP: *.compower.pl 20.02.05, 11:12
    A może być z buraków kiszonych?,czy ma takie same właściwości?
  • Gość: Monka IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.02.05, 19:22
    Kilo buraków na dwa kilo marchewki, tak mniej więcej, więcej w każdym bąź
    razie dajesz marchewki. Kroisz na kawałki i dajesz do sokowirówki. Sok musi byc
    wypity zaraz po przygotowaniu, pół godziny przed jedzeniem, bo inaczej traci
    swoje właściwości.
  • Gość: mmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 15:09
    Po prostu w sokowirówce? Słyszałam coś o zasypywaniu buraków cukrem i odstawieniu w ciepłe
    miejsce. A można go pić przed i podczas chemioterapii?
  • Gość: Paw. IP: *.netcontrol.pl 20.02.05, 15:21
    Nie prościej utrzeć surowe buraki i takie jeść niż bawić się w robienie soku?
  • Gość: natasha IP: *.motor.taninet.pl 20.02.05, 15:33
    Robię sobie soczki od 2 tygodni. Daję marchew, buraki, jabłka , czasem selera -
    ale z niego jakoś mało soku...
    Gdy sok wychodzi w smaku za "ziemisty", od buraka własnie, wyciskam do szklanki
    z sokiem plasterek cytrynki - świetnie ozywia całość.
    Poza tym jest wysmienity, nie ma porówniania z kupczymi. Taki sycący...
    Robie go zawsze z rana, na dwa dni.
    Zobaczę, jak zadziała taki sok pity regularbnie. Na razie nie widzę
    specjalnycch efektów zdrowotnych, oprócz tego, że sok jest po prostu pyszny.
  • Gość: natasha IP: *.motor.taninet.pl 20.02.05, 15:41
    Czytałam u Tombaka, iż to sok jest najbardziej pożywny, a wszelka chemia
    zostaje w wytłokach. Dlatego polaca się soki. Soki są tak bogate w
    mikroelementy i substancje mineralne, że jest w nich zawarty prawie cały
    okresowy układ pierwiastków.
    Jak wyczytałam soki warzywne wypłukują stare, martwe komórki z naszego
    organizmu, sprzyjają rozpuszczaniu się nagromadzonych soli, rozpuszczają
    kamienie w wątrobie i nerkach. Ponoć spożywając soki w znacznym stopniu
    odciążamy organy trawienne i dajemy organizmowi możliwość
    przeprowadzenia „remontu - oczyszczania" wszystkich układów i organów.
    Poza tym sok przyswaja się prawie natychmiast, bo po 30 minutach, a surowe
    warzywa juz gorzej.
  • 20.02.05, 18:34
    Gość portalu: natasha napisał(a):

    > Jak wyczytałam soki warzywne wypłukują stare, martwe komórki z naszego
    > organizmu,

    Soki wypłukują komórki z mózgu, uważaj.

    > sprzyjają rozpuszczaniu się nagromadzonych soli,

    A gdzie te pokłady soli (kamiennej ?) się u Ciebie gromadzą ?

    > rozpuszczają kamienie w wątrobie i nerkach.

    Kamica wątrobowa ???

    > Ponoć spożywając soki w znacznym stopniu odciążamy organy trawienne

    Dzięki czemu oszczędzamy te soki na inne okazje ?

    > i dajemy organizmowi możliwość przeprowadzenia „remontu - oczyszczania"
    > wszystkich układów i organów.

    Remont serca za pomocą soków trawiennych ???? O ranyyyyy.... :((

    S.
    --
    一言既出,驷马难追
  • Gość: Monka IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.02.05, 19:24
    Na dwa dni nie ma sensu, bo traci swoje właściwości, zaraz po zrobieniu trzeba
    pić.
  • Gość: blania IP: 211.26.102.* 02.03.05, 06:50
    wkoncu kiedy pic ten sok zaraz po przygotowaniu czy trzeba odczekac 2
    godziny ???czy ktos moze konkretnie odpowiedziec o co tu chodzi
  • Gość: AnnaJ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.05, 09:44
    Sok z burakow jest mocno energetyzujacym napojem. Dla chorych na raka picie
    zaraz po zrobieniu dla innych poczekac ze 2 godz. Ale jak ktos ma malo energi
    jest apatyczny , spiący to czemu nie zaraz. Na drugi dzien soki sa bez wartosci
    i niesmaczne.
  • Gość: paxi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 09:25
    Nie wiem czy każdemu ten sok służy. Ja podczas chemioterapii nie mogłam niczego
    surowego jeść ani pić. Miałam bardzo duże wzdęcia i bóle. Czerwone buraczko wsp
    [ominam w tej diecie baaardzo niemile.
  • Gość: kama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 14:06
    Tombaka czytalam juz dosyc dawno,ale pamietam dokladnie,
    ze ten sok z burakow mial odstac przez pewien czas po
    wycisnieciu
    (nie wiem-jakies 2-3godziny),w kazdym badz razie
    nie wolno go bylo od razu pic!
    Moze ktos dysponuje ksiazka i wyjasni,o co tu chodzi,
    bo moja ksiazka jest gdzies w ludziach i nawet nie wiem gdzie.
  • Gość: Monka IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.02.05, 19:26
    zdania są podzielone na ten temat, ponoc najlepiej właśnie pic zaraz po
    przygotowaniu.
  • Gość: natasha IP: *.motor.taninet.pl 22.02.05, 00:13
    Zerknęłam własnie w książkę i napisał Tombak, iż " soku z buraków nie należy
    pić świeżo po przygotowaniu, ponieważ jest bardzo energetyczny. Należy go pić
    2 - 3 godziny po przyrządzeniu"
    To tyle na ten temat.
  • 22.02.05, 01:07
    To znaczy ze ma duzo aktywnego tlenu. Sam nie wiem jak w koncu lepiej pic
    ten sok.


    --
      

    Pozdro, Are.
  • 22.02.05, 08:06
    arecibo1 napisał:

    > To znaczy ze ma duzo aktywnego tlenu. Sam nie wiem jak w koncu lepiej pic
    > ten sok.

    Nie tlenu, tylko bioenergii, która musi się zmieszać z promieniowaniem
    kosmicznym, aby móc oddziaływać na raka. Dlatego trzeba odczekać dwie godziny.

    S.
    --
    一言既出,驷马难追
  • Gość: jola IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 09:36
    A kwasie buraczanym słyszeliście.Mam raka w remisii.Piję sok z kwaszonych
    buraczków,i lepiej się czuję i lepsze mam wyniki.
  • Gość: mmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:05
    a jak sie robi taki sok?
  • Gość: nina IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 22.02.05, 12:26
    kurde to dziala ten sok
  • Gość: jola IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 13:19
    czy chodzi wam o sok czy o kwaszone buraki?
    Ja uwazam że sok jest rewelacyjny,a kwas buraczany jeszcze lepszy.
    Pozdrowienia JOLA
  • Gość: sara IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 22.02.05, 13:43
    jakie to sa kwaszone buraki jak to sie robi??
  • Gość: KK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 14:55
    Surowe pokrojone buraki,zalać gotowaną,przestudzoną,soloną wodą.Buraki mają być
    zakryte wodą,dodać kilka ząbków czosnku,a na wierzch piętkę razowego
    chleba.Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.Po trzech dniach zebrać nalot
    z wierzchui za dwa,trzy dni gotowe(wskazany przy anemi).
  • Gość: jola IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 17:11
    No właśnie przepis jest wyżej,dokładnie tak samorobię.
    Ten kwas buraczany jest smaczniejszy 100 razy od soku surowego,smakuje jak
    barszczyk,jest tez wzbogacony czosnkiem,co z kolei ma dodatkowe walory
    zdrowotne.
    Ja stosuje to juz od lat.
    Poprawiły mi sie wyniki:hemoglobina w górę,próby wątrobowe w dół.
    A i nie mam nawrotu choroby nowotworowej.
    Nie mówie że buraki lecza raka ale z pewnością pomagają .
    śą bogatym źródłem witamin i minerałów, a dodatek czosnku podnosi odporność
    organizmu tak wazną przy chorobie nowotworowej.
    Pozdrawiam i życzę smacznego barszczyku.
  • Gość: blania IP: 211.26.102.* 02.03.05, 08:31
    w koncu jak pic ten sok odrazu czy po 2 godzinach czy ktos wie dokladnie
  • 02.03.05, 12:19
    Wiem na 100%,sok z buraka pije po 2-3godzinach od przygotowania.Na ten czas
    zostawic go w ciemnym miejscu.
  • 02.03.05, 14:52
    Gość portalu: blania napisał(a):

    > w koncu jak pic ten sok odrazu czy po 2 godzinach czy ktos wie dokladnie

    Nikt nie wie. A raczej każdy wie inaczej. Zresztą to nie musi być koniecznie
    sok z buraków. Może to być także sok z marchewki lub selera. Każdy sok jest
    zdrowy, ma wiele witamin i mikroelementów. Zresztą nie tylko sok. Całe warzywo
    czy owoc jest jeszcze lepszy. Ja bym się do samego soku nie ograniczał.

    S.
    --
    一言既出,驷马难追
  • Gość: blania IP: 211.26.102.* 03.03.05, 04:50
    ja nie przepadam jesc buraki itd. ale sok wypije ze smakiem i musze sie
    przyznac ze od kad go pije czuje sie znacznie lepiej mam wiecej energi i co
    najwazniejsze toaleta zrobila sie regularna no i cera sie poprawila ale nie
    wolna przesadzic dzienna dawke bo czysci na maxa !!!! a seler tez super no i
    jest antyrakowy ( szyjka macicy ) tak kupno mojej sokowirowki to pieniadze
    dobrze wydane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a i jeszcze planuje kupic ksiazke o sokach
    pod tytulem Soki ratuja ci zycie .
  • 16.03.16, 22:09
    gazeta_wideo napisała:

    > Im więcej zielonego w diecie, tym lepiej:

    Ale burak nie jest zielony. ;)

    S.
    --
    Kometa
  • 16.03.16, 23:05
    W dobie inżynierii genetycznej może być zielony tylko, czy to jeszcze burak? Oto jest pytanie?
    A buraki pastewne, czy cukrowe? Nie są ani zielone, ani czerwone.
    Z zielonym bym nie przesadzała.
    Zielone wędliny też są zdrowe? ;)
    Zielony chleb też samo zdrowie?;)
    Ale generalnie buraki są zdrowe. Nawet się mówi czerstwy burak- przypadek? ;)
    Wg mnie, te cudowne właściwości buraka wynikają z działania na jelita, a jak chyba wiadomo to jelita są w dużym stopniu odpowiedzialne za odporność, oczyszczanie i przyswajanie składników odżywczych.
    Z tego co ja się rozumiem to lepsze właściwości ma zakwas z buraków, niż taki surowy. Jest lepiej przyswajalny poza tym ma bakterie kwasu mlekowego.
    Ale pomysł by pić surowy sok z nieobieranych, nawet ekologicznych buraków to mi się w ogóle nie podoba. Można się czegoś brzydkiego nabawić.
  • 20.03.16, 13:42
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
  • 23.03.16, 14:55
    kaja1995r napisał(a):
    > Też pije od czasu do czasu sok z buraka . Nie wiem czy mi pomaga czy nie ale na
    > pewno nie zaszkodził mi jeszcze. Z naturalnych metod leczenia na przeziębienie
    > pomaga mi [tu był link reklamowy] stawianie baniek. Pije te
    > ż syrop z cebuli oraz herbatki na bazie miodu imbiru i cytryny. Całość utrzymuj
    > e mnie w całkiem przyzwoitej kondycji.

    Syrop z cebuli? A fuj!
    Buraczek jest super.
  • 23.03.16, 15:48
    raczej na krew
  • 23.03.16, 22:10
    kaja1995r napisał(a):

    > raczej na krew

    Burak jest dobry na ćwikłę a nie na krew. Za to krew jest dobra na kaszankę.

    S.
    --
    Panzerlied
  • 23.03.16, 23:24
    Składajcie dalej hołdy burakom to jak się producenci dowiedzą, to będą kosztowały 10 zł za kg.
    U mnie już są prawie w cenie pomarańczy.
  • 23.03.16, 23:54
    margolcia_63 napisała:

    > Składajcie dalej hołdy burakom to jak się producenci dowiedzą, to będą kosztowa
    > ły 10 zł za kg.
    > U mnie już są prawie w cenie pomarańczy.

    Dobrze, że obcy nie jadają wątróbki.

    S.
    --
    Священнaя Вoйнa
  • 24.03.16, 16:30
    snajper55 napisał:
    > Dobrze, że obcy nie jadają wątróbki.

    Sie zdziwisz - jadają i zalecają. Poza nimi sportowcy też ją nam wyżerają, bo to świetne źródło białka, żelaza, cynku, miedzi i bardzo teraz modnych wit. z grupy B.

    A buraka będę bronić. Smaczny i wartościowy jest.
  • 01.04.16, 20:44
    Tak, tylo cicho-sza.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.