Dodaj do ulubionych

wyniki badan krwi i moczu...

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.02, 19:13
witam.

dostalam wyniki badan krwi i moczu, ale do lekarza pojde dopiero za jakies 10
dni, jak wszystkie wyniki pozbieram.. i tu maly klops - wiem, ze nie sa
najlepsze;( ( wyniki) ale czy ktos moglby mi pomoc i je zidentyfikowac -
wyjasnic co jest co i z czym sie wiaze.. z gory dzieki.. a to wyniki:
(nie do konca sie w tym orientuje, wiec przepisuje wszystko, co mam na tych
swistkach;))

wskaznik protrombinowy - 85%
INR - 1,3

RBC - 4.71 10 6/mm 3
MCV - 82.9 um 3
RDW -L 10.5 %
HCT - 39.0 %
PLT - 183.0 10 3/mm 3
MPV - 8.0 um 3
WBC - 5.2 10 3/mm 3
HGB - 13.4 g/dl
MCH - 28.5 pq
MCHC- 34.4 g/dl
LYMF- 1.3 10 3/mm 3
GRAN- 3.4 10 3/mm 3
MID - 0.5 10 3/mm 3
LYMF- 25.7 %
GRAN- 66.4 %
MID - 7.9 %

ALAT 25 IU (5-40 IU)
ASPAT 52 IU (5-40 IU)
Cholesterol 214 mg% (100-200 mg%)
Glukoza 112 mg% (60-100 mg%)

( zwlaszcza mnie ten cholesterol strsznie zastanawia - skad sie wzial, skoro
jem naprawde "chudo"..

wszelkie interpretacje mile widziane.
(acha, mam 28 lat).
Edytor zaawansowany
  • Gość: agulha IP: *.toya.net.pl 06.06.02, 20:32
    Hej. Tak na oko źle to nie wygląda. Zwraca uwagę cholesterol i glukoza,
    ale...byłaś Ty na pewno na czczo? Nie jadłaś późno w nocy? A do oznaczenia
    cholesterolu powinno się nic nie jeść od 18 poprzedniego dnia i jeszcze całą
    poprzednią dobę nie za tłusto. Jeśli sumienie Twoje nie jest czyste :-)),
    powtórz te badania. Co do morfologii to podstawowe parametry wyglądają OK,
    wzoru krwinek białych nie pamiętam, a nie mam norm pod ręką. Pozdroofka!
  • Gość: zosia IP: *.stacje.agora.pl 20.06.02, 12:28
    Czy ktos wie, co to znaczy jak sie ma za duzo żelaza????.
  • Gość: szaserek IP: 213.77.38.* 07.06.02, 08:02
    Składniki chemiczne krwi
    Azot mocznikowy
    Badanie stężenia azotu mocznikowego używane jest głównie do oceny funkcji nerek.
    NORMA we krwi:
    7.1-16.3 mmol/l (10-23 mg%)
    Frakcje lipidów
    Cholesterol
    Jest to związek sterolowy występujący w osoczu w alfa- i beta-lipoproteinach,
    którego stężenie rośnie przy spożywaniu pożywienia bogatoenergetycznego, a
    zwłaszcza węglowodanów, mający wpływ na ryzyko wystąpienia miażdżycy. I tak -
    zmniejszenie poziomu cholesterolu o 1% powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia
    choroby wieńcowej o 2%. LDL - to jest frakcja dodatnio korelująca z
    występowaniem choroby wieńcowej - wraz ze wzrostem poziomu rośnie ryzyko...
    Inne czynniki ryzyka - nadwaga, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, palenie
    papierosów, płeć męska, kobiety po menopauzie, stresy, siedzący tryb życia,
    mają również duży wpływ na badania laboratoryjne.
    NORMA:
    Uznaje się pewne ogólne zalecenia:
    do 200 mg% uznaje się za prawidłowe
    od 200 mg% do 250 mg% - podwyższone
    powyżej 250 mg% - nieprawidłowe

    Glicerydy
    Tłuszcze obojętne są głównymi składnikami chylomikronów - związków białkowo-
    tłuszczowych odpowiedzialnych za transport tłuszczów we krwi (w uproszczeniu z
    jelit do wątroby). Stąd ich podwyższone stężenie występuje przede wszystkim po
    posiłkach.
    NORMA:
    Glicerydy (ok. 90% to trójglicerydy - TG) - ich prawidłowe stężenie w osoczu
    waha się w granicach 30-300 mg% (sic!). Średnio wynosi u kobiet 140(+-60) mg%,
    u mężczyzn 170(+-100) mg%...

    Lipoproteiny alfa-1 (o wysokiej gęstości - HDL)
    Stanowią 17 - 30% lipoprotein, zawierają ok. 2% cholesterolu. Uważa się, że HDL
    jest odpowiedzialny za usuwanie cholesterolu ze ścianek naczyń.

    Lipoproteiny beta (o niskiej gęstosci - LDL)
    Stanowią 48 - 75% lipoprotein, a zawierają ok. 50% cholesterolu. LDL ma
    działanie odwrotne od HDL, a LDL-cholesterol stanowi główny czynnik ryzyka
    miażdżycy.

    Mocznik
    Stężenie mocznika w osoczu zależy od ilości białka w diecie oraz od zdolności
    nerek do jego (mocznika) wydalania.
    NORMA:
    Przy diecie zawierającej 1 g białka / kg masy ciała (m.c.) stężenie azotu
    mocznika we krwi wynosi ok. 8.6 mmol/l (12 mg%). Spożycie białka w ilości ok. 2
    g /kg m.c powoduje wzrost do ok. 14.2 mmol/l (20 mg%).

    Składniki morfotyczne krwi
    OB (Odczyn Biernackiego)
    Opadanie krwinek w surowicy uzależnione od fizycznych i chemicznych własności
    krwi. Określany po 1, a czasem też i 2 godzinach
    NORMA: K do 12 mm, M do 8 mm (po 1 h)
    HEMATOKRYT (Ht, HCT)
    Stosunek objętościowy erytrocytów do osocza krwi, określany jako % objętości
    krwinek w pewnej objętości krwi
    NORMA: K 37-47%, M 40-54%
    HEMOGLOBINA (Hb, HGB)
    Ilość barwnika krwi wiążącego tlen i dwutlenek węgla. Określana w gramach na
    100 ml [g%] lub w milimolach na litr [mmol/l]
    NORMA:
    K 6.82-9.31 mmol/l (11.0-15.0 g%)
    M 7.45-10.55 mmol/l (12.0-17.0 g%)
    ERYTROCYTY (Krwinki czerwone - E, RBC)
    Erytrocyty dzięki swemu kształtowi i zawartości hemoglobiny służą wymianie
    gazowej (przenoszeniu tlenu i dwutlenku węgla).
    NORMY:
    Liczba
    K 4.8 +/- 0.8 T/l (4.8 +/- 0.8 M/ul)
    M 5.4 +/- 0.8 T/l (5.4 +/- 0.8 M/ul)
    Średnia objętość w fl (MCV)
    82 - 92
    Średnia masa Hb w pg (fmol) (MCH)
    1.8 - 2.2 (27 - 31)
    Średnie stężenie Hb w % (mmol/l) (MCHC)
    20 - 21 (32 - 34)
    Grubość w um
    1.7 - 2.5
    Średnica w um
    6.0 - 9.0
    TROMBOCYTY (Płytki krwi - T, PLT)
    Płytki krwi biorą udział w procesie hemostazy, krzepnięciu krwi, a także
    magazynują i transportują niektóre aminy (m. in. serotoninę, adrenalinę)
    NORMA:
    150 - 300 G/l (K/ul)
    LEUKOCYTY (Krwinki białe - L, WBC)
    Krwinki białe odgrywają bardzo ważną rolę w mechanizmach obronnych ustroju.
    NORMA:
    4.0 - 10.0 G/l (K/ul)
    We krwi obwodowej znajduje się kilka rodzajów krwinek białych. Ich liczbę
    określa się zwykle w procentach (%) lub w wartościach bezwzględnych (G/l).
    granulocyty obojętnochłonne
    postacie młode("młode"): 0 - 1 % (0 - 0.1 G/l)
    postacie pałeczkowate ("pałki"): 3 - 6 % (0.18 - 0.48 G/l)
    postacie podzielone ("podz"): 56 - 66 % (3.4 - 5.2 G/l)
    granulocyty kwasochłonne ("kw")
    2 - 4 % (0.12 - 0.32 G/l)
    granulocyty zasadochłonne ("zas")
    0 - 0.5 % (0.02 - 0.04 G/l)
    limfocyty ("lim")
    20 - 45 % (1.2 - 2.7 G/l)
    monocyty ("mono")
    4 - 8 % (0.24 - 0.28 G/l)

    MOCZ
    Właściwości fizykochemiczne moczu
    Ilość dobowa moczu
    Zależy głównie od ilości wypijanych płynów, układu termoregulacji i
    funkcjonowania układu moczowego.
    NORMA: 0.6 - 2.0 l/dobe
    Gęstość względna moczu
    Zależy głównie od ilości przyjmowanych płynow, obecności substancji stałych w
    moczu i zdolności nerek do zagęszczania moczu.
    NORMA:
    zwykle: 1.016 - 1.022 kg/l (N/l)
    po 24 h nieprzyjmowania płynów: 1.026 - 1.035 +/- 0.4 kg/l
    Zabarwienie moczu
    Zależy od obecności substancji barwnikowych i od gęstosci względnej.
    NORMA:
    przejrzysty, słomkowy
    ZMIANY:
    mętny, żółtobrązowy, krwisty, czerwonobrązowy, zielony, niebieski, czarny,
    fioletowy, pomarańczowy
    Odczyn moczu
    Zależy od substancji obecnych w moczu, na co wpływ mają głównie odżywianie i
    stany chorobowe.
    NORMA:
    lekko kwaśny, pH (średnio) = 6.2
    pH (min-max) = 4.6 - 8.0
    Składniki chemiczne moczu
    Białko
    U osób zdrowych ilość białka wydalanego z moczem nie przekracza 100 mg w ciagu
    24 h, średnio wynosząc 40 - 80 mg. Taka ilość jest z reguły nie do wykrycia
    przy zastosowaniu rutynowych metod. W pojedynczej próbce moczu więc:
    NORMA:
    białko - nb (nieobecne)
    Białkomocz to stan wydalania z moczem ponad 150 mg białka na dobę.
    Urobilinogen
    Jego stężenie świadczy głównie o czynności wątroby i dróg żółciowych oraz o
    metabolizmie hemoglobiny.
    NORMA:
    urobilinogen - N (norma)
    Cukier
    W prawidłowym moczu zawarte są niewielkie ilości węglowodanów.
    NORMA:
    cukier - nb (nieobecny)
    Związki ketonowe
    W jednorazowej próbce moczu obecność związków ketonowych jest najczęsciej
    efektem stanu gorączkowego, wymiotów, głodzenia, a także przy stosowaniu diety
    ubogocukrowej, a bogatotłuszczowej. Rzadszymi przyczynami są cukrzyca i
    mocznica.
    NORMA:
    związki ketonowe - nb (nieobecne)
    Składniki morfotyczne moczu
    Krwinki czerwone - Erytrocyty (E)
    W prawidłowym obrazie moczu krwinek czerwonych nie powinno być więcej niż
    NORMA:
    0 - 3 wpw (w polu widzenia)
    Krwinkomocz - obecność krwinek czerwonych wykryta w badaniu osadu moczu.
    Krwiomocz - obecność krwi w moczu uchwytna gołym okiem.
    Krwinki białe - Leukocyty (L)
    NORMA:
    3 - 5 wpw (w polu widzenia)
    Wałeczki
    Są to odlewy cewek nerkowych i w prawidłowym moczu wystepować może niewielka
    liczba wałeczkow szklistych.
    Niektóre inne rodzaje wałeczków to :
    nabłonkowe (świeże, gruboziarniste, woskowe, tłuszczowe, szerokie, z komórek
    nowotworowych), śluzowe, hemoglobinowe, mioglobinowe, globinowe, z białka Bence-
    Jonesa, rzekome (zbite kryształy, zaglutynowane krwinki, zwyrodniałe plemniki,
    inne artefakty).
    Kryształy
    W prawidłowym moczu kwaśnym występować mogą kryształy kwasu moczowego, moczanów
    i szczawianu wapniowego.
    W prawidłowym moczu zasadowym mogą być obecne kryształy moczanu amonowego,
    fosforanu amonowo-magnezowego, fosforanu wapniowego, oraz węglanu wapniowego.
    Bakterie
    Pochodzą najczęściej z zanieczyszczeń zewnętrznych i dlatego ważny jest sposób
    pobierania moczu do analizy. Otóż należy pobrać mocz z tzw. strumienia
    środkowego (czyli nie na początku i nie na końcu oddawania moczu) po dokładnym
    umyciu okolicy cewki moczowej.
    Jeżeli mimo prawidłowego sposobu pobrania, w moczu występują bakterie,
    świadczyć to może o zakażeniu któregoś z odcinków układu moczowego (cewki
    moczowej, pęcherza, miedniczki nerkowej lub nerek).
    NORMA:
    bakterie - nb (nieobecne)

  • Gość: Miriam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.02, 17:54
    szaserek, bombastyczne!!! ale ! gdzie zaczyna sie o aspacie i aslacie?? bo nie
    potrafie tego dojrze;(((

    agulha - dzieki za podtrzymanie na duchu;)
  • Gość: miki IP: *.brzesko.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 19:57
    Nie chce cie straszyc ale wydaje mi sie ze ASPAT masz podwyzszony.
    Te wartosci w nawiasach no chyba norma (min-max)Wiem bo ja tez ostatnio mialem
    robione to badanie i mialem to podwyzszone. A to swiadczy o nieprawidlowej
    pracy watroby. Jak to moj lekarz zobaczyl to dal skierowanie na dodatkowe
    badania (USG itp).
  • Gość: Miriam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.02, 18:51
    wiecej szczegolow?? usg i co jeszcze???
  • 17.06.02, 08:31
    No to jeszcze inna wersja:

    "Badania laboratoryjne w codziennej praktyce - wartosci reerencyjne i
    interpretacje", Makmed, Gdansk 1994
    "Choroby wewnetrzne" pod. red. F. Kokota, PZWL, Warszawa 1991

    Skróty:
    (k) - kobiety; (m) - mezczyzni
    u - mikro (w jednostkach - ug, ul)
    mg/dl = mg%

    I. Badania krwi
    1. Morfologia krwi obwodowej
    Leukocyty (WBC) - 4.8-10.8 x 10^9/l (k) (m)
    Erytrocyty (RBC, Ery) - 4.2-5.4 x 10^12/l (k); 4.7-6.1 x 10^12/l (m)
    Hemoglobina (Hb, HBG) - 12-16 g/dl (k); 14-18 g/dl (m)
    Hematokryt (Ht, HCT, PCV, volfr) - 37-47 % (k); 42-52 % (m)
    MCV (srednia objetosc erytrocytu, SOK) - 81-99 fl (k); 80-94 fl (m)
    MCH (srednia zawartosc hemoglobiny, SMH) - 27-31 pg (k) (m)
    MCHC (srednie stezenie hemoglobiny, SSH) - 33-37 g/dl (k) (m)
    RDW (wskaznik anizocytozy erytrocytow) - 11.5-14.5 % (k) (m)
    Plytki krwi (Trombocyty, Plts, PLT) - 130-400 x 10^9/l (k) (m)
    Retikulocyty (Rets) - 30-70 rets x 10^9/l (5-15 promila)

    Rozmaz krwi obwodowej:
    Granulocyty zasadochlonne (Bazocyty, BASO) - 0-1%
    Granulocyty kwasochlonne (Eozynocyty, EOS) - 1-5%
    Limfocyty (LYMPH) - 20-45%
    Monocyty (MONO) - 3-8%
    Granulocyty obojetnochlonne (Neutrocyty, NEUT) z jadrem paleczkowatym
    (paleczki) - 1-5%
    Granulocyty obojetnochlonne (Neutrocyty, NEUT) z jadrem podzielonym
    (segmenty) - 40-70%

    2. Odczyn Biernackiego (opad, OB)
    12-20 mm/h (k)
    8-15 mm/h (m)

    3. "Czasy"
    Czas krwawienia - ɟ min
    Czas krzepniecia krwi 4-10 min.
    Czas krzepniecia osocza po rekalcynacji - 100-180 sek. (osocze
    cytrynianowe); 75-135 sek. (osocze bogatoplytkowe)
    Czas kefalinowy (czesciowej tromboplastyny, PTT) - 65-80 sek.
    Czas kaolino-kefalinowy (czesciowej tromboplastyny po aktywacji, APTT) -
    42-65 sek.
    Czas protrombinowy (PT) - 80-120% (wskaznik protrombinowy); INR 0.9-1.3
    Czas trombinowy (TT) - ok. 15 sek.
    Czas fibrynolizy - 100-300 min.

    4. Elektrolity
    Cl - 98-107 mmol/l (mEq/l)
    K - 3.5-5.0 mmol/l
    Na - 135-145 mmol/l
    Ca calkowity - 2.12-2.62 mmol/l (8.5-10.5 mg/dl)
    Fe - 50-175 ug/dl

    5. Hormony
    Aldosteron - 100-400 pmol/l (4-15 ng/dl)
    Tyreotropowy (TSH) - 0.3-3.0 mU/l
    Insulina - 15-180 pmol/l (2-25 mU/l)
    Kalcytonina - អ ng/l
    Trojjodotyronina (T3) calkowita - 1.2-3.1 nmol/l (78-202 ng/dl)
    Tyreoglobulina - ឿ pmol/l (< 52 ng/ml)
    Tyroksyna calkowita (T4) - 58-154 nmol/l (4.5-12 ug/dl)
    Tyroksyna wolna (wT4) - 9-24 pmol/l (0.7-1.9 ng/ml)

    6. Enzymy
    Aminotransferaza alaninowa (ALT, AlAT, GPT) - 5-40 U/l
    Aminotransferaza asparaginianowa (AST, AspAT, GOT) - 5-40 U/l
    Fosfataza alkaliczna (ALP, Falk, FAL) - 20-70 U/l
    - izoenzym jelitowy 0-18 U/l
    - izoenzym kostny: 20-120 U/l
    - izoenzym watrobowy 20-130 U/l
    Fosfataza kwasna (ACP) 0.1-0.63 U/l
    Kinaza kreatynowa - 40-285 U/ l (k); 55-370 U/l (m)

    7. Inne
    Albumina - 35-50 g/l
    Amoniak - 15-45 umol/l (11-32 ug N/dl)
    Bialko calkowite - 60-80 g/l
    Bilirubina - 3.14-17.0 umol/l (0.2-1.0 mg/dl)
    Cholesterol -  mg/dl (wartosci graniczne 200-250 mg/dl)
    Cholesterol HDL - 0.9-1.9 mmol/l (35-70 mg/dl) (k); 1.0-2.1 mmol/l (40-80 mg/dl)
    Cholesterol LDL - ɛ.5 mmol/l ( mg/dl)
    Fenyloalanina - 0.8-1.8 mg/dl
    Fibrynogen - 1.8-3.5 g/l
    Glukoza - 3.9-6.4 mmol/l (70-115 mg/dl)
    Immunoglobuliny:
    IgA - 0.9-4.5 g/l (90-450 mg/dl)
    IgG - 8.0-18.0 g/l (800-1800 mg/dl)
    IgM - 0.7-2.8 g/l (70-280 mg/dl) (k); 0.6-2.5 g/l (60-250 mg/dl) (m)
    IgD - 0-0,03 g/l (0-3 mg/dl)
    IgE - 0,0003 g/l (0,03 mg/dl)
    Kreatynina - 62-124 umol/l (0.7-1.4 mg/dl)
    Kwas moczowy - 0.15-0.45 mmol/l (2.5-8.0 mg/dl)
    Mocznik (Jako azot mocznika, BUN) - 2.5-6.4 mmol/l (15-39 mg/dl); azot
    mocznika 7-18 mg/dl
    Trojglicerydy (Trig) - 0,55-2,0 mmol/l (50-180 mg/dl)

    II. Badania moczu
    1. Przejrzystosc - przejrzysty lub lekko opalizujacy
    2. Barwa - najrozniejsza, od czerwonej (np. po konsumpcji burakow), poprzez
    silnie zolta (np. po konsumpcji witamin z grupy B), po bezbarwny (np. po
    obfitej kosumpcji piwa w krotkim okresie czasu); fizjologicznie - zolta
    3. Ciezar wlasciwy - 1018-1030 g/l
    4. pH - 6

    5. Elektrolity:
    Cl - 120-250 mmol/24 h
    K - 25-100 mmol/24h
    Na - 150-250 mol/24h
    Ca - 2.5-6.2 mmol/24 h (100-250 mg/24h)

    6.Inne
    Amoniak - 20-50 mmol/24 h
    Bialko - 27-90 mg/24 h (k); 0-150 mg/24 h (m)
    Kreatynina - 7.1-15.9 mmol/24 h (0.8-1.6 g/24 h ) (k); 8.8-17.7 mmol/24 h
    (1.0-2.0 g/24 h) (m)
    Klirens kreatyniny endogennej:
    88-128 ml/min/1.73 m^2 (0.85 - 1.23 ml/s/m^2) (k < 40 lat)
    97-137 ml/min/1.73 m^2 (0.93-1.32 ml/s/m^2) (m < 40 lat)
    (> 40 lat spada o 6.5 ml/min/1.73 m^2 co 10 lat)
    Kwas moczowy - 1.19-2.98 mmol/24 h (0.2-0.5 g/24h)
    Mocznik (jako azot mocznika) - 196-500 mmol/24h (12-30g/24h); azot mocznika
    5.6-14 g/dl
    Glukoza - 0 mg/dl (mmol/l)
    Interpretacji odchylen od normy nie podejmuje sie, bo od tego sa lekarze
    (mam nadzieje).
    Prosze tylko pamietac, ze normy sa dla 95% populacji (zawsze mozecie byc w
    tych 5% pozostalych - warto o tym pamietac zanim zaczniecie panikowac).
  • Gość: Miriam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.02, 18:51
    wielki dzieki!!
  • Gość: Artur IP: *.sasknet.sk.ca 18.06.02, 08:06
    > Cholesterol 214 mg% (100-200 mg%)
    > Glukoza 112 mg% (60-100 mg%)
    >
    > ( zwlaszcza mnie ten cholesterol strsznie zastanawia - skad sie wzial, skoro
    > jem naprawde "chudo"..
    >
    > wszelkie interpretacje mile widziane.
    > (acha, mam 28 lat).

    Twoj cholesterol nie jest taki zly. A zreszta jego poziom wbrew temu co pisza w
    gazetach tylko w niewielkim stopniu zalezy od tego co sie je. Wiekszosc zalezy od
    genow, a w dodatku jego poziom wzrasta z wiekiem. Tzw dobry cholesterol ktory
    niweluje w pewnym stopniu tez zly wzrasta z regularnym wysilkiem fizycznym oraz z
    konsumpcja malych ilosci alkoholu (ale jak przedobrzysz to na odwrot)
    Cheers...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.