wyniki badan krwi i moczu... Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • witam.

    dostalam wyniki badan krwi i moczu, ale do lekarza pojde dopiero za jakies 10
    dni, jak wszystkie wyniki pozbieram.. i tu maly klops - wiem, ze nie sa
    najlepsze;( ( wyniki) ale czy ktos moglby mi pomoc i je zidentyfikowac -
    wyjasnic co jest co i z czym sie wiaze.. z gory dzieki.. a to wyniki:
    (nie do konca sie w tym orientuje, wiec przepisuje wszystko, co mam na tych
    swistkach;))

    wskaznik protrombinowy - 85%
    INR - 1,3

    RBC - 4.71 10 6/mm 3
    MCV - 82.9 um 3
    RDW -L 10.5 %
    HCT - 39.0 %
    PLT - 183.0 10 3/mm 3
    MPV - 8.0 um 3
    WBC - 5.2 10 3/mm 3
    HGB - 13.4 g/dl
    MCH - 28.5 pq
    MCHC- 34.4 g/dl
    LYMF- 1.3 10 3/mm 3
    GRAN- 3.4 10 3/mm 3
    MID - 0.5 10 3/mm 3
    LYMF- 25.7 %
    GRAN- 66.4 %
    MID - 7.9 %

    ALAT 25 IU (5-40 IU)
    ASPAT 52 IU (5-40 IU)
    Cholesterol 214 mg% (100-200 mg%)
    Glukoza 112 mg% (60-100 mg%)

    ( zwlaszcza mnie ten cholesterol strsznie zastanawia - skad sie wzial, skoro
    jem naprawde "chudo"..

    wszelkie interpretacje mile widziane.
    (acha, mam 28 lat).
    • Gość: agulha IP: *.toya.net.pl 06.06.02, 20:32
      Hej. Tak na oko źle to nie wygląda. Zwraca uwagę cholesterol i glukoza,
      ale...byłaś Ty na pewno na czczo? Nie jadłaś późno w nocy? A do oznaczenia
      cholesterolu powinno się nic nie jeść od 18 poprzedniego dnia i jeszcze całą
      poprzednią dobę nie za tłusto. Jeśli sumienie Twoje nie jest czyste :-)),
      powtórz te badania. Co do morfologii to podstawowe parametry wyglądają OK,
      wzoru krwinek białych nie pamiętam, a nie mam norm pod ręką. Pozdroofka!
    • Gość: szaserek IP: 213.77.38.* 07.06.02, 08:02
      Składniki chemiczne krwi
      Azot mocznikowy
      Badanie stężenia azotu mocznikowego używane jest głównie do oceny funkcji nerek.
      NORMA we krwi:
      7.1-16.3 mmol/l (10-23 mg%)
      Frakcje lipidów
      Cholesterol
      Jest to związek sterolowy występujący w osoczu w alfa- i beta-lipoproteinach,
      którego stężenie rośnie przy spożywaniu pożywienia bogatoenergetycznego, a
      zwłaszcza węglowodanów, mający wpływ na ryzyko wystąpienia miażdżycy. I tak -
      zmniejszenie poziomu cholesterolu o 1% powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia
      choroby wieńcowej o 2%. LDL - to jest frakcja dodatnio korelująca z
      występowaniem choroby wieńcowej - wraz ze wzrostem poziomu rośnie ryzyko...
      Inne czynniki ryzyka - nadwaga, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, palenie
      papierosów, płeć męska, kobiety po menopauzie, stresy, siedzący tryb życia,
      mają również duży wpływ na badania laboratoryjne.
      NORMA:
      Uznaje się pewne ogólne zalecenia:
      do 200 mg% uznaje się za prawidłowe
      od 200 mg% do 250 mg% - podwyższone
      powyżej 250 mg% - nieprawidłowe

      Glicerydy
      Tłuszcze obojętne są głównymi składnikami chylomikronów - związków białkowo-
      tłuszczowych odpowiedzialnych za transport tłuszczów we krwi (w uproszczeniu z
      jelit do wątroby). Stąd ich podwyższone stężenie występuje przede wszystkim po
      posiłkach.
      NORMA:
      Glicerydy (ok. 90% to trójglicerydy - TG) - ich prawidłowe stężenie w osoczu
      waha się w granicach 30-300 mg% (sic!). Średnio wynosi u kobiet 140(+-60) mg%,
      u mężczyzn 170(+-100) mg%...

      Lipoproteiny alfa-1 (o wysokiej gęstości - HDL)
      Stanowią 17 - 30% lipoprotein, zawierają ok. 2% cholesterolu. Uważa się, że HDL
      jest odpowiedzialny za usuwanie cholesterolu ze ścianek naczyń.

      Lipoproteiny beta (o niskiej gęstosci - LDL)
      Stanowią 48 - 75% lipoprotein, a zawierają ok. 50% cholesterolu. LDL ma
      działanie odwrotne od HDL, a LDL-cholesterol stanowi główny czynnik ryzyka
      miażdżycy.

      Mocznik
      Stężenie mocznika w osoczu zależy od ilości białka w diecie oraz od zdolności
      nerek do jego (mocznika) wydalania.
      NORMA:
      Przy diecie zawierającej 1 g białka / kg masy ciała (m.c.) stężenie azotu
      mocznika we krwi wynosi ok. 8.6 mmol/l (12 mg%). Spożycie białka w ilości ok. 2
      g /kg m.c powoduje wzrost do ok. 14.2 mmol/l (20 mg%).

      Składniki morfotyczne krwi
      OB (Odczyn Biernackiego)
      Opadanie krwinek w surowicy uzależnione od fizycznych i chemicznych własności
      krwi. Określany po 1, a czasem też i 2 godzinach
      NORMA: K do 12 mm, M do 8 mm (po 1 h)
      HEMATOKRYT (Ht, HCT)
      Stosunek objętościowy erytrocytów do osocza krwi, określany jako % objętości
      krwinek w pewnej objętości krwi
      NORMA: K 37-47%, M 40-54%
      HEMOGLOBINA (Hb, HGB)
      Ilość barwnika krwi wiążącego tlen i dwutlenek węgla. Określana w gramach na
      100 ml [g%] lub w milimolach na litr [mmol/l]
      NORMA:
      K 6.82-9.31 mmol/l (11.0-15.0 g%)
      M 7.45-10.55 mmol/l (12.0-17.0 g%)
      ERYTROCYTY (Krwinki czerwone - E, RBC)
      Erytrocyty dzięki swemu kształtowi i zawartości hemoglobiny służą wymianie
      gazowej (przenoszeniu tlenu i dwutlenku węgla).
      NORMY:
      Liczba
      K 4.8 +/- 0.8 T/l (4.8 +/- 0.8 M/ul)
      M 5.4 +/- 0.8 T/l (5.4 +/- 0.8 M/ul)
      Średnia objętość w fl (MCV)
      82 - 92
      Średnia masa Hb w pg (fmol) (MCH)
      1.8 - 2.2 (27 - 31)
      Średnie stężenie Hb w % (mmol/l) (MCHC)
      20 - 21 (32 - 34)
      Grubość w um
      1.7 - 2.5
      Średnica w um
      6.0 - 9.0
      TROMBOCYTY (Płytki krwi - T, PLT)
      Płytki krwi biorą udział w procesie hemostazy, krzepnięciu krwi, a także
      magazynują i transportują niektóre aminy (m. in. serotoninę, adrenalinę)
      NORMA:
      150 - 300 G/l (K/ul)
      LEUKOCYTY (Krwinki białe - L, WBC)
      Krwinki białe odgrywają bardzo ważną rolę w mechanizmach obronnych ustroju.
      NORMA:
      4.0 - 10.0 G/l (K/ul)
      We krwi obwodowej znajduje się kilka rodzajów krwinek białych. Ich liczbę
      określa się zwykle w procentach (%) lub w wartościach bezwzględnych (G/l).
      granulocyty obojętnochłonne
      postacie młode("młode"): 0 - 1 % (0 - 0.1 G/l)
      postacie pałeczkowate ("pałki"): 3 - 6 % (0.18 - 0.48 G/l)
      postacie podzielone ("podz"): 56 - 66 % (3.4 - 5.2 G/l)
      granulocyty kwasochłonne ("kw")
      2 - 4 % (0.12 - 0.32 G/l)
      granulocyty zasadochłonne ("zas")
      0 - 0.5 % (0.02 - 0.04 G/l)
      limfocyty ("lim")
      20 - 45 % (1.2 - 2.7 G/l)
      monocyty ("mono")
      4 - 8 % (0.24 - 0.28 G/l)

      MOCZ
      Właściwości fizykochemiczne moczu
      Ilość dobowa moczu
      Zależy głównie od ilości wypijanych płynów, układu termoregulacji i
      funkcjonowania układu moczowego.
      NORMA: 0.6 - 2.0 l/dobe
      Gęstość względna moczu
      Zależy głównie od ilości przyjmowanych płynow, obecności substancji stałych w
      moczu i zdolności nerek do zagęszczania moczu.
      NORMA:
      zwykle: 1.016 - 1.022 kg/l (N/l)
      po 24 h nieprzyjmowania płynów: 1.026 - 1.035 +/- 0.4 kg/l
      Zabarwienie moczu
      Zależy od obecności substancji barwnikowych i od gęstosci względnej.
      NORMA:
      przejrzysty, słomkowy
      ZMIANY:
      mętny, żółtobrązowy, krwisty, czerwonobrązowy, zielony, niebieski, czarny,
      fioletowy, pomarańczowy
      Odczyn moczu
      Zależy od substancji obecnych w moczu, na co wpływ mają głównie odżywianie i
      stany chorobowe.
      NORMA:
      lekko kwaśny, pH (średnio) = 6.2
      pH (min-max) = 4.6 - 8.0
      Składniki chemiczne moczu
      Białko
      U osób zdrowych ilość białka wydalanego z moczem nie przekracza 100 mg w ciagu
      24 h, średnio wynosząc 40 - 80 mg. Taka ilość jest z reguły nie do wykrycia
      przy zastosowaniu rutynowych metod. W pojedynczej próbce moczu więc:
      NORMA:
      białko - nb (nieobecne)
      Białkomocz to stan wydalania z moczem ponad 150 mg białka na dobę.
      Urobilinogen
      Jego stężenie świadczy głównie o czynności wątroby i dróg żółciowych oraz o
      metabolizmie hemoglobiny.
      NORMA:
      urobilinogen - N (norma)
      Cukier
      W prawidłowym moczu zawarte są niewielkie ilości węglowodanów.
      NORMA:
      cukier - nb (nieobecny)
      Związki ketonowe
      W jednorazowej próbce moczu obecność związków ketonowych jest najczęsciej
      efektem stanu gorączkowego, wymiotów, głodzenia, a także przy stosowaniu diety
      ubogocukrowej, a bogatotłuszczowej. Rzadszymi przyczynami są cukrzyca i
      mocznica.
      NORMA:
      związki ketonowe - nb (nieobecne)
      Składniki morfotyczne moczu
      Krwinki czerwone - Erytrocyty (E)
      W prawidłowym obrazie moczu krwinek czerwonych nie powinno być więcej niż
      NORMA:
      0 - 3 wpw (w polu widzenia)
      Krwinkomocz - obecność krwinek czerwonych wykryta w badaniu osadu moczu.
      Krwiomocz - obecność krwi w moczu uchwytna gołym okiem.
      Krwinki białe - Leukocyty (L)
      NORMA:
      3 - 5 wpw (w polu widzenia)
      Wałeczki
      Są to odlewy cewek nerkowych i w prawidłowym moczu wystepować może niewielka
      liczba wałeczkow szklistych.
      Niektóre inne rodzaje wałeczków to :
      nabłonkowe (świeże, gruboziarniste, woskowe, tłuszczowe, szerokie, z komórek
      nowotworowych), śluzowe, hemoglobinowe, mioglobinowe, globinowe, z białka Bence-
      Jonesa, rzekome (zbite kryształy, zaglutynowane krwinki, zwyrodniałe plemniki,
      inne artefakty).
      Kryształy
      W prawidłowym moczu kwaśnym występować mogą kryształy kwasu moczowego, moczanów
      i szczawianu wapniowego.
      W prawidłowym moczu zasadowym mogą być obecne kryształy moczanu amonowego,
      fosforanu amonowo-magnezowego, fosforanu wapniowego, oraz węglanu wapniowego.
      Bakterie
      Pochodzą najczęściej z zanieczyszczeń zewnętrznych i dlatego ważny jest sposób
      pobierania moczu do analizy. Otóż należy pobrać mocz z tzw. strumienia
      środkowego (czyli nie na początku i nie na końcu oddawania moczu) po dokładnym
      umyciu okolicy cewki moczowej.
      Jeżeli mimo prawidłowego sposobu pobrania, w moczu występują bakterie,
      świadczyć to może o zakażeniu któregoś z odcinków układu moczowego (cewki
      moczowej, pęcherza, miedniczki nerkowej lub nerek).
      NORMA:
      bakterie - nb (nieobecne)

      • Gość: Miriam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.02, 17:54
        szaserek, bombastyczne!!! ale ! gdzie zaczyna sie o aspacie i aslacie?? bo nie
        potrafie tego dojrze;(((

        agulha - dzieki za podtrzymanie na duchu;)
        • Gość: miki IP: *.brzesko.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 19:57
          Nie chce cie straszyc ale wydaje mi sie ze ASPAT masz podwyzszony.
          Te wartosci w nawiasach no chyba norma (min-max)Wiem bo ja tez ostatnio mialem
          robione to badanie i mialem to podwyzszone. A to swiadczy o nieprawidlowej
          pracy watroby. Jak to moj lekarz zobaczyl to dal skierowanie na dodatkowe
          badania (USG itp).
        • No to jeszcze inna wersja:

          "Badania laboratoryjne w codziennej praktyce - wartosci reerencyjne i
          interpretacje", Makmed, Gdansk 1994
          "Choroby wewnetrzne" pod. red. F. Kokota, PZWL, Warszawa 1991

          Skróty:
          (k) - kobiety; (m) - mezczyzni
          u - mikro (w jednostkach - ug, ul)
          mg/dl = mg%

          I. Badania krwi
          1. Morfologia krwi obwodowej
          Leukocyty (WBC) - 4.8-10.8 x 10^9/l (k) (m)
          Erytrocyty (RBC, Ery) - 4.2-5.4 x 10^12/l (k); 4.7-6.1 x 10^12/l (m)
          Hemoglobina (Hb, HBG) - 12-16 g/dl (k); 14-18 g/dl (m)
          Hematokryt (Ht, HCT, PCV, volfr) - 37-47 % (k); 42-52 % (m)
          MCV (srednia objetosc erytrocytu, SOK) - 81-99 fl (k); 80-94 fl (m)
          MCH (srednia zawartosc hemoglobiny, SMH) - 27-31 pg (k) (m)
          MCHC (srednie stezenie hemoglobiny, SSH) - 33-37 g/dl (k) (m)
          RDW (wskaznik anizocytozy erytrocytow) - 11.5-14.5 % (k) (m)
          Plytki krwi (Trombocyty, Plts, PLT) - 130-400 x 10^9/l (k) (m)
          Retikulocyty (Rets) - 30-70 rets x 10^9/l (5-15 promila)

          Rozmaz krwi obwodowej:
          Granulocyty zasadochlonne (Bazocyty, BASO) - 0-1%
          Granulocyty kwasochlonne (Eozynocyty, EOS) - 1-5%
          Limfocyty (LYMPH) - 20-45%
          Monocyty (MONO) - 3-8%
          Granulocyty obojetnochlonne (Neutrocyty, NEUT) z jadrem paleczkowatym
          (paleczki) - 1-5%
          Granulocyty obojetnochlonne (Neutrocyty, NEUT) z jadrem podzielonym
          (segmenty) - 40-70%

          2. Odczyn Biernackiego (opad, OB)
          12-20 mm/h (k)
          8-15 mm/h (m)

          3. "Czasy"
          Czas krwawienia - ɟ min
          Czas krzepniecia krwi 4-10 min.
          Czas krzepniecia osocza po rekalcynacji - 100-180 sek. (osocze
          cytrynianowe); 75-135 sek. (osocze bogatoplytkowe)
          Czas kefalinowy (czesciowej tromboplastyny, PTT) - 65-80 sek.
          Czas kaolino-kefalinowy (czesciowej tromboplastyny po aktywacji, APTT) -
          42-65 sek.
          Czas protrombinowy (PT) - 80-120% (wskaznik protrombinowy); INR 0.9-1.3
          Czas trombinowy (TT) - ok. 15 sek.
          Czas fibrynolizy - 100-300 min.

          4. Elektrolity
          Cl - 98-107 mmol/l (mEq/l)
          K - 3.5-5.0 mmol/l
          Na - 135-145 mmol/l
          Ca calkowity - 2.12-2.62 mmol/l (8.5-10.5 mg/dl)
          Fe - 50-175 ug/dl

          5. Hormony
          Aldosteron - 100-400 pmol/l (4-15 ng/dl)
          Tyreotropowy (TSH) - 0.3-3.0 mU/l
          Insulina - 15-180 pmol/l (2-25 mU/l)
          Kalcytonina - អ ng/l
          Trojjodotyronina (T3) calkowita - 1.2-3.1 nmol/l (78-202 ng/dl)
          Tyreoglobulina - ឿ pmol/l (< 52 ng/ml)
          Tyroksyna calkowita (T4) - 58-154 nmol/l (4.5-12 ug/dl)
          Tyroksyna wolna (wT4) - 9-24 pmol/l (0.7-1.9 ng/ml)

          6. Enzymy
          Aminotransferaza alaninowa (ALT, AlAT, GPT) - 5-40 U/l
          Aminotransferaza asparaginianowa (AST, AspAT, GOT) - 5-40 U/l
          Fosfataza alkaliczna (ALP, Falk, FAL) - 20-70 U/l
          - izoenzym jelitowy 0-18 U/l
          - izoenzym kostny: 20-120 U/l
          - izoenzym watrobowy 20-130 U/l
          Fosfataza kwasna (ACP) 0.1-0.63 U/l
          Kinaza kreatynowa - 40-285 U/ l (k); 55-370 U/l (m)

          7. Inne
          Albumina - 35-50 g/l
          Amoniak - 15-45 umol/l (11-32 ug N/dl)
          Bialko calkowite - 60-80 g/l
          Bilirubina - 3.14-17.0 umol/l (0.2-1.0 mg/dl)
          Cholesterol -  mg/dl (wartosci graniczne 200-250 mg/dl)
          Cholesterol HDL - 0.9-1.9 mmol/l (35-70 mg/dl) (k); 1.0-2.1 mmol/l (40-80 mg/dl)
          Cholesterol LDL - ɛ.5 mmol/l ( mg/dl)
          Fenyloalanina - 0.8-1.8 mg/dl
          Fibrynogen - 1.8-3.5 g/l
          Glukoza - 3.9-6.4 mmol/l (70-115 mg/dl)
          Immunoglobuliny:
          IgA - 0.9-4.5 g/l (90-450 mg/dl)
          IgG - 8.0-18.0 g/l (800-1800 mg/dl)
          IgM - 0.7-2.8 g/l (70-280 mg/dl) (k); 0.6-2.5 g/l (60-250 mg/dl) (m)
          IgD - 0-0,03 g/l (0-3 mg/dl)
          IgE - 0,0003 g/l (0,03 mg/dl)
          Kreatynina - 62-124 umol/l (0.7-1.4 mg/dl)
          Kwas moczowy - 0.15-0.45 mmol/l (2.5-8.0 mg/dl)
          Mocznik (Jako azot mocznika, BUN) - 2.5-6.4 mmol/l (15-39 mg/dl); azot
          mocznika 7-18 mg/dl
          Trojglicerydy (Trig) - 0,55-2,0 mmol/l (50-180 mg/dl)

          II. Badania moczu
          1. Przejrzystosc - przejrzysty lub lekko opalizujacy
          2. Barwa - najrozniejsza, od czerwonej (np. po konsumpcji burakow), poprzez
          silnie zolta (np. po konsumpcji witamin z grupy B), po bezbarwny (np. po
          obfitej kosumpcji piwa w krotkim okresie czasu); fizjologicznie - zolta
          3. Ciezar wlasciwy - 1018-1030 g/l
          4. pH - 6

          5. Elektrolity:
          Cl - 120-250 mmol/24 h
          K - 25-100 mmol/24h
          Na - 150-250 mol/24h
          Ca - 2.5-6.2 mmol/24 h (100-250 mg/24h)

          6.Inne
          Amoniak - 20-50 mmol/24 h
          Bialko - 27-90 mg/24 h (k); 0-150 mg/24 h (m)
          Kreatynina - 7.1-15.9 mmol/24 h (0.8-1.6 g/24 h ) (k); 8.8-17.7 mmol/24 h
          (1.0-2.0 g/24 h) (m)
          Klirens kreatyniny endogennej:
          88-128 ml/min/1.73 m^2 (0.85 - 1.23 ml/s/m^2) (k < 40 lat)
          97-137 ml/min/1.73 m^2 (0.93-1.32 ml/s/m^2) (m < 40 lat)
          (> 40 lat spada o 6.5 ml/min/1.73 m^2 co 10 lat)
          Kwas moczowy - 1.19-2.98 mmol/24 h (0.2-0.5 g/24h)
          Mocznik (jako azot mocznika) - 196-500 mmol/24h (12-30g/24h); azot mocznika
          5.6-14 g/dl
          Glukoza - 0 mg/dl (mmol/l)
          Interpretacji odchylen od normy nie podejmuje sie, bo od tego sa lekarze
          (mam nadzieje).
          Prosze tylko pamietac, ze normy sa dla 95% populacji (zawsze mozecie byc w
          tych 5% pozostalych - warto o tym pamietac zanim zaczniecie panikowac).
    • Gość: Artur IP: *.sasknet.sk.ca 18.06.02, 08:06
      > Cholesterol 214 mg% (100-200 mg%)
      > Glukoza 112 mg% (60-100 mg%)
      >
      > ( zwlaszcza mnie ten cholesterol strsznie zastanawia - skad sie wzial, skoro
      > jem naprawde "chudo"..
      >
      > wszelkie interpretacje mile widziane.
      > (acha, mam 28 lat).

      Twoj cholesterol nie jest taki zly. A zreszta jego poziom wbrew temu co pisza w
      gazetach tylko w niewielkim stopniu zalezy od tego co sie je. Wiekszosc zalezy od
      genow, a w dodatku jego poziom wzrasta z wiekiem. Tzw dobry cholesterol ktory
      niweluje w pewnym stopniu tez zly wzrasta z regularnym wysilkiem fizycznym oraz z
      konsumpcja malych ilosci alkoholu (ale jak przedobrzysz to na odwrot)
      Cheers...

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

WIĘCEJ O ZDROWIU:

Drętwienie rąk i nóg

Jest się czego bać?

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.