Dodaj do ulubionych

przerwa w tabletach...do kiedy zabezpieczenie?

17.05.05, 10:27
Mam pytanie, lekarz zalecił mi przerwe w pigułkach anty. na 2 miesiace.
Właśnie kończe ostanie opakowanie. DO kiedy nie musze stosować innej
antykoncepcji. Czy powinnam użyć prezerwatywy już w czasie 7 dniowej przerwy,
czy dopiero po krwawieniu?
Edytor zaawansowany
  • sieyo 17.05.05, 12:39
    A dlaczego lekarz zalecił Ci dwumiesięczną przerwę? Według zaleceń Polskiego
    Towarzystwa Ginekologicznego dotyczących antykoncepcji, nie ma żadnego
    medycznego uzasadnienia do stosowania w przerw w stosowaniu antykoncepcji
    hormonalnej, jeżeli istnieje nadal potrzeba zapobiegania ciąży. Niestety,
    zauważyłem, że w praktyce wielu lekarzy pokutuje błędne przekonanie, że po
    jakimś czasie trzeba zrobić taką przerwę. Radzę zmienić ginekologa - dostęp do
    rekomendacji PTG nie jest trudny, więc świadczy to o tym, że Twój doktor nie
    zadaje sobie trudu, żeby aktualizować swoją wiedzę.
    A wracając do pytania - teoretycznie do momentu wystąpienia krwawienia powinnaś
    być zabezpieczona. Potem to już wielka niewiadoma - organizm przestawia się na
    fizjologiczny cykl i owulacja może wystąpić szybciej niż około 14. dnia.
    Ja bym jednak radził nie odstawiać tabletek na 2 miesiące.
  • katala 17.05.05, 13:09
    Sieyo,
    Kazał odstawić ponieważ poskarżyłam się na ból głowy, nóg (drętwienie,
    ociężałość,) ból w klatce piersiowej. W przerwie ma się wyjaśnić czy te objawy
    były skutkiem zażywania pigułek. Miałam też wykonać badanie czynnika V Leiden,
    ale nie moge znaleźć laboratorium, które to robi więc jedyna opcja - metodą
    wykluczenia. Myślisz, że lekara źle to wykombinowała? Anty biore jakieś 5 lat,
    do tej pory nie miałam takich dziwnych objawów...myślisz, że to mogą być
    tabletki?
  • sieyo 17.05.05, 13:51
    Aaa, no chyba, że taki tok rozumowania przyjął. Myślałem, że chodzi o przerwę
    na zasadzie "żeby organizm odpoczął". Zwracam zatem honor. Tylko, że uderza z
    grubej rury, podejrzewając u Ciebie jedną z postaci trombofilii i związaną z
    nią zakrzepicę żylną. Dużo prościej byłoby zlecić wykonanie rozszerzonego
    układu krzepnięcia, włącznie z D-Dimerami, ewentualnie badanie dopplerowskie
    przepływów naczyniowych w kończynach dolnych, no i RTG klatki piersiowej, a
    więc w pierwszej kolejności potwierdzenie lub wykluczenie samej zakrzepicy
    (której sprzyja stosowanie antykoncepcji hormonalnej), a nie choroby wrodzonej,
    jaką jest trombofilia.
  • katala 17.05.05, 14:36
    Wiesz, ale ta lekarka mi powiedziała, że to badanie V Leidena jest właśnie po
    to by wykluczyć, że to pigułki mogły wywołać u mnie objawy zakrzepowe. Z
    Twojego opisu wynika, że to badanie nie ma z tym nic wspólnego? Może ta lekarka
    coś tam pamiętała ze studiów, coś tam jej światło, ale nie do końca to, o co
    naprawdę chodzi? Robiłam sobie sama odpłatnie badanie na fibrynogen, który
    zdaje się jest odpowiedzialny za krzepnięcie i wyszedł w normie. Myślę, że nie
    będę się bawić w jakieś tam V Leideny...pytanie: czy jeśli chcę po tych 2
    miesiącach wrócić do pigułek powinnam zrobić sobie wszystkie te badania, które
    wymieniłeś? Czy mogę np. spróbować z innym rodzajem pigułek, bo może Mercilon
    mi nie służy? A te moje obajwy to równie dobrze mogą być: migrena, kłucie w
    klatce od nerwów, a ból nóg od siedzącej pracy? :-)
    Moja mama choruje na żylaki, czy jestem więc w grupie ryzyka choroby
    zakrzepowej? Dodam, że ja ich nie mam.
    Dzieki i pozdrawim
  • the_kami 17.05.05, 14:47
    A w kwestii pytania zasadniczego - ZTCW powinnaś zabezpieczać się od pierwszego
    dnia bez pigułek - nie ma żadnego 'bezpiecznego' okresu.

    --
    Kami
    reklama: zgubiłeś coś? znalazłeś? www.znalezione.pl
  • katala 17.05.05, 14:57
    tak myślałam, ostrożność nie zaszkodzi...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka