Dodaj do ulubionych

Cholesterol a zawartość tłuszczu w diecie?

09.01.06, 12:19
Mam pytanie. Dlaczego podwyzszony poziom cholesterolu występuje wówczas, gdy
dieta jest np. uboga w tłuszcze? Z tego co mi wiadomo cholesterol wchodzi w
skład lipidów, w zwiąku z tym jak to sie dziej? Bardzo prosze w miarę
możliwości o wyjaśnienie mi tego. Z góry bardzo dziekuję wszystkim za
odpowiedź. Pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • monaluiza 09.01.06, 12:57
    jaroslaw301 napisał:

    > Mam pytanie. Dlaczego podwyzszony poziom cholesterolu występuje wówczas, gdy
    > dieta jest np. uboga w tłuszcze?

    Wątroba zmuszona jest wtedy do wzmożonej syntezy cholesterolu i to tego "złego".
    W związku z tym można spożywać sporo cholesterolu w diecie, a jego poziomy we
    krwi będą normalne.
    Poza tym, cholesterol egzogenny stanowi zaledwie ok. 2 do ok. 5% cholesterolu w
    osoczu krwi reszta to cholesterol wytworzony przez wątrobe. Dlatego też nawet
    przy ZERO cholesterolu w diecie można mieć ciągle nienormalnie wysokie poziomy
    cholesterolu we krwi.

    Jest jeszcze kwestia stabilizowania tych poziomów w zależności od tego co się je
    itd... bo np. można jeść 6-7 żółtek dziennie i jedyną zmianę jaką można
    zaobserwować to REDUKCJA cholesterolu we krwi mimo, że żółtka zawierają gromne
    wręcz ilości cholesterolu ! :-))) np. normalnie, poziomy cholesterolu są ok. 5
    , 10 25 mg/100g to w żółtkach jest 1250 mg/100g !

    Dlatego też rozregulowana gospodarka lipidowa (cholesterole, trójglicerydy)
    bardzo ładnie jest doporwadzana do porządku właśnie żółtkami, ponieważ zawarta w
    nich lecytyna świetnie te poziomy stabilizuje.

    W dodatku stwierdzono, że w blaszce cholesterolowej, która tworzy się w
    arteriach, 70% tych złogów - o dziwo - jest z cholesteroli z tłuszczów roslinnych.

    Monaluiza

    Monaluiza
  • jaroslaw301 10.01.06, 11:05
    Dziekuje bardzo za udzielona mi odpowiedz, naprawde wyjasnienia byly mi bardzo
    pomocne. Pozdrawiam
  • kaprisia 07.11.06, 11:05
    Następny ciekawy post Monaluizy... Nie moge uwierzyć, że to o czym pisze jest w
    swoich podstawach tak bardzo proste, logiczne, a jednocześnie jakoś prawie nie
    znane tym, któzy znać sie na tym niby powinni...

    Kurcze... bycie na L4 ma swoje zalety ! Można na spokojnie poczytać nawet stare
    posty, poszperać w archiwum i sporo się dowiedzieć :-)

    Jak już będę na chodzie, to zbiorę chyba te posty Monyluizy i udam się do mojego
    "znachora" ( tak żartobliwie nazywam mojego lekarza) zapytać co o tym sądzi, bo
    z tym co mu pokazałam do tej pory tzn. posty Monyluizy o tłuszczach i
    węglowodanach, to powiedział, że nie można się właściwie do niczego przyczepić.

    Kaprisia
  • ewa.bednarczyk.witoszek 12.11.06, 14:17
    Cholesterol powstaje u Ciebie z węglowodanów.
    Cholesterol NIE TWORZY się z oliwy z oliwek, smalcu, kokosu.
    Tworzy się ze śmietany, masła - mają działanie cukrogenne.
    Duży cholesterol u optymalnych spotykam przy "tłuszczeniu" ponad miarę i u tych
    co piją śmietanę codziennie. Dlatego zalecanie im rotacji mlecznych powoduje
    obniżanie cholesterolu o 20% po miesiacu.
    3 x 2 łyzki oliwy z oliwek (jak boisz się DO) powinno Ci zrobic dobrze.
    Przydałoby się zastosować choć dietę rozdzielną.
    Ewa Bednarczyk-Witoszek
    www.dietaoptymalna.com
  • ewa.bednarczyk.witoszek 12.11.06, 14:20
    Ja (44 lata, na DO) foto na www...
    mam HDL:LDL(dobry:zły) 1:1.
    LDL powinien być poniżej 100mg%.
    Ten stosunek HDL:LDL to jeden z wskaźników długowieczności.
  • marynia37 14.01.07, 23:24
    Monaluiza podaje ze 70%cholesterolu w blaszce miazdzycowej jest z tluszczu
    roslinnego,a lekarz ewa.bednarczyk.witoszek podaje ze choles6terol ten powstaje
    z weglowodanow.Prosze o rozwiniecie tego i wyjasnienie tych rozbieznosci.
  • optymus 24.07.07, 14:53
    marynia37 napisała:

    > Monaluiza podaje ze 70%cholesterolu w blaszce miazdzycowej jest z tluszczu
    > roslinnego,

    Badania opublikowane w 1994 rzeczywiście to potwierdzają.
    W złogach cholesterolowych u ludzi, którzy zmarli na zawał serca nie stwierdzono
    najmniejszego śladu tłuszczów zwierzęcych.

    > a lekarz ewa.bednarczyk.witoszek podaje ze choles6terol ten powstaje
    >
    > z weglowodanow.

    oraz śmietany i masła ! trudno jest mi się z tym zgodzić. Niestety p. doktor nie
    wyjaśnia dlaczego akurat z tych dwóch produktów tworzy się cholesterol.

    > Prosze o rozwiniecie tego i wyjasnienie tych rozbieznosci.

    Z węglowodanów cholesterol jest syntetyzowany (a ściślej z glukozy) przy
    nadmiernycm ich spożyciu oraz przy jednoczesnym dużym spożyciu tłuszczów.

    Optymus

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka