Co to jest to E-*** w żywności ? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Pozwolę sobie poinformować wszystkich, czym nas trują producenci żywności.
    Pisałem na ten temat pracę magisterską. Oto podstawowe trucizny....
    Barwniki:
    E-100 - kurkumia, nieszkodliwy, żółty barwnik roślinny, dodawana do
    koncentratów i przypraw.
    E-101 - ryboflawina, nieszkodliwy, żółto-pomarańczowy barwnik dodawany do
    deserów i wypieków.
    E-102 - tartrazyna, cytrynowożółty barwnik dodawany do napojów w proszku, do
    produkcji esencji owocowych, sztucznego miodu, musztardy.
    E-104 - żółcień chinolinowa, nieszkodliwy barwnik dodawany do karmelków,
    kisieli i nadzienia cukierniczego.
    E-105 - laktoflawina, nieszkodliwy, żółto-pomarańczowy barwnik, dodawany do
    deserów i wypieków.
    E-110 - żółcień pomarańczowa, dodawana do marmolady, musztardy, żeli, napojów
    oraz gumy do żucia.
    E-120 - karmin, czerwony barwnik do barwienia żywności i preparatów
    farmaceutycznych.
    E-122 - azorubia, czerwony barwnik dodawany do budyniów, lodów, polewy
    cukierniczej.
    E-123 - amarant, czerwony barwnik o bardzo szerokim zastosowaniu.
    E-124 - czerwień koszenilowa, czerwony barwnik używany do barwienia ryb, w
    tym namiastek łososia, cukierków pudrowych oraz do znakowanie mięsa po uboju.
    E-127 - erytrozyna, barwnik koloru bordo, dodawany do napojów, parówek,
    wisienek koktajlowych i owoców kandyzowanych.
    E-128 - czerwień 2G.
    E-129 - czerwień Allura AC.
    E-131 - błękit patentowy, niebieski barwnik stosowany wyłącznie w
    kosmetykach.
    E-132 - indygotyna, niebieski barwnik, którym barwi się drażetki cukiernicze.
    E-133 - błękit brylantowy stosowany w produktach spożywczych i lekarstwach.
    E-140 - chlorofile i chlorofiliny, nieszkodliwe zielone barwniki roślinne.
    E-141 - miedziowe kompleksy chlorofili, nieszkodliwe, używane do wzmacniania
    barwy groszku konserwowego.
    E-142 - zieleń brylantowa, zielononiebieski barwnik do barwienia słodyczy.
    E-150a - karmel, nieszkodliwy, napojom nadaje barwę brunatną, podstawowy
    barwnik coca-coli, jest w każdym słodkim cieście, w kawie Inka.
    E-150b - karmel siarczynowy..
    E-150d - karmel siarczynowo-amoniakalny.
    E-151 - czerń brylantowa, czarny barwnik używany do tanich odmian kawioru,
    słodyczy, żelków.
    E-153 - węgiel drzewny medyczny - do produkcji słodyczy i wypieków.
    E-160a - prowitamina A używana w słodyczach, margarynach i innych produktach
    zawierających tłuszcz.
    E-160b - biksyna, żółty barwnik pochodzenia roślinnego,dodawany do olejów
    roślinnych i żółtych serów.
    E-160c - kapsantyna, ekstrakt czerwonej papryki.
    E-160d - likopen, ekstrakt pomidora.
    E-160e - karotenoid o pogłębionej czerwonej barwie.
    E-160f - ester etylowy kwasu karotenowego.
    E-161b - luteina, naturalny lub syntetyczny intensywnie żółty barwnik do
    ciast i słodyczy.
    E-161g - kantaksantyna - do dekoracji do ciast i owoców kandyzowanych.
    E-162 - betanina, barwnik bordo do sosów, namiastek mięsa, przetworów
    owocowych, gumy do żucia.
    E-163 - antocyjany, naturalny barwnik winogron oraz wielu jagód, stosowany do
    poprawy, napojów, przetworów owocowych.
    E-170 - węglany wapnia, kreda.
    E-171 - dwutlenek tytanu używany do słodyczy, gumy do żucia, do polewy do
    drażetek i pierników.
    E-172 - tlenki i wodorotlenki żelaza - w brunatnych osłonkach kiełbas.
    E-173 - pył aluminiowy - w srebrnych kuleczkach do dekoracji tortów i
    mazurków.
    E-174 - srebro - do wyrobów cukierniczych.
    E-175 - złoto (okruszki prawdziwego złota).
    E-180 - pigment rubinowy - w woskowej osłonce serów
    E-181 - tanina, substancja klarująca i środek filtracyjny.
    E-150c - karmel amoniakalny, zakazany do żywności

    Konserwanty:
    E-200 - kwas sorbowy, nieszkodliwy, dodawany do serów, margaryny, przecierów.
    E-201 - sorbinian sodu, nieszkodliwy, dodawany do serów, musztardy,
    margaryny.
    E-202 - sorbinian potasu, nieszkodliwy, w serach, margarynach, przecierach.
    E-203 - sorbinian wapnia, nieszkodliwy, w serach, musztardach, przecierach.
    E-228 - priosiarczyn potasu - w cukrze skrobiowym, w mączce ziemniaczanej.
    E-236 - kwas mrówkowy, nieszkodliwy, dodatek do wędzonych ryb.
    E-237 - mrówczan sodu, nieszkodliwy.
    E-238 - mrówczan wapnia, nieszkodliwy.
    E-260 - kwas octowy, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów,
    sałatek.
    E-261 - octan potasu, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów,
    sałatek.
    E-262 - dwuoctan sodu, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów,
    sałatek.
    E-263 - octan wapnia, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów,
    sałatek.
    E-270 - kwas mlekowy, nieszkodliwy, powstaje przy produkcji wędlin typu
    salami.
    E-280 - kwas propionowy, nieszkodliwy, dodatek do chleba i wyrobów
    ciastkarskich.
    E-281 - sól sodowa kwasu propionowego, nieszkodliwy, dodatek do chleba i
    wyrobów ciastkarskich.
    E-282 - sól wapniowa kwasu propionowego, nieszkodliwy.
    E-283 - sól potasowa kwasu propionowego, nieszkodliwy.
    E-284 - kwas borowy.
    E-285 - tetraboran sodu.
    E-290 - dwutlenek węgla, nieszkodliwy, dodatek do wód mineralnych.
    E-621 - glutaminian sodu, dodawany do koncentratów mięsnych, wędlin, sypkich
    przypraw.
    E-210 - kwas benzoesowy, rakotwórczy, dodatek do napojów gazowanych,
    majonezów, konserw owocowych i warzywnych.
    E-211 - benzoesan sodu, rakotwórczy.
    E-212 - benzoesan potasu, rakotwórczy.
    E-213 - benzoesan wapnia, rakotwórczy.
    E-214 - benzoesan etylu i pochodne, rakotwórczy.
    E-215 - benzoesan estru etylowego i pochodne, rakotwórczy.
    E-216 - benzoesan propylu i pochodne, rakotwórczy.
    E-217 - benzoesan estru propylu i pochodne, rakotwórczy.
    E-218 - benzoesan metylu i pochodne, rakotwórczy.
    E-219 - benzoesan estru metylu i pochodne, rakotwórczy.
    E-220 - dwutlenek siarki - niszczy witaminę B12, obecny w sokach owocowych,
    koncentratach, w winie, piwie, suszonych owocach.
    E-221 - siarczan sodu, zakłóca czynności jelit.
    E-222 - dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit.
    E-223 - meta-dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit, w mączce budyniowej.
    E-224 - meta-dwusiarczan potasu, zakłóca czynności jelit, w syropie
    skrobiowym.
    E-226 - siarczan wapnia, zakłóca czynności jelit.
    E-227 - dwusiarczan wapnia, zakłóca czynności jelit.

    E-230 -1,2-difenyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.
    E-231 - ortofenylofenol, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.
    E-232 -2,4-thiaxolyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.

    E-239 - heksamina, rakotwórczy.
    E-249 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin.
    E-250 - azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów
    podpuszczkowych i topionych.
    E-251 -azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu
    E-251 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów
    podpuszczkowych i topionych.

    Antyutleniacze
    E-300 - witamina C, kwas askorbinowy, nieszkodliwy.
    E-301 - sól sodowa kwasu askorbinowego, nieszkodliwy.
    E-302 - sól wapniowa kwasu askorbinowego, nieszkodliwy.
    E-304 - kwas palmitynowy, nieszkodliwy.
    E-306 - witamina E, nieszkodliwy.
    E-307 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.
    E-308 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.
    E-309 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.
    E-322 - lecytyna, nieszkodliwy.
    E-325 - sól sodowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.
    E-326 - sól potasowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.
    E-327 - sol wapniowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.
    E-330 - kwas cytrynowy, nieszkodliwy.
    E-331 - sól sodowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.
    E-332 - sól potasowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.
    E-333 - sól wapniowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.
    E-335 - sól sodowa kwasu winowego, nieszkodliwy.
    E-336 - sól potasowa kwasu winowego, nieszkodliwy.
    E-337 - sól wapniowa kwasu winowego, nieszkodliwy.

    E-310 - glusan propylowy, powoduje wysypki
    E-311 - glusan octylowy, powoduje wysypki
    E-312 - glusan dodecylowy, powoduje wysypki
    E-320 - butylohydroxyaminol-BHA, podnosi poziom cholesterolu, zabroniony.
    E-321 - buty
    • wavestorm napisał:

      > Pozwolę sobie poinformować wszystkich, czym nas trują producenci żywności.

      > E-100 - kurkumia, nieszkodliwy
      > E-101 - ryboflawina, nieszkodliwy
      > E-104 - żółcień chinolinowa, nieszkodliwy
      > E-105 - laktoflawina, nieszkodliwy
      > E-140 - chlorofile i chlorofiliny, nieszkodliwe
      > E-141 - miedziowe kompleksy chlorofili, nieszkodliwe
      > E-150a - karmel, nieszkodliwy

      Trują nas nieszkodliwymi truciznami ? Ciekawe.

      > E-321 - buty

      No nie, butów w jedzeniu to jeszcze nigdy nie znalazłem.

      S.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

WIĘCEJ O ZDROWIU:

Drętwienie rąk i nóg

Jest się czego bać?

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.