Dodaj do ulubionych

papryka czerwona

29.05.06, 20:10
Zastanawiam się jak to jest z papryką. Słyszałam, że może odchudzać, ale jakoś
nie rozumiem dlaczego! Bardzo ją lubię, ale równocześnie chcę przytyć. Mama
odradza mi na wszelki wypadek jedzenie jej, proszę mi wyjaśnić.
Obserwuj wątek
    • katarzyna.purak Re: papryka czerwona 02.06.06, 12:12
      Nigdy nie jest tak,że chudniemy lub tyjemy od spożycia jednego produktu.
      Papryka dzięki ostremu smakowi wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, a zatem
      poprawia apetyt i polepsza trawienie! Papryka ma dużą wartość odżywczą, przy
      czym należy pamiętać że jest zaliczana do warzyw niskokalorycznych. Im owoce są
      bardziej dojrzałe, mięsiste i większe tym większa jest wartość odżywcza i
      energetyczna, bowiem 100g czerwonej papryki to 24kcal, a zielonej zaledwie
      15kcal. Całkowita ilość składników mineralnych w 100g czerwonej papryki to
      700mg, a zielonej 500mg. Ponadto papryka bogata jest w karoten, wit. B1, B2 i
      zawiera dużą ilość wit.C. Spożycie jednej papryki na dzień zaspokaja dobowe
      zapotrzebowanie na wit.C, która działa na polepszenie cyrkulacji krwi i
      uelastycznia naczynia włosowate.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka