Dodaj do ulubionych

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

14.06.06, 10:51

Witam, od roku leczę się na wz jelita grubego i od niedawna zauważyłam nawrót.
Jem leki zgodnie z zaleceniem lekarza więc nie mam pojęcia co jest tego
przyczyną,chyba że antybiotyki które biorę z powodu zabiegu chirurgicznego?
jedne co mnie dziwi to to czy na tą chorobę stosuje się jakąś dietę? mój
lekarz nawet o tym nie wspomniał :( dlatego jem wszystko jak leci. Zna może
ktoś jakiegoś lekarza, który sie specjalizuje w tej chorobie z wielkopolski?
mógłby mi ktoś coś poradzić? nie mam zamiaru trzeci raz przechodzić
kolonoskopi. Dodam tylko że mam 21 lat. Błagam o jakąś radę!! już zaczynam
psychicznie wysiadać!!
Edytor zaawansowany
  • 14.06.06, 11:06
    Witam!! Wlasnie za 2 tygodnie bede bronila moja prace licencjacka na temat
    nieswoistych zapalen jelit: wzjg i choroby crohna :) We wrzodziejacym zapaleniu
    jelita grubego dieta nie ma bardzo istotnego znaczenia, w przeciwieństwie do
    choroby Crohna. W okresie remisji dieta nie odbiega od zwyklej, normalnej
    diety. Posilki powinny byc podawane czesciej, ale w mniejszych ilosciach.
    Nalezy wyeliminowac potrawy wzdymajace, ciezkostrawne. Leczenie zywieniowe
    nabiera znaczenia przy powiklaniach i ciezkim przebiegu choroby, przy
    przygotowaniu do zabviegu operacyjnego przy duzych niedoborach. Jak juz wiesz
    choroba to acharakteryzuje sie okresami nawrotu i remisji, niezaleznie od
    pacjenta. Musisz sie z tym pogodzic. :0 pozdrawiam
    --
    Nic nie boli tak jak życie!!!!
  • 14.06.06, 12:42
    Netko, a czy nie spotkałaś się przypadkiem z materiałami na temat popromiennego
    zapalenia jelit? Moja Mama jest trzy lata po naświetlaniach miednicy i cały
    czas dokuczają jej jelita :-(

    --
    Jeśli dotyczy Cię problem choroby nowotworowej, zajrzyj do Nas:
    Onkoforum-Damy rade
    Najpiękniejsza Kasia na świecie
  • 14.06.06, 12:56
    Niestety nie mam materialow na ten temat. w mojej pracy tylko wspomnialam o
    popromiennym zapaleniu jelit z tego wzgledu ze choroba ta ma podobny przebieg,
    podobne objawy do wrzodziejacego zapalenia jelita grubego. Dlatego zeby
    stwierdzic wzjg trzeba wykluczyc popromienne zaplenie jelit. Niestety nie moge
    Ci pomóc :(
    --
    Nic nie boli tak jak życie!!!!
  • 14.06.06, 14:59
    Zawsze najbardziej istotne dla twojego zdrowia jest to co w siebie wrzucasz.
    Czy przypadkiem nie traktujesz otworu gebowego jak śmietnika w którym wszystko
    gnije.
    Medycyna konwencjonalna jest wazna i nie należy jej pomijać.
    Jest jeszcze medycyna naturalna.Odpowiedzi na swoje pytania otrzymasz w ksiązce
    Michała Tombaka JAK ŻYĆ DŁUGO I ZDROWO.Ja właśnie ją czytam i własnym oczom nie
    wierze.Stosuję też przepisy na oczyszcanie jelit które tam są.Nie z jakiegoś
    konkretnego powodu-po prostu mam 38 lat i byłem wzdęty jak wieprz.Czasy gdy
    miałem tyle lat co ty nie sa dla mnie tak odległe żeby nie pamiętać że nie
    zawsze tak wyglądałem.Natomiast co do twojej przypadłości....:( stary porządnie
    na to gó.. zaprcowałeś,wez się za siebie bo się wykończysz.Poczytaj to i
    przemyśl ew.zastosuj to co ci bedzie pasować.Ty w tej chwili leczysz SKUTEK,ja
    ci mówię lecz to,ale wez sie za PRZYCZYNY czyli żarcie mówiąc
    kolokwialnie.Jeżeli przyczyny nie usuniesz to całe życie nawet jak cie medycy
    wyleczą-będiesz miał nawroty.Pozdro
  • 14.06.06, 15:20
    Czynnikami które wywolują zaostrzenie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit
    mogą być: stresy, infekcje, leki (antybiotyki, leki przeciwzapalne takie jak
    ibuprofen, aspiryna itp.). Niekiedy zaostrzenie spada 'z jasnego nieba". W
    Twoim przypadku wchodzą w grę dwa spośród wyżej wymienionych czynników:
    infekcja oraz antybiotyki, które zmieniają florę bakteryjną jelit.
    Wpływ diety na przebieg tych chorób jest rzeczywiscie bardzo zmienny i często
    niewielki - wiele osób z WZJG źle toleruje mleko i produkty bogatoresztkowe,
    zawierające dużo błonnika (NP.chleb razowy, płakti owsiane). Jednak w okresach
    remisji nie narzuca się istotnych ograniczen dietetycznych. Absolutnie nalezy
    wystrzegac się produktow "przemysłowych" (chipsy, zupki chińskie itp.)
    W Twoim przypadku warto w czasie i po antybiotykoterapii przyjmować osłonowo
    probiotyk (np Lacidofil, pomagajacy przywrócić prawidłowy sklad flory
    bakteryjnej.
    Podstawowym, przewlekłym leczeniem jest kwas 5 -aminosalisylowy (sulfosalazyna,
    mesalazyna) w dawce 1,5 - 3 g dziennie, intensyfikacja leczenia zalezy od
    nasilenia objawów oraz rozległości zmian chorobowych w jelicie grubym. Choroby
    jak na razie nie udaje się calkowicie wyleczyć, jedynie zaleczyć, często na
    wieloletnie okresy - dlatego niezbędna jest systematyczna opieka lekarza
    gastroenterologa.
  • 14.06.06, 17:15
    Czytalem kilka ksiazek o dietach niskoweglowodanowych ,Dr. Mercola "Calkowite
    Zdrowie", Dr. Rosdale "Rosdale Dieta" i Dr. Kwasniewskiego "Tluste
    Zycie " .Wszyscy autorzy twierdza ze poprzez ich diety ,choroby ukladu
    pokarmowego ,miedzy innymi twoja dolegliwosc ustepuja dosc szybko .Dr. Mercola
    mowi ze wiekszosc konwencjonalnych lekarzy nie wie co z tym robic ,chyba ze
    przepisac jakies lekarstwa ,ktore nie pomagaja za wiele .
    Pierwsza i wielka zmiana w twoim zywieniu to byloby wyeliminowanie cukrow i
    zboz (chleb,makaron,ryz ) i wszystko bedzie dobrze .
  • 26.01.15, 10:59
    Mój syn choruje już półtora roku ,od dwóch miesięcy mamy remisję .Oprócz leczenia farmakologicznego zastosowałem mieszankę składającą z 13 ziół.Wiem ,że jedna jaskółka wiosny nie czyni ale jeśli daje to jakąś możliwość to chciałbym podzielić się z państwem tą informacją podaje skład mieszanki: 20% jagoda czarna,15% tarnina(koniecznie wybrać nasiona),10% aronia ,8% jarzębina,10% róża dzika,5% owoc głóg,10% rodzynek brazylijski,8% cytryniec chiński,3% kwiat rumianku, 3% igła sosny,3% kłącze perzu,3% porzeczka czarna,3% pokrzywa.Zioła wykazują działanie przeciw : biegunowe ,krwawnicze i wrzodowe Sposób użycia jedną wyżkę wysuszonych i rozdrobnionych ziół zalać szklanką wody, gotować na małym ogniu 10-15 min pod przykryciem ,odstawić na 10 min , przecedzić i wypić.Pić 2 razy dziennie.Będę próbował to przekazywać . Być może będę mógł w ten sposób pomóc innym .Uważam też ,że ta mieszanka może mieć zastosowanie w leczeniu choroby Leśniewskiego-Crowna .Pozdrawiam Jusiel Józef
  • 02.02.15, 15:22
    witam,
    ja tez bym stawiala najpierw na zmiane diety. odstawiłabym gluten a w szczególności pszenice, poczytaj książkę w dieta bez pszenicy amerykanskiego lekarza williana davisa, odstawiłabym mleko krowie i jego przetwory bo bardzo zasluzowuje i poczytaj o kazomorfinie zamien na mleko kozie czy owcze i tez sery owcze , kozie. blonnik trzeba włączyc np. łuskę babki jajowatej, i koniecznie odrobaczyc sie. kazdy człowiek ma robaki, nie jestesmy lepsi od zwierząt w tej kwestii. tylko problem z wykryciem w oficjalnej medycynie akademickiej:( i szukac medod alternatywnych
  • 02.02.15, 20:41
    satellite78 napisała:

    > człowiek ma robaki, nie jestesmy lepsi od zwierząt w tej kwestii.

    chyba naciągacze od specyfików zbyt mocno zakłócili Ci obiektywne myślenie. Co do diet, to polecam poczytać o alergiach, krzyżowych alergiach i o alergii typu III z robieniem testów na nietolerancje pokarmową klasy IGG.

    p/s satellite78 jesteś chora na jelita,czy tylko jesteś pod wrażeniem książki i teraz chcesz ją wszystkim spopularyzować?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.