Dodaj do ulubionych

sokz surowych ziemniaków na żołądek-próbował ktoś?

04.04.07, 13:31
A jesli tak to czy pomogło? I w jakich konkretnie dolegliwosciach?
Edytor zaawansowany
  • 04.04.07, 14:28
    a co to znowu za pomysł?
  • 04.04.07, 15:46
    słyszałam, że na wrzody żołądka, ale nie stosowałam, natomiast napewno dobry na
    wrzody jest sok z białej kapusty
  • 04.04.07, 16:26
    nie pamiętasz jak po zjedzeniu surowego ziemniaka temeratura ciała szła w górę?
    klasówek w szkole nie miałaś?
    ;-)
  • 04.04.07, 22:36
    """ nie pamiętasz jak po zjedzeniu surowego ziemniaka temeratura ciała szła w
    górę?

    rzeczywscie? znasz to z autopsji czy z opowiadan ? :)

    bo ja nie wierze w takie wlasciwosci. niby dlaczego surowy ziemniak mialby
    podniesc temperature ciala? w jaki sposob?
    sa entuzjasci jedzenia na surowo - jedza rowniez surowe ziemniaki i jakos nie
    donosza o podwyzszonej temperaturze.

    co innego zielone nadziemnie czesci ziemniaka. te sa mocno trujace
    (nawet smiertelnie) i w tym wypadku predzej uwierze w wywolanie goraczki.

    natomiast to zalecanie surowego ziemniaka przy wrzodach- to pewnie chodzi po
    prostu o make ziemniaczana. pewnie rownie dobrze mozna wypic taki kleik z owej
    maki i wody.

    Venus
  • 04.04.07, 23:11
    z google:

    Ziemniak pospolity
    (łac. Solanum tuberosum)

    Zawarte substancje: solanidyna (typ: alkaloid steroidowy), solanina,
    solasodyna, solasonina, skrobia.
    Działanie: ze względu na dużą zawartość skrobii, bulwy ziemniaka są chętnie
    spożywane. Wskutek wysokiej zawartości trujących alaloidów steroidowych zielone
    części ziemniaka są niejadalne.
    Źródło:mpancz.webpark.pl/secoziemniak.php

    Ponieważ solanina ma właściwości silnie trujące, może dojść, zwłaszcza przy
    niedokładnym obraniu ziemniaków, do zatruć objawiających się nudnościami i
    przewlekłymi wymiotami-zwłaszcza na wiosnę, gdy ziemniaki są bardzo skiełkowane
    i zawierają więcej solaniny niż w jesieni, zwłaszcza w miejscach przykiełkowych
    i kiełkach), dreszczami, a nawet zaburzeniami mowy i wzroku. Znajduje się ona w
    warstwach zewnętrznych odpadających przy obieraniu. Reszta solaniny przechodzi
    do wody podczas gotowania. Nie ma więc to żadnego znaczenia toksykologicznego
    jeśli ziemniaki są ugotowane..
    Tak wiec głównie ta substancja odpowiada za wzrost temperatury.

    Solanidyna jest niebezpieczna dla kobie w ciązy, gdzyż może spowodować zmiany
    płodu. dla nich szczególnie jedzenie surowych ziemniaków jest niewskazane(to
    tak na wszelki wypadek)
  • 05.04.07, 01:06
    Moj maz ma od lat klopoty z zołądkiem. Stosuje ten sok z wielkim powodzeniem. W
    Szwajcarii od dawna są leki na bazie surowego ziemniaka. Trzeba jednak stosować
    ziemniaki bez chemii. Sok swieżo przygotowywać odcedzając skrobie (krochmal). I
    stosowac dawkę od malego ziemniaka, zwiększac dawkę. Pić 1/2 godziny przed
    jedzeniem 3 razy dziennie. Stosuje się zwłaszcza przy wrzodach żołądka, ale też
    przy nierzytach. Niedobre w smaku, ale skuteczne! Znam wiele osob, ktore
    stosuja i pomaga. Zycze wytrwalości :-)
    Link:
    www.wolfpunk.most.org.pl/ljjarz.htmZiemniak
    Ma duże własności odżywcze, jest lekko strawny i energetyczny. Do-zwolony dla
    chorych na cukrzycę. Spożywanie ziemniaków sprzyja zdro-wiu ogólnemu. Sok z
    ziemniaków surowych stosuje się owrzodzeniach przewodu pokarmowego, kamieniach
    moczowych, zaparciach, hemoro-idach, cukrzycy, szkorbucie.
    Mączka ziemniaczana ma zastosowanie przy oparzeniach, owrzodzeniach skóry,
    wypryskach i róży. Zasadniczo jako lek stosuje się 20 kropli z małą ilością
    wody 3x dziennie podczas posiłku.
    Wewnętrznie
    Wrzody żołądka, cukrzyca - Świeży sok z surowych ziemniaków. Pić 4x dziennie po
    pół szklanki (z dodatkiem miodu, soku z marchwi lub cytryny). Czas kuracji 4
    tygodnie.
    Pasożyty jelitowe - Sałatka z surowych ziemniaków z dodatkiem orze-chów.
    Spożywać 3 dni (wieczorem).
    Zewnętrznie
    Odmrożenia, oparzenia, owrzodzenia - Surowe utarte ziemniaki stosuje się wraz z
    oliwą z oliwek, w formie okładów.
    Gotowanych ziemniaków nie można przechowywać dłużej niż 24 godziny. Najłatwiej
    strawne są ziemniaki pieczone. Najtrudniej - frytki.


    --
    Krystyna

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.