Dodaj do ulubionych

tężyczka

23.10.07, 08:33
Może ktoś z Was ma wiedze na temat tężyczki, co to jest? w
Internecie niewiele na ten temat jest. Jedno co wiem, że tężyczka
sama w sobie nie jest choroba tylko objawem. Pani neurolog podczas
wizyty i badaniu stwierdziła, ze mam tężyczkę, mam zrobić hormony
tarczycy TSH i T4, a udałam się do neurologa ponieważ od pewnego
czasu nękają mnie bóle i zawroty głowy. Czy to może mieć jakiś
związek?
Edytor zaawansowany
  • jeanne72 23.10.07, 12:05
    Tężyczka jest to objaw spowodowany niedoborem wapnia we krwi, rzadziej
    niedoborem magnezu. Charakteryzuje się zwiększeniem pobudliwości nerwowo -
    mięśniowej, co przejawia się mrowieniem, drętwieniem, skurczami i bólem mięśni.
    Przyczyną tężyczki może być niedoczynność przytarczyc, zaburzenia równowagi
    kwasowo - zasadowej ( zasadowica). Tężyczka może mieć postac utajoną, wtedy
    chory nie zauważa mrowień czy drętwień, ale na podstawie badania można ją
    stwierdzić.
    Czy bóle głowy mają z tym związek - nie wiem.
  • 1hania2 24.10.07, 15:37
    Jestem po badaniu krwi, moje wyniki:
    TSH 4,29 (0,4-4,0)
    T4 1,65 (0,8 - 1,9)
    T3 3,22 (1,8 - 4,2)
    TPO 18,00 (0 - 35)
    Co oznacza podwyższone TSH i czy ma zwiazek z tą tężyczką?
  • martita60 24.10.07, 16:58
    hej, u jednej z moich kolezanek pomylono tezyczke z borelioza, nie
    mowie ze to moze byc to, ale warto sie zainteresowac jesli sa co do
    tego inne przeslanki, mam na mysli jakies inne objawy oprocz drgawek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.