Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników

13.11.07, 20:21
Pierwsze to erytrocyty w moczu: luxno rozsiane /jak to rozumieć?/.
Morfologia ok,
OB 9
alat 63 /0-40/
aspat 37 /0-41/
amylaza direct 53 /20-90/
bilirubina total 1,25 /0-1/
bilirubina direct 0,3 /0-0,2/
cholesterol całkowity 237 /120-200/
LDL 168,8 /0-135/
HDL 49,4 /40-120/
kreatynina 1,28 /0,6-1,3/
CRP 4,1 /0-5/
trójglicerydy 136 /0-150/
urea uv 36 /15-45
uric acid 5,99 /3,5-7,2/

Najbardziej męczy mnie krew w moczu - to już krwiomocz, czy "tylko"
krwinkomocz? :(((
Co sądzicie o reszcie wyników?
Edytor zaawansowany
  • green_land 15.11.07, 11:43
    ?
  • jeanne72 15.11.07, 18:01
    Trochę za wysoki cholesterol, ale pewnie wystarczy przestrzeganie diety, żadne
    leczenie nie będzie konieczne.
    Amonotranferazami się nie przejmuj, są w porzadku ( to żadne przekroczenie normy).
    Nie wiem, co laborantka miała na myśli, pisząc o tych erytrocytach.Nie napisala,
    ile ich jest.Ale na pewno badanie wymaga powtórzenia za jakiś czas.Dopóki krew
    nie jest widoczna gołym okiem, mówi się o krwinkomoczu. Kreatynina w normie,
    nerki wydolne, więc za bardzo sie nie przejmuj.
  • green_land 16.11.07, 13:01
    Dziękuję Ci.
    Krew w moczu na pewno jest, nie mogą znależć przyczyny, bo niby
    nerki ok, pęcherz też , prostata też... Ale krew jest w każdym
    badaniu:(
    Wiem,że może się pojawiać po wysiłku fizycznym, ale on już nie
    ćwiczy tak, jak dawniej, sporadycznie popodrzuca sobie ciężary.
    Ma delikatną cerę, wystarczy zrobić mu delikatną malinkę, by
    naczynka popękały i zrobił się duży krwiak. Więc może to jest tak,
    że mocno napiera na pęcherz i stąd ta krew? Bo nacisk na pęcherz
    czuje...
    Jeszcze raz dziękuję
  • zyrafa46 16.11.07, 13:58
    Witaj,
    Rozmawiałam z hematologiem na temat tych wyników. Powiedziała, że z wątrobą jest
    coś nie tak. Również to, ze nie podałaś (a są ważne) innych parametrów moczu. Np
    ciężar właściwy, kolor, pH i co tam jeszcze trzeba.
    Ta pani robi badania żywej kropli krwi, z których wychodzą rzeczy, których nie
    ma w innych badaniach. Szkoda, że nie jesteś z W-wy.
    Widzę jednak, ze ma sporą wiedzę a o tej krwi to już "hurtownia wiedzy". Czy mam
    ją podpytać co by się jeszcze przydało a jest łatwe do uzyskania jeśli chodzi o
    badania? Ja tam nie mam pojęcia. Oczywiście.

    Przepraszam bardzo, co to znaczy zrobić malinkę? W dodatku delikatną?
    Pozdrawiam
    Żyra
  • green_land 16.11.07, 14:29
    Jest po wzw chyba c /czyli ta z brudnych rąk/. Miał ją w młodości
    jako efekt pobytu w szpitalu czy na koloniach.
    Jezeli możesz coś więcej się dowiedzieć - bardzo chętnie.

    To reszta wyników moczu:
    cw 1025;
    kolor słomkowy;
    śluz obfity;
    nabłonki poj.wpw;
    białe 6-8;
    czerwone wyługowane luźno rozsiane;
    ph 6;
    automat: erytro 250, pro 25.

    Ps.
    Delikatna malinka, czyli po 2-3 sekundach, gdy zdoła się uwolnić ode
    mnie już jest mocny ślad:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.