Dodaj do ulubionych

Hipoglikemia i fruktoza

22.07.08, 11:37
Czy można ją spożywać? W jakich produktach się znajduje i czy na pewno
zastępuje glukozę?
Edytor zaawansowany
  • anna.kollajtis 23.07.08, 12:58
    Fruktoza jest cukrem prostym, który występuje w owocach, sokach
    owocowych oraz w modzie. Charakteryzuje się smakiem bardziej
    słodkim, niż cukier stołowy (sacharoza) i glukoza. Ze względu na to,
    że poziom glukozy we krwi po 120 minutach po spożyciu fruktozy (50
    g) jest 5 razy niższy, niż po spożyciu glukozy (tzw. indeks
    glikemiczny - niski), fruktoza stosowana jest w żywieniu osób
    chorych na cukrzycę. Warto jednak podkreślić, że miód, w którym jest
    stosunkowo dużo fruktozy, ma indeks glikemiczny wysoki i w związku z
    tym nie powinien być stosowany w diecie cukrzyków jako produkt
    zastępujący cukier.
    Fruktozę wykorzystuje się w przemyśle cukierniczym w celu
    zapobiegania krystalizacji cukru i wysychaniu produktów

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka