Dodaj do ulubionych

Indeks glikemiczny - uzupełnienie

IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 11.11.03, 21:12
-Te informacje moga byc przydatne dla osób chorujących na cukrzycę oraz
stosujących modne diety odchudzające , w których ogranicza się spozycie
węglowodanów.

-Wbrew temu co pisza popularne magazyny dla pań, straszące węglowodanami,
takie produkty jak mięso , czy sery także powodują silne zmiany poziomu
insuliny we krwi - popularne tabele indeksu glikemicznego powinny byc
uzupełnione o szereg produktów poczhodzenia zwierzecego.

Niżej podane stosowne opinie fachowców z PCRM oraz strone na której mozna to
sprawdzić

Fobia "antywęglowa" bierze się z niewiedzy

“Meat doesn't boost insulin; only carbohydrates do that, and that's
why they make people fat.” tak brzmi pogląd rozpowszechniany przez
propagujących diety odchudzające typu Atkins czy Montignac

A to jest opinia naukowa:
Popular books and news stories have encouraged individuals to avoid
carbohydrate-rich foods, suggesting that high-protein foods will not
stimulate insulin release. However, contrary to this popular myth, proteins
stimulate insulin release, just as carbohydrates do. Clinical studies
indicate that beef and cheese cause a bigger insulin release than pasta, and
fish produces a bigger insulin release than popcorn.

15. Holt SHA, Brand Miller JC, Petocz P. An insulin index of foods; the
insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods. Am J Clin Nutr
1997;66:1264-76.

www.atkinsdietalert.org/consumer.html


Edytor zaawansowany
  • Gość: Doki IP: *.48-136-217.adsl.skynet.be 11.11.03, 21:26
    I Atkins, i Kwasniewski rozpowszechniaja poglad o wrecz zabojczym dzialaniu
    insuliny, a tymczasem w roznych grupach pacjentow wykazano, ze insulina, i to w
    sporych dawkach dozylnych tak, aby utrzymac cukier w prawidlowych granicach,
    zmniejsza smiertelnosc pacjentow, czyli ratuje zycie. Patrz np klasyczny juz
    artykul G. Van den Berghe: N Engl J Med 2001; 345:1359-1367, Nov 8, 2001
  • 11.11.03, 22:17
    Nie stwierdzono istotnej statystycznie zależności między indeksem glikemicznym
    a glukozą w przypadku podania pokarmów białkowych i lipidowych. Może w cały
    artykule jest coś więcej, ale streszczenie, które znalazłam w Pubmedzie zawiera
    to:

    Am J Clin Nutr. 1997 Nov;66(5):1264-76.
    An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of
    common foods.
    Holt SH, Miller JC, Petocz P.
    Department of Biochemistry, University of Sydney, Australia.
    The aim of this study was to systematically compare postprandial insulin
    responses to isoenergetic 1000-kJ (240-kcal) portions of several common foods.
    Correlations with nutrient content were determined. Thirty-eight foods
    separated into six food categories (fruit, bakery products, snacks,
    carbohydrate-rich foods, protein-rich foods, and breakfast cereals) were fed to
    groups of 11-13 healthy subjects. Finger-prick blood samples were obtained
    every 15 min over 120 min. An insulin score was calculated from the area under
    the insulin response curve for each food with use of white bread as the
    reference food (score = 100%). Significant differences in insulin score were
    found both within and among the food categories and also among foods containing
    a similar amount of carbohydrate. Overall, glucose and insulin scores were
    highly correlated (r = 0.70, P < 0.001, n = 38). However, protein-rich foods
    and bakery products (rich in fat and refined carbohydrate) elicited insulin
    responses that were disproportionately higher than their glycemic responses.
    Total carbohydrate (r = 0.39, P < 0.05, n = 36) and sugar (r = 0.36, P < 0.05,
    n = 36) contents were positively related to the mean insulin scores, whereas
    fat (r = -0.27, NS, n = 36) and protein (r = -0.24, NS, n = 38) contents were
    negatively related. Consideration of insulin scores may be relevant to the
    dietary management and pathogenesis of non-insulin-dependent diabetes mellitus
    and hyperlipidemia and may help increase the accuracy of estimating preprandial
    insulin requirements.

  • Gość: brumbak IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 12.11.03, 17:35
    - badania na ten temat są prowadzone- wstępnewyniki wskazuja że istnieje
    korelacja miedzy indeksem glikemicznym a indeksem insuliny
    - do tej pory zważano głownie na indeks glikemiczny i uważano że produkty które
    nie zaiweraja weglowodanów sa korzystne dla cukrzyków
    - jednak produkty takie jak mięso czy sery wywołuje efekt silnego wydzielania
    insuliny i indeks insulinowy musi byc brany pod uwage
    - co wiecej , okazało sie że indeks insulinowy mięsa jest wyższy niż makaronu!
    potrawy typowo węglowodanowej
  • Gość: Doki IP: *.219-200-80.adsl.skynet.be 12.11.03, 18:16
    Optymalni ograniczaja weglowodany, zatem zmniejszaja zapotrzebowanie na
    insuline, a przy okazji, objadajac sie tluszczem i bialkiem powoduja
    nieproporcjonalnie (w stosunku do glikemii) wyrzuty insuliny. Efekt: wrazenie
    lepszej kontroli glikemii (tj mniejsze zapotrzebowanie na insuline egzogenna).

    Ale za jaka cene?
  • Gość: hydrogen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 19:45
    ... i totalnie nie kumam tego co tu się dzieje:

    >a przy okazji, objadajac sie tluszczem i bialkiem powoduja
    > nieproporcjonalnie (w stosunku do glikemii) wyrzuty insuliny

    Po pierwsze to określenie "objadanie się" nie jest zbyt szczęśliwe gdyż u osób
    odżywiających się jakiś czas optymalnie zapotrzebowanie na energię spada (Doki
    uporczywie trzyma sie tezy o głodzeniu komkórek ale nie podał jak na razie
    żadnych dowodów).

    Po drugie: czy mozna prosić o wyjaśnienie co to jest "nieproporcjonalny (w
    stosunku do glikemii) wyrzut insuliny?". Myślałem, że na diecie optymalnej
    poziomy cukru i insuliny ulegaja stabilizacji. W jaki sposób niby tłuszcz czy
    białko miałyby powodować wzrost poziomu insuliny (który jest przecież
    powodowany spożywaniem węgli)?

    > Ale za jaka cene?

    Świetne pytanie Doki! Może tak masz jakąś odpowiedź? Ja na razie słyszałem o
    samych korzyściach -choćby pozbycie się powikłań towarzyszących cukrzycy.
    taka "cenę" chyba warto zapłacić?

  • Gość: Doki IP: *.219-200-80.adsl.skynet.be 12.11.03, 20:06
    > Po pierwsze to określenie "objadanie się" nie jest zbyt szczęśliwe gdyż u osób
    > odżywiających się jakiś czas optymalnie zapotrzebowanie na energię spada

    Moze, ale energia jest dostarczana w postaci wyskoko skondensowanych porcji
    (pamietasz? tluszcz- 9.3 kcal/g)

    (Doki
    > uporczywie trzyma sie tezy o głodzeniu komkórek ale nie podał jak na razie
    > żadnych dowodów)

    To nie teza, tylko hipoteza. Bede szczesliwy, jesli znajde dowody, ktore te
    hipoteze potwierdzaja lub obalaja, ale obawiam sie, ze takowych nie ma.
    Podpisuje sie obydwiema rekami pod postulatem porzadnego zbadania diety optymalnej.

    Myślałem, że na diecie optymalnej
    > poziomy cukru i insuliny ulegaja stabilizacji.

    To by dopiero bylo nieszczescie! U zdrowego czlowieka poziom insuliny waha sie
    od prawie niewykrywalnego do calkiem wysokiego, zaleznie od poziomu cukru (i nie
    tylko) w krazeniu wrotnym.

    W jaki sposób niby tłuszcz czy
    > białko miałyby powodować wzrost poziomu insuliny (który jest przecież
    > powodowany spożywaniem węgli)?

    Jak widac, to nie takie proste. Takze tluszcze powoduja wyrzut insuliny, i to
    jeszcze wiekszy niz weglowodany. Jak i w jaki sposob: jeszcze nie wiem.

    > Ja na razie słyszałem o
    > samych korzyściach -choćby pozbycie się powikłań towarzyszących cukrzycy.
    > taka "cenę" chyba warto zapłacić?

    Nie wiem jakie powiklania cukrzycy masz na mysli. Ja wiem tylko o powiklaniach
    zle kontrolowanej cukrzycy, a czasem cukrzyce kontrolowac jest trudno. To
    hiperglikemia powoduje spustoszenia w cukrzycy (choc nie jest to jedyny
    mechanizm patogenetyczny w cukrzycy). Terapia insulina zmniejsza ryzyko
    hiperglikemii. Jesli dieta wysokotluszczowa tez zmniejsza ryzyko hiperglikemii-
    fajnie. Ale inne potencjalnie katastrofalne skutki diety wysokotluszczowe
    pozostaja nieznane.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.