Indeks glikemiczny - uzupełnienie Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • -Te informacje moga byc przydatne dla osób chorujących na cukrzycę oraz
    stosujących modne diety odchudzające , w których ogranicza się spozycie
    węglowodanów.

    -Wbrew temu co pisza popularne magazyny dla pań, straszące węglowodanami,
    takie produkty jak mięso , czy sery także powodują silne zmiany poziomu
    insuliny we krwi - popularne tabele indeksu glikemicznego powinny byc
    uzupełnione o szereg produktów poczhodzenia zwierzecego.

    Niżej podane stosowne opinie fachowców z PCRM oraz strone na której mozna to
    sprawdzić

    Fobia "antywęglowa" bierze się z niewiedzy

    “Meat doesn't boost insulin; only carbohydrates do that, and that's
    why they make people fat.” tak brzmi pogląd rozpowszechniany przez
    propagujących diety odchudzające typu Atkins czy Montignac

    A to jest opinia naukowa:
    Popular books and news stories have encouraged individuals to avoid
    carbohydrate-rich foods, suggesting that high-protein foods will not
    stimulate insulin release. However, contrary to this popular myth, proteins
    stimulate insulin release, just as carbohydrates do. Clinical studies
    indicate that beef and cheese cause a bigger insulin release than pasta, and
    fish produces a bigger insulin release than popcorn.

    15. Holt SHA, Brand Miller JC, Petocz P. An insulin index of foods; the
    insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods. Am J Clin Nutr
    1997;66:1264-76.

    www.atkinsdietalert.org/consumer.html


    • Gość: Doki IP: *.48-136-217.adsl.skynet.be 11.11.03, 21:26
      I Atkins, i Kwasniewski rozpowszechniaja poglad o wrecz zabojczym dzialaniu
      insuliny, a tymczasem w roznych grupach pacjentow wykazano, ze insulina, i to w
      sporych dawkach dozylnych tak, aby utrzymac cukier w prawidlowych granicach,
      zmniejsza smiertelnosc pacjentow, czyli ratuje zycie. Patrz np klasyczny juz
      artykul G. Van den Berghe: N Engl J Med 2001; 345:1359-1367, Nov 8, 2001
      • Nie stwierdzono istotnej statystycznie zależności między indeksem glikemicznym
        a glukozą w przypadku podania pokarmów białkowych i lipidowych. Może w cały
        artykule jest coś więcej, ale streszczenie, które znalazłam w Pubmedzie zawiera
        to:

        Am J Clin Nutr. 1997 Nov;66(5):1264-76.
        An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of
        common foods.
        Holt SH, Miller JC, Petocz P.
        Department of Biochemistry, University of Sydney, Australia.
        The aim of this study was to systematically compare postprandial insulin
        responses to isoenergetic 1000-kJ (240-kcal) portions of several common foods.
        Correlations with nutrient content were determined. Thirty-eight foods
        separated into six food categories (fruit, bakery products, snacks,
        carbohydrate-rich foods, protein-rich foods, and breakfast cereals) were fed to
        groups of 11-13 healthy subjects. Finger-prick blood samples were obtained
        every 15 min over 120 min. An insulin score was calculated from the area under
        the insulin response curve for each food with use of white bread as the
        reference food (score = 100%). Significant differences in insulin score were
        found both within and among the food categories and also among foods containing
        a similar amount of carbohydrate. Overall, glucose and insulin scores were
        highly correlated (r = 0.70, P < 0.001, n = 38). However, protein-rich foods
        and bakery products (rich in fat and refined carbohydrate) elicited insulin
        responses that were disproportionately higher than their glycemic responses.
        Total carbohydrate (r = 0.39, P < 0.05, n = 36) and sugar (r = 0.36, P < 0.05,
        n = 36) contents were positively related to the mean insulin scores, whereas
        fat (r = -0.27, NS, n = 36) and protein (r = -0.24, NS, n = 38) contents were
        negatively related. Consideration of insulin scores may be relevant to the
        dietary management and pathogenesis of non-insulin-dependent diabetes mellitus
        and hyperlipidemia and may help increase the accuracy of estimating preprandial
        insulin requirements.

    • Gość: brumbak IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 12.11.03, 17:35
      - badania na ten temat są prowadzone- wstępnewyniki wskazuja że istnieje
      korelacja miedzy indeksem glikemicznym a indeksem insuliny
      - do tej pory zważano głownie na indeks glikemiczny i uważano że produkty które
      nie zaiweraja weglowodanów sa korzystne dla cukrzyków
      - jednak produkty takie jak mięso czy sery wywołuje efekt silnego wydzielania
      insuliny i indeks insulinowy musi byc brany pod uwage
      - co wiecej , okazało sie że indeks insulinowy mięsa jest wyższy niż makaronu!
      potrawy typowo węglowodanowej
      • Gość: Doki IP: *.219-200-80.adsl.skynet.be 12.11.03, 18:16
        Optymalni ograniczaja weglowodany, zatem zmniejszaja zapotrzebowanie na
        insuline, a przy okazji, objadajac sie tluszczem i bialkiem powoduja
        nieproporcjonalnie (w stosunku do glikemii) wyrzuty insuliny. Efekt: wrazenie
        lepszej kontroli glikemii (tj mniejsze zapotrzebowanie na insuline egzogenna).

        Ale za jaka cene?
        • Gość: hydrogen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 19:45
          ... i totalnie nie kumam tego co tu się dzieje:

          >a przy okazji, objadajac sie tluszczem i bialkiem powoduja
          > nieproporcjonalnie (w stosunku do glikemii) wyrzuty insuliny

          Po pierwsze to określenie "objadanie się" nie jest zbyt szczęśliwe gdyż u osób
          odżywiających się jakiś czas optymalnie zapotrzebowanie na energię spada (Doki
          uporczywie trzyma sie tezy o głodzeniu komkórek ale nie podał jak na razie
          żadnych dowodów).

          Po drugie: czy mozna prosić o wyjaśnienie co to jest "nieproporcjonalny (w
          stosunku do glikemii) wyrzut insuliny?". Myślałem, że na diecie optymalnej
          poziomy cukru i insuliny ulegaja stabilizacji. W jaki sposób niby tłuszcz czy
          białko miałyby powodować wzrost poziomu insuliny (który jest przecież
          powodowany spożywaniem węgli)?

          > Ale za jaka cene?

          Świetne pytanie Doki! Może tak masz jakąś odpowiedź? Ja na razie słyszałem o
          samych korzyściach -choćby pozbycie się powikłań towarzyszących cukrzycy.
          taka "cenę" chyba warto zapłacić?

          • Gość: Doki IP: *.219-200-80.adsl.skynet.be 12.11.03, 20:06
            > Po pierwsze to określenie "objadanie się" nie jest zbyt szczęśliwe gdyż u osób
            > odżywiających się jakiś czas optymalnie zapotrzebowanie na energię spada

            Moze, ale energia jest dostarczana w postaci wyskoko skondensowanych porcji
            (pamietasz? tluszcz- 9.3 kcal/g)

            (Doki
            > uporczywie trzyma sie tezy o głodzeniu komkórek ale nie podał jak na razie
            > żadnych dowodów)

            To nie teza, tylko hipoteza. Bede szczesliwy, jesli znajde dowody, ktore te
            hipoteze potwierdzaja lub obalaja, ale obawiam sie, ze takowych nie ma.
            Podpisuje sie obydwiema rekami pod postulatem porzadnego zbadania diety optymalnej.

            Myślałem, że na diecie optymalnej
            > poziomy cukru i insuliny ulegaja stabilizacji.

            To by dopiero bylo nieszczescie! U zdrowego czlowieka poziom insuliny waha sie
            od prawie niewykrywalnego do calkiem wysokiego, zaleznie od poziomu cukru (i nie
            tylko) w krazeniu wrotnym.

            W jaki sposób niby tłuszcz czy
            > białko miałyby powodować wzrost poziomu insuliny (który jest przecież
            > powodowany spożywaniem węgli)?

            Jak widac, to nie takie proste. Takze tluszcze powoduja wyrzut insuliny, i to
            jeszcze wiekszy niz weglowodany. Jak i w jaki sposob: jeszcze nie wiem.

            > Ja na razie słyszałem o
            > samych korzyściach -choćby pozbycie się powikłań towarzyszących cukrzycy.
            > taka "cenę" chyba warto zapłacić?

            Nie wiem jakie powiklania cukrzycy masz na mysli. Ja wiem tylko o powiklaniach
            zle kontrolowanej cukrzycy, a czasem cukrzyce kontrolowac jest trudno. To
            hiperglikemia powoduje spustoszenia w cukrzycy (choc nie jest to jedyny
            mechanizm patogenetyczny w cukrzycy). Terapia insulina zmniejsza ryzyko
            hiperglikemii. Jesli dieta wysokotluszczowa tez zmniejsza ryzyko hiperglikemii-
            fajnie. Ale inne potencjalnie katastrofalne skutki diety wysokotluszczowe
            pozostaja nieznane.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

WIĘCEJ O ZDROWIU:

Drętwienie rąk i nóg

Jest się czego bać?

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.