Trawa jęczmienna do picia Dodaj do ulubionych

  • 29.04.09, 15:24
    Witam!
    Zakładam ten wątek, ponieważ jestem bardzo ciekawa czy ktoś z Was stosował
    trawę :) Trochę dziwnie brzmi, że trawa jest do picia :P Zainteresowała mnie
    tutaj sprawa związana z tym, że ta trawa jest najmniej uczulająca i jest
    hodowana w ramach tego ekologicznego rolnictwa. Po za tym ciekawie brzmi to,
    że jest w 100 % naturalne więc bez zadnej chemii itd. Poprostu sproszkowana
    trawa.
    A w internecie wyczytałam, że:

    Zawiera w swym składzie:

    * Chlorofil ("zielona krew")
    * 17 aminokwasów
    * Składniki mineralne
    * Zespół witamin z grupy B
    * Antyoksydacyjne witaminy A,C i E
    * Beta-karoten (prowitamina A)
    * Witaminę K
    * Witaminę D
    * Kwas foliowy
    * Błonnik
    * Aktywne enzymy
    * Cholinę

    W ostatnich badaniach wykazano, że wyciąg z młodego jęczmienia:
    * Działa antyoksydacyjnie (obrona przed nadmiarem wolnych rodników)
    * Hamuje i zmniejsza miejscowy stan zapalny
    * Enzymy unieczynniają i rozkładają substancje kancerogenne (m.in. smołę
    tytoniową) ograniczając ryzyko powstawania nowotworów złośliwych
    * Działa dobroczynnie na układ krążenia
    * Pobudza układ odpornościowy


    Napój stosowany systematycznie wnosi następujące korzyści zdrowotne:

    * zapewnia naturalną suplementację (uzupełnienie codziennej diety)
    * wnosi wartości odżywcze w postaci aminokwasów, białek, węglowodanów
    * odtruwa organizm
    * dostarcza chlorofilu, który alkalizuje płyny ustrojowe, usuwa toksyny,
    przeciwdziała anemii
    * dostarcza choliny jako budulca dla powstawania lecytyny niezbędnej dla
    prawidłowej pracy układu nerwowego
    * zawiera witaminę B17 (letril) ważną w profilaktyce przeciwnowotworowej
    * zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu
    * działa odmładzająco

    Obserwacje kliniczne i badania naukowe potwierdzają, że zielona żywność może
    być pomocna w zwalczaniu takich schorzeń jak:

    * choroby serca i naczyń krwionośnych
    * niedokrwistość
    * nadciśnienie tętnicze krwi
    * zespół przewlekłego zmęczenia i niedobory odpornościowe
    * choroby płuc (w tym astma)
    * choroby nerek
    * choroby skóry
    * choroby przemiany materii (w tym otyłość)
    * zespół jelita drażliwego oraz zaparcia
    * zapalenia stawów (o podłożu degeneracyjnym i autoimmunologicznym)
    * stres, problemy z koncentracją

    Badania laboratoryjne w Centrum Medycznym im. Jerzego Waszyngtona (USA) dały
    podstawę do stwierdzenia, że wyciąg z zielonego młodego jęczmienia obniża
    zachorowalność na raka gruczołu krokowego.
    Dobroczynne działanie preparatu sproszkowanego, młodego zielonego jęczmienia
    na układ krążenia i jego zdolność pobudzania układu odpornościowego
    udokumentowano w warunkach klinicznych przez dr Benjamina Lauer z Wydziału
    Medycznego Uniwersytetu Loma Linda.

    Reasumując zgromadzone informacje można wnioskować, że preparaty i wyciągi z
    zielonych roślin (w tym jęczmienia), mogą służyć "jako podstawowe uzupełnianie
    diety, pozwalają na dowartościowanie układu odpornościowego przeciwdziałają
    rozwojowi nowotworów złośliwych" - "Interational Nutritional Reviev", Lipiec
    1992 r.

    Czekam na opinie :)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.