Dodaj do ulubionych

e.coli - z forum pielegnacja skory dziecka

17.06.05, 08:33
Od ekspreta:

Pałeczka okrężnicy, (łac. Escherichia coli, E. coli), fakultatywnie tlenowa,
gram-ujemna bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Wchodzi w skład
fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt
stałocieplnych. W jelicie ta symbiotyczna bakteria spełnia pożyteczną rolę,
uczestnicząc w rozkładzie pokarmu, a także przyczyniając się do produkcji
witamin z grupy B, C oraz K.

Bakterie E.coli mogą kolonizować skórę i błony śluzowe jamy ustnej i układu
oddechowego. W przyrodzie występują też w glebie i wodzie, gdzie trafiają z
odchodami człowieka i zwierząt. Ich obecność świadczy o zanieczyszczeniu jej
kałem.

Obecność Escherichii coli w wodach powierzchniowych (tkz. miano Coli) jest
często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia.

Gatunek E.coli dzieli się na serotypy na podstawie zróżnicowania budowy
antygenów. Wyróżnia się 171 antygenów O, około 80 antygenów K i ponad 50
antygenów H. Spotyka się je w ziemi, w jelicie człowieka i zwierząt, a do
ścieków trafiają wraz z wydzielinami i z kałem. .

Należy do organizmów modelowych wśród bakterii, jej budowa, genetyka i
metabolizm są dobrze poznane i wykorzystywane jest do badań genetycznych.

Escherichia coli jest obiektem modyfikacji genetycznych w biotechnologii,
wykorzystywana w celach przemysłowych (np. w produkcji ludzkiego hormonu -
insuliny).

Nazwa bakterii pochodzi od nazwiska jej odkrywcy Theodora Eschericha.

Bakterie E. coli, które są nieszkodliwe w jelicie, powodują schorzenia:

gdy bakterie dostaną się do układu moczowego, powodują zakażenia układu
moczowego. Są najczęstszą przyczyną tych zakażeń. gdy bakterie przedostaną
się
w różny sposób, lecz najczęściej poprzez uszkodzenie ściany przewodu
pokarmowego do jamy brzusznej. Rozwój bakterii E. coli powoduje ciężkie
schorzenie zapalenie otrzewnej (łac. peritonitis). Często powikłaniem
zapalenia
otrzewnej może być posocznica i wstrząs endotoksyczny (sepsa)
niektore szczepy E.coli produkują egzotoksynę i czasem powodują zatrucia
pokarmowe najczęściej spowodowane spożyciem zakażonego pokarmu. Przebieg
schorzenia ma różne nasilenie czasem może być bardzo groźne, ale w większości
objawy nie są ciężkie. Szczególnie ciężkie objawy powoduje szczep E.coli
O157:H7, który może doprowadzić do zespołu hemolityczo-mocznicowego
szczepy enterotoksyczne
szczepy enteropatogenne
szczepy enteroinwazyjne
szczepy werotoksyczne
szczepy enteroagregacyjne
szpitalne zapalenia płuc
zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych u noworodków
Organizmy młode są szczególnie narażone na zachorowania – przyjmuje się, że
około połowa padnięć zwierząt młodych jest spowodowana kolibakteriozami.
Wynika
to z mniejszej odporności młodzieży. Chorobotwórczość E. coli zależy od jej
inwazyjności i możliwości wytwarzania toksyn. Inwazyjne szczepy tej bakterii
mają zdolność wnikania do tkanek i wywoływania odczynów zapalnych, dlatego są
przyczyną zapaleń przewodu pokarmowego i posocznic. Szczepy toksynotwórcze
produkują w jelitach duże ilości toksyn, prowadząc do enterotoksemii. Są
także
szczepy o właściwościach inwazyjno – toksynotwórczych, mogące wywołać zarówno
tzw. gastroenteritis jak i enterotoksemię. W organizmie zwierząt chorych mogą
znajdować się także różne serotypy zarazka. Najistotniejsze w wywołaniu
zachorowań są: enterotoksyna, endotoksyna i neurotoksyna. Enterotoksyna
działając na śluzówkę jelit w połączeniu z endotoksyną powoduje zapalenie
jelit
i objawy zatrucia. Neurotoksyna wchłonięta do organizmu z przewodu
pokarmowego,
prowadzi do wystąpienia charakterystycznych objawów ze strony układu
nerwowego
oraz przyczynia się do powstania chorób, np. choroby obrzękowej u świń.
Szczepy
hemolityczne są bardziej chorobotwórcze niż szczepy niehemolityczne.
Hemolizyna
ma bowiem właściwości toksyny o działaniu nie tylko hemolitycznym, ale także
dermonekrotycznym i koagulującym plazmę. Wytrzymałość E. coli na czynniki
środowiskowe jest stosunkowo mała. Ginie ona po 20 minutach ogrzewania w
temperaturze 60 stopni Celsjusza, wrażliwa jest na wszystkie znane środki
dezynfekcyjne. Jednakże w środowisku o temp. niższej i odpowiedniej
wilgotności
utrzymuje się miesiącami. W kale o temp. 0st.C może zachować żywotność ponad
rok.

Szczepy bakterii Eschericha coli różnicuje się na podstawie cech antygenowych:

antygen somatyczny O
antygen powierzchniowy S
antygen śluzowy M
antygen rzęskowy H
Wyróżniono ponad 180 typów serologicznych tego drobnoustroju.

--
Forum Reflux moczowy, ZUM, wady dróg moczowych
Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.