grzanka alkoholowa Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Zna ktos przepis na taki zimowy napoj? Ja to kiedys jako dziecko w tajemnicy
    podlizywalam. Moja mama robila to chyba z tofii albo irysow i chyba czekolady
    i z pewnoscia spirytus do tego dodawala, co jeszcze - nie mam pojecia - bo to
    bylo scisle dla doroslych. Bylo to bardzo cieple, czekoladowo brazowe i nie
    smakowalo alkoholem. Pychota. Mawiala, ze robi grzanke. Ale jak wklepie w
    google grzanka - wiadomo, ze znaczenie troche inne.
  • W ubieglym roku robilam cos takiego zeby bylo sie czym rozgrzewac po lyzwach.
    Przelalam to do szkalnego pojemniczka, ktory wypadl mi z reki i roztrzaskal sie
    o podloge i po grzancu, nikt nie odwarzys sie zlizywac z podlogi :))
    To bylo z prawdziwa czekolada 90% cacao, slodka smietanka i chyba cukier +
    alkohol oczywiscie.
  • Nie znalazlam ale dziekuje. Poczekam, moze znajdzie sie ekspert. Mysle, ze
    zimowy nastroj jeszcze troche potrzyma.
  • Nie znam proporcji, ale wiem , że czekolada roztopiona z masłem plus alkohol.
    Podobno grzeniec wyborny.
  • a nie wiesz jaka to ma nazwe z tą czekoladą. Bo grzaniec jest z wina albo piwa.
    szukam mam tyle róznych mądrych ksiazek może jakas nazwa
  • to robiłam też dobre

    Krem z białego wina
    Składniki:
    - 300 ml białego wytrawnego wina
    - 12.5 dag płynnego miodu
    - 3 jajka
    - 1 cytryna
    - cukier waniliowy

    Sposób przyrządzania:

    Wino przelej do rondelka, dodaj miód, cukier waniliowy oraz skórkę otartą z
    umytej i sparzonej cytryny. Gotuj na bardzo małym ogniu około 5 minut. Zdejmij
    z ognia, przykryj i zostaw jeszcze na 5 minut. W miseczce ubij jajka. Stopniowo
    dolewaj do nich gorące wino z miodem, nie przerywając przy tym ubijania. Gotową
    masę rozlej do 4 żaroodpornych miseczek i ustaw w naczyniu do gotowania na
    parze. Przykryj i gotuj około 15 minut, aż powierzchnia kremu się zetnie. Posyp
    skórką cytrynową. Przykryj (deser łatwo chłonie obce zapachy) i wstaw do
    lodówki na 2 godziny.





  • ja to gościom podawałam na gorąco


  • White Russian
    Autor: Greg (giezet78@interia.pl) Data publikacji: 2003-09-21 21:54:21

    Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: średni Czas: 90 min. Kaloryczność: ?




    Składniki:
    Wódeczka, mleko, cukier (może być waniliowy), kawa rozpuszczalna, lód.

    Jak przyrządzić?
    Do 0,5l letniego mleka wsypać kilka łyżeczek cukru (według uznania) i kilka
    łyżeczek kawy, wymieszać. wstawić do lodówki. po godzince zmieszać z wódeczką
    wg upodobania, zalać pokruszony lód zrobionym specyfikiem w szerokich
    szklankach i gotowe. Smacznego!!

    Potrzebne przybory:
    Garnuszek, łyżeczka.

    Jak podawać?
    Dużo lodu, szerokie, niższe szklanki.


    .

    Czas przygotowania:
    90 minut z chłodzeniem. Można od razu mieszać z wódką bez schłodzenia mleka,
    wszystko i tak z dużą ilością lodu:) jak się ktoś nie może doczekać:)
  • do tegto przepisu dodawałam wiecej brandy 4 łyżkii mocniejsze np do picia
    było super
    Składniki:
    - 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    - 1 pojemniczek (20 dag) kremówki
    - 3 jajka
    - 4 czubate łyżki cukru
    - 1 łyżka brandy
    - wiórki czekoladowe do dekoracji

    Sposób przyrządzania:

    Połamaną czekoladę wrzuć do garnuszka, wstaw do trochę większego naczynia z
    gorącą wodą, a to naczynie ustaw na płytce ochronnej. Podgrzewaj na małym
    ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę kremówkę wstaw do
    lodówki, a gdy będzie całkiem zimna, ubij ją na sztywno. Jajka umyj w gorącej
    wodzie i osusz ściereczką. Rozbij je nad miseczką, starannie oddzielając białka
    od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzyj z
    cukrem, a następnie ubij na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą
    czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną (1-2 łyżki
    odłóż), alkoholem i wreszcie - z pianą z białek. Gotowy krem rozłóż do
    pucharków i wstaw do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekoruj
    każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posyp wiórkami czekoladowymi.




  • white Russian inny przepis
    VSkładniki:
    - 30 ml czystej wódki
    - 20 ml likieru kawowego (Kahlua)
    - 10 ml śmietany kremówki lub mleka (3.2-proc.)
    - lód (kostki lub grubo pokruszony)

    Sposób przyrządzania:

    Wódkę i likier kawowy oraz kilka kostek lodu umieść w szklanicy barmańskiej i
    wymieszaj. Gotowy drink przelej do kieliszka koktajlowego. Dopełnij dobrze
    schłodzoną śmietanką lub mlekiem
  • damo czy cos Ci przypasowało
  • No wstyd mi ale nic z tych wspanialosci. Tam byl ten smaczek - nie wiem
    krowek,tofii,irysow? Czekolady tez, ale nie dominowal. W lodzkich okolicach
    przypuszczam kiedys tam, byl ten trunek popularny. Dzieki Gabbid. Szukam dalej.
    Musze zapytac brata przy okazji, moze sobie przypomni.
  • boehmerts.de/rezepte/fettschnaps.php
    Chyba znalazlam. Pewnie skarmelizowany na braz cukier kojarzy mi sie z irysowo-
    krowkowym smakiem.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.