• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

grzanka alkoholowa Dodaj do ulubionych

  • 06.03.06, 20:42
    Zna ktos przepis na taki zimowy napoj? Ja to kiedys jako dziecko w tajemnicy
    podlizywalam. Moja mama robila to chyba z tofii albo irysow i chyba czekolady
    i z pewnoscia spirytus do tego dodawala, co jeszcze - nie mam pojecia - bo to
    bylo scisle dla doroslych. Bylo to bardzo cieple, czekoladowo brazowe i nie
    smakowalo alkoholem. Pychota. Mawiala, ze robi grzanke. Ale jak wklepie w
    google grzanka - wiadomo, ze znaczenie troche inne.
    Edytor zaawansowany
    • 06.03.06, 20:52
      W ubieglym roku robilam cos takiego zeby bylo sie czym rozgrzewac po lyzwach.
      Przelalam to do szkalnego pojemniczka, ktory wypadl mi z reki i roztrzaskal sie
      o podloge i po grzancu, nikt nie odwarzys sie zlizywac z podlogi :))
      To bylo z prawdziwa czekolada 90% cacao, slodka smietanka i chyba cukier +
      alkohol oczywiscie.
    • 06.03.06, 23:07
      Nie znam proporcji, ale wiem , że czekolada roztopiona z masłem plus alkohol.
      Podobno grzeniec wyborny.
      • 06.03.06, 23:28
        a nie wiesz jaka to ma nazwe z tą czekoladą. Bo grzaniec jest z wina albo piwa.
        szukam mam tyle róznych mądrych ksiazek może jakas nazwa
    • 06.03.06, 23:33
      to robiłam też dobre

      Krem z białego wina
      Składniki:
      - 300 ml białego wytrawnego wina
      - 12.5 dag płynnego miodu
      - 3 jajka
      - 1 cytryna
      - cukier waniliowy

      Sposób przyrządzania:

      Wino przelej do rondelka, dodaj miód, cukier waniliowy oraz skórkę otartą z
      umytej i sparzonej cytryny. Gotuj na bardzo małym ogniu około 5 minut. Zdejmij
      z ognia, przykryj i zostaw jeszcze na 5 minut. W miseczce ubij jajka. Stopniowo
      dolewaj do nich gorące wino z miodem, nie przerywając przy tym ubijania. Gotową
      masę rozlej do 4 żaroodpornych miseczek i ustaw w naczyniu do gotowania na
      parze. Przykryj i gotuj około 15 minut, aż powierzchnia kremu się zetnie. Posyp
      skórką cytrynową. Przykryj (deser łatwo chłonie obce zapachy) i wstaw do
      lodówki na 2 godziny.





      • 06.03.06, 23:35
        ja to gościom podawałam na gorąco
        • 07.03.06, 11:15


          White Russian
          Autor: Greg (giezet78@interia.pl) Data publikacji: 2003-09-21 21:54:21

          Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: średni Czas: 90 min. Kaloryczność: ?




          Składniki:
          Wódeczka, mleko, cukier (może być waniliowy), kawa rozpuszczalna, lód.

          Jak przyrządzić?
          Do 0,5l letniego mleka wsypać kilka łyżeczek cukru (według uznania) i kilka
          łyżeczek kawy, wymieszać. wstawić do lodówki. po godzince zmieszać z wódeczką
          wg upodobania, zalać pokruszony lód zrobionym specyfikiem w szerokich
          szklankach i gotowe. Smacznego!!

          Potrzebne przybory:
          Garnuszek, łyżeczka.

          Jak podawać?
          Dużo lodu, szerokie, niższe szklanki.


          .

          Czas przygotowania:
          90 minut z chłodzeniem. Można od razu mieszać z wódką bez schłodzenia mleka,
          wszystko i tak z dużą ilością lodu:) jak się ktoś nie może doczekać:)
          • 07.03.06, 11:42
            do tegto przepisu dodawałam wiecej brandy 4 łyżkii mocniejsze np do picia
            było super
            Składniki:
            - 2 tabliczki gorzkiej czekolady
            - 1 pojemniczek (20 dag) kremówki
            - 3 jajka
            - 4 czubate łyżki cukru
            - 1 łyżka brandy
            - wiórki czekoladowe do dekoracji

            Sposób przyrządzania:

            Połamaną czekoladę wrzuć do garnuszka, wstaw do trochę większego naczynia z
            gorącą wodą, a to naczynie ustaw na płytce ochronnej. Podgrzewaj na małym
            ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę kremówkę wstaw do
            lodówki, a gdy będzie całkiem zimna, ubij ją na sztywno. Jajka umyj w gorącej
            wodzie i osusz ściereczką. Rozbij je nad miseczką, starannie oddzielając białka
            od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzyj z
            cukrem, a następnie ubij na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą
            czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną (1-2 łyżki
            odłóż), alkoholem i wreszcie - z pianą z białek. Gotowy krem rozłóż do
            pucharków i wstaw do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekoruj
            każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posyp wiórkami czekoladowymi.




        • 07.03.06, 11:45
          white Russian inny przepis
          VSkładniki:
          - 30 ml czystej wódki
          - 20 ml likieru kawowego (Kahlua)
          - 10 ml śmietany kremówki lub mleka (3.2-proc.)
          - lód (kostki lub grubo pokruszony)

          Sposób przyrządzania:

          Wódkę i likier kawowy oraz kilka kostek lodu umieść w szklanicy barmańskiej i
          wymieszaj. Gotowy drink przelej do kieliszka koktajlowego. Dopełnij dobrze
          schłodzoną śmietanką lub mlekiem
    • 07.03.06, 12:28
      damo czy cos Ci przypasowało
      • 07.03.06, 12:34
        No wstyd mi ale nic z tych wspanialosci. Tam byl ten smaczek - nie wiem
        krowek,tofii,irysow? Czekolady tez, ale nie dominowal. W lodzkich okolicach
        przypuszczam kiedys tam, byl ten trunek popularny. Dzieki Gabbid. Szukam dalej.
        Musze zapytac brata przy okazji, moze sobie przypomni.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.