Dodaj do ulubionych

placuszki indyjskie jakieś na c...

20.02.06, 11:38
pięknie proszę o przepis i etymologię tychże i namiary na staroindyjski,
najlepiej w kontekście związków z językiem polskim
Obserwuj wątek
    • syswia Re: placuszki indyjskie jakieś na c... 21.02.06, 05:02
      a z czego te "placuszki", albo chociaz jak wygladaja?
      na c przychodzi mi do glowy ciapati... to jest po prostu plaski chleb robiony z
      ciasta drozdzowego, moze byc posypany czyms, moze byc pieczony jak roti na
      tawie - plaskiej zeliwnej patelni, moze byc pieczony w piecu jak pizza
      --
      Dolce vita!
    • lil_witch Re: placuszki indyjskie jakieś na c... 12.08.06, 17:02
      jakos etymologia mnie nie podnieca wole sobie zjesc
      przepis:
      Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
      300 g maki,
      2 lyzeczki soli,
      100 g masla,
      woda,
      50 g masla.

      1. Zmieszac make z sola, rozetrzec z maslem do osiagniecia konsystencji
      okruchow chleba. Dodac taka ilosc wody, aby wyrobic miekkie gladkie ciasto.
      Podzielic ciasto na 8 czesci.
      2. Z kazdej czesci ciasta uformowac niewielki placuszek.
      3. Placuszek posmarowac maslem, opruszyc maka i uformowac kulke. Kulki
      rozwalkowac na dosc cienkie placki. Czynnosci te nalezy wykonac jeszcze
      dwukrotnie.
      4. Na silnie rozgrzanej patelni podpiec bez tluszczu placki po 1 minucie z
      kazdej strony.
      5. Posmarowac patelnie pedzelkiem umoczonym w masle i piec placki tak dlugo, az
      stana sie dobrze rumiane z obu stron. Nalezy odpowiednio regulowac temperature
      patelni, aby plackow nie przypalic. Nalezy rowniez zwrocic uwage, aby
      przed wstepnym opiekaniem kolejnego placka bez tluszczu patelnia byla ponownie
      silnie rozgrzana.
      6. Podawac prosto z patelni, jako dodatek do dan podstawowych.

      Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 68.

      wolicie nasze maselko czy ghee?
    • gooria Re: placuszki indyjskie jakieś na c... 12.08.06, 23:58
      jak sie robi chapati juz sie dowiedzialas od innych a teraz czas na etymologie
      tego slowa.
      Wiele slow we wspolczesnym jezyku hindi jest pochodzenia drawidyjskiego a
      szczegolnie tamilskiego, ktory jest uwazany za najstarszy ciagly (to znaczy,
      ktorym mowi i ktory nie zaniknal)jezyk swiata.
      Slowa w jezyku tamilskim mozna znalezc nawet w Biblii. Krol Salomon zwiedzal
      bowiem z checia egzotyczne kraje. Z Cejlonu przywiozl sobie tez nazwyczajnie
      kolorowego ptaka-pawia. I nazwa tego ptaka w jezyku hebrajskim (tukki) wzieta
      zostala prosto z tamilskiego-tokkai.

      Slowo chapati pochodzi z jezyka hindiia przywedrowalo do niego z jezyka
      starotamilskiego i wziete jest od slowa -cappatai, co oznacza cieniutki i
      plaski.

      Wiele jest slow drawidyjskich( zwlaszcza tamilskich) w w sanskrycie a takze
      hindi.
      Catamaran, candy(to w tamilskim oznacza slodycze!), curry, to niektore, ktore
      przyszly mi na mysl.

      Ciekawa jest tez etymologia slowa orange w j. angielskim i francuskim, naranja
      w hiszpanskim, naranj-w arabskim, narang-w perskim, W Sanskrycie -naranga i w
      koncu w tamilskim - naru, co oznacza pachnacy. We wspolczesnym tamilskim slowo
      to wrocilo juz zangielszczone i brzmi-aranciu czyli jak mowia poplatanie z
      pomieszaniem.
      W jezyku polskim etymologia slowa pomarancza jest jeszcze bardziej zawiklana
      pochodzi od pommme(francuskie -jablko) i naranja.

      Mam nadzieje, ze poslugujesz sie dobrze jezykiem angielskim i mozesz w tym
      jezyku mowic i czytac.
      Podaje najlepsze zrodlo jakie znam do Sanskrytu:
      www.audarya-fellowship.com/
      Strone te prowadzi wspanialy swami. Jesli wiec bedziesz zadawala jakies
      pytanie musisz najpierw napisac:
      Namaste,
      drogi swami prosze o pomoc w .....
      Im bedziesz grzeczniejsza tym lepsza odpowiedz dostaniesz.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka