Dodaj do ulubionych

Przepis na Mazurek

14.04.06, 15:17
Znalazłam kilka w necie, ale wiadomo jak to jest, lepiej mieć coś pewnego
poleconego. Na pewno nie chcę dodawać tyle cukru, max. połowę. Powiedzcie, czy
te przepisy mają sens:

----------------------------
Mazurek trójwarstwowy
Składniki:
- słoik gęstych powideł lub konfitur
masa:
- szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki kaszy manny
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
polewa:
- 3 łyżki kakao
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 2/3 kostki masła
Kaszę rozmieszaj w małej ilości zimnego mleka, resztę zagotuj. Do gotującego
mleka wlej kaszę i gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje. Po
ostudzeniu wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ma powstać gładka, puszysta
masa. Spód posmaruj powidłami, na nich rozsmaruj masę orzechową.
Przygotuj polewę. Kakao wymieszaj w rondelku z cukrem pudrem i wodą. Zagotuj,
dodaj masło i podgrzewaj, mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Gorącą
polewą oblej mazurek.
Bardzo smaczny jest mazurek tylko z dwóch warstw. U nas w domu ulubioną
kombinacją jest konfitura z płatków róży i polewa czekoladowa.

-----------------------------
Mazurek orzechowy
Składniki:
- Ciasto:
- 40 dag mąki tortowej
- 30 dag masła
- 8 dag cukru pudru
- 2 torebki (32 g) cukru waniliowego
- 3 żółtka
- szczypta soli
Wierzch:
- 20 dag masła
- 20 dag miodu gryczanego
- 50 dag orzechów włoskich płynna czekolada do dekoracji
Posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka, sól
i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii (wtedy nie przykleja
się do wałka). Spód powinien być dość cienki - ok. 5 mm. Ciastem wyłóż
natłuszczoną formę, uformuj brzegi wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem
ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20
minut w temp. 180°C. Zrób masę orzechową: w rondlu rozgrzej masło z miodem i
dodaj rozdrobnione orzechy. Chwilę podgrzewaj, mieszając. Odstaw do
ostygnięcia. Na upieczony spód wyłóż masę orzechową i wyrównaj powierzchnię.
Po ostygnięciu udekoruj mazurek cienkimi paseczkami stopionej czekolady.

-------------------------
Mazurek orzechowo-czekoladowy
Składniki:
- 5 jaj
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 2 szklanki drobno posiekanych/zmielonych orzechów włoskich
- 1 starta tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżki roztopionego masła
Jajka ubić z cukrem, następnie dodać resztę składników i delikatnie, acz
dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze ok. 180 C przez ok. 1 h (aż patyczek
pozostanie suchy po wkłuciu). Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i
udekorować bakaliami wg uznania.

----------------------------
Mazurek z gorzką czekoladą
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 12 dag masła
- 20 dag mąki
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- masło i tarta bułka do formy
Na polewę:
- 18 dag gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na pół
godziny. Formę nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż cienko rozwałkowanym
ciastem i uformuj brzeg. Piecz około 20 minut w temp. 180°C. Rozpuść na parze
czekoladę z wodą. Dodaj śmietankę i masło. Gotuj, aż część wyparuje,
pamiętając, że po wystygnięciu masa bardzo zgęstnieje. Zdejmij z ognia, gdy
masa będzie miała konsystencję gęstego miodu. Gotową masę wylej na upieczony
wcześniej spód. Odstaw do zastygnięcia, a potem udekoruj według uznania.

----------------------------------
Kruche ciasto (na dwa mazurki)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka (lub żółtko i łyżka śmietany) - bez nich ciasto też się uda
- tłuszcz do wysmarowania formy (i ewentualnie bułka tarta) lub papier do
pieczenia
Posiekaj masło, wymieszaj z mąką i pozostałymi składnikami. Zagnieć szybko
ciasto i włóż je na pół godziny do lodówki (może tam spędzić nawet kilka dni,
jeśli zawczasu bierzesz się do przygotowań). Nagrzej piekarnik do 175 st. C.
Przygotuj prostokątna formę lub tortownicę. Jeśli używasz tradycyjnej blaszki,
hojnie wyłóż jej spód pergaminem, ciasto będziesz wyjmować, chwytając z dwóch
stron za papier, tortownicę wystarczy natłuścić. Wyłóż ciastem dno formy na
grubość około 4 mm. Piecz na jasno złoty kolor (około 15 min). Jeśli używasz
tortownicy, natychmiast po wyjęciu z piekarnika delikatnie zsuń ciasto na
talerz - wtedy jest jeszcze plastyczne i mniej łamliwe. Ciasto w klasycznej
blaszce musi najpierw ostygnąć.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka