Gazeta.pl   Forum   Praca   Praca   Czy UP sankcjonuje bezprawne pytania?

Komentarze do artykułu

Niedopuszczalne pytania na rozmowie kwalifikacyjnej

Orientacja seksualna, plany macierzyńskie, gwarancja nie zajścia w ciążę, wykształcenie czy wyznanie rodziców Podczas rozmowy kwalifikacyjnej pracodawca nie ma prawa zapytać o te i wiele innych rzeczy. Zgodnie z prawem, kiedy takie pytania padną, możesz odmówić odpowiedzi.

Czy UP sankcjonuje bezprawne pytania?

Autor: Gość: zdziwiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 08:00
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Pytałam niedawno, ale sie powtórzę, z prośbą o Waszą opinię:

Odebrałam z UP informację że jestem bezrobotna i na zasiłku :(
Ale oprócz tego dostałam "pakiet informacyjny dla bezrobotnego", tam m.in. wzór CV i dobre rady na rozmowę kwalifikacyjną. A właściwie to chyba "dobre" rady. bo w dziale "Najczęściej zadawane pytania podczas rozmowy kwalifikacyjnej" podano m.in.:
- Kiedy planuje Pani mieć potomstwo?
- czy pani dzieci często chorują?
- Czy ma pan/Pani jakieś problemy zdrowotne?
Myślałam, że nie wolno pytać kandydatów czy kandydatki o dzieci, rodzinę itp? A stan zdrowia mój czy dzieci (jak będę je mieć) to sprawa moja i lekarza a nie pracodawcy? Więc czy UP nie powinien raczej napisać, że takich pytań nie powinno być na rozmowie i że mogę odmówić odpowiedzi na nie?
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.