Dodaj do ulubionych

kanadyjczyk w usa?jak to wyglada-kto wie??

18.02.07, 16:22
zastanawiam sie jak to wyglada-kanadyjczyk w usa?
czy przy przekroczeniu granicy z usa otrzymuje wize na okreslony termin
pobytu?,czy moze pracowac w usa legalnie,czy moze kupic dom...?
moze to glupie pyt.ale nikt do tej pory mi nie odpowiedzial konkretnie,jedni
mowia ze kanadyjczyk moze zyc i pracowac w usa inni mowia ze to nie
mozliwe,ze otrzymuje wize na 3 miesiace.
a wiec jest ktos z was bardziej poinformowany na ten temat?
dzieki
Edytor zaawansowany
  • 18.02.07, 16:52
    na granicy nie dostajesz wizy , pracowac nie wolno chyba ze wyrobisz sobie
    green card , ale mozesz prowadzic business , lub go posiadac i wtedy nie
    potrzebujesz green card.
    Mozesz kupowac nieruchomosci i mieszkac ile ci sie podoba
  • 18.02.07, 18:21
    Kanadyjczycy nie potrzebuje wizy i moga przebywac turystycznie w USA do 6
    miesiecy .
    Pracowac moga w ramach porozumienia NAFTA profesjonalisci w okreslonych
    zawodach i wowczas potrzebna jest wiza TN ktora po przedstawieniu dokumentow od
    pracodawcy otrzymuje sie na granicy .
    Nieruchomosc mozna kupic ale nie oznacza to ze wlasciciel ma prawo do
    bezograniczonego wjazdu i pobytu .

    Lista zawodow w ktorych mozna otrzymac wize pracownicza TN :
    www.payroll.ucla.edu/alien/refnafta.asp
  • 23.02.07, 03:16
    Andrew ma rację. Mój mąż jako Kanadyjczyk dostał wizę TN, a ja jako jego żona
    TD, która jednak nie upoważnia do pracy.

    Pozdrawiam,
    Monika
  • 24.02.07, 00:13
    dzieki wszystkim za info smile)
  • 24.02.07, 02:51
    Prawda, tylko ponizsza lista jest chyba niekompletna. W praktyce, wiekszosc
    ludzi po studiach i kilkuletnim doswiadczeniem nie bedzie mialo problemu z
    otrzymaniem wizy jezeli pracodwca o taka wystapi. Niruchomosc mozna kupic tylko
    trzeba pamietac ze "property taxes" w Stanach sa ogolnie wyzsze niz w Kanadzie.


    andrew-11 napisał:

    > Kanadyjczycy nie potrzebuje wizy i moga przebywac turystycznie w USA do 6
    > miesiecy .
    > Pracowac moga w ramach porozumienia NAFTA profesjonalisci w okreslonych
    > zawodach i wowczas potrzebna jest wiza TN ktora po przedstawieniu dokumentow
    od
    >
    > pracodawcy otrzymuje sie na granicy .
    > Nieruchomosc mozna kupic ale nie oznacza to ze wlasciciel ma prawo do
    > bezograniczonego wjazdu i pobytu .
    >
    > Lista zawodow w ktorych mozna otrzymac wize pracownicza TN :
    > www.payroll.ucla.edu/alien/refnafta.asp
  • 24.02.07, 03:59
    voytek74 napisał:

    > Prawda, tylko ponizsza lista jest chyba niekompletna. W praktyce, wiekszosc
    > ludzi po studiach i kilkuletnim doswiadczeniem nie bedzie mialo problemu z
    > otrzymaniem wizy jezeli pracodwca o taka wystapi.

    ---------------------------------------------------------------------------

    A co mnie to obchodzi czy jakas lista jest kompletna czy nie ( podalem link do
    pierwszej lepszej z 872,000 jakie wyskoczyly w google ) .
    Ewentualne powolywanie sie w czymkolwiek ze ...o tu panie , na polskim forum
    napisali ... wywola co najwyzej smiech pusty i litosc i trwoge.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.