Dodaj do ulubionych

Wyprowadzka z US do CA

23.02.08, 17:05
Witam serdecznie. Od pewnego czasu zaczelam bywac na forum i jestem
bardzo mile zaskoczona atmosfera i oferowana pomoca ze strony
rodakow. Byc moze moje zaskoczenie wynika z faktu ze nie jest
przyzwyczajona do tego tu gdzie zyje obecnie, w Nowym Jorku. Po 5
latach przyszedl czas na powazne decyzje zyciowe. Ja i moj partner
doszlismy do wniosku ze Ameryka nie daje nam przyszlosci o jakiej
marzylismy jak rowniez nie pozwoli nam na zalegalizowanie swojego
pobytu a co za tym idzie, tkwimy w martwym punkcie i czas z niego
wyjsc, poki jeszcze jestesmy mlodzi. Nie chcemy wracac do ojczyzny,
pamietam dlaczego z niej uciekalismy i nie mysle ze tym razem byloby
inaczej. Wybor padl na Kanade ze wzgledu na mozliwosci rozwoju oraz
dlugoletnie przyjaznie. Chcemy sie ubiegac o Work Permit dla mojego
partnera. Bedzie on mial zalatwionego pracodawce ktory zalatwi
potrzebne papiery. Zamierzam sama zlozyc papiery o WP i mam troche
boja czy poprawnie uda mi sie to zrobic.
Bylabym bardzo wdzieczna gdybyscie pomogli mi swa wiedza przebrnac
przez ta papierkowa robote i doradzic jak najlepiej sie do tego
zabrac i czego oczekiwac. Od paru dni staram sie nabyc jak najwiecej
wiedzy na temat tego procesu i wciaz mam pytania na ktorych nie moge
znalezc odpowiedzi wprost. Moze jest tu ktos kto byl w podobnej
sytuacji i ma juz to za soba? Bylismy na konsultacji ale nie da sie
tak wszystkiego dowiedziec w godzine.
Na poczatek mam pytanie zwiazane z dokumentem mowiacym o
niekaralnosci, jak mozna go zalatwic i czy wymagany jest rowniez ode
mnie, czyli osoby dopisanej.
Czy badania lekarskie musimy miec robione oboje czy prosza tylko o
osoby wnioskujacej?
Czy jest jakis zapisek na temat rzeczy jakie sie ze soba bierze, my
mamy caly dobytek tu w US, jest tego duzo, meble, sprzety agd, nowe
telewizory, samochod... Czy mozna to zabrac ze soba? Nie
chcielibysmy tam jechac goli i od nowa wszystko kupowac.
Czy jest zawsze tak ze jest konieczne interview, w naszym
przypoadku wiaze sie to z podroza do rodzimego kraju i czy po
pomyslnym zakonczeniu sprawy musimy osobiscie odebrac wizy w PL i
czy ja musze byc przy tym wszystkim.
Dziekuje z gory za wzelka pomoc badz sugestie.
Edytor zaawansowany
  • 23.02.08, 18:34
    a gdzie chcecie skladac papiery w Ambasadzie Kanady na terenie USA
    czy tez Polski?Nie wiem ile czasu byliscie w USA legalnie bo przy
    zlozeniu na pobyt staly ten czas to 1 rok.Inaczej moga Wam odeslac
    wniosek do Polski.

    a przegladalas ta strone:

    www.cic.gc.ca/english/work/index.asp
    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
  • 23.02.08, 19:39
    Papiery chcemy skladac w Polsce, dlatego ze tutaj bylismy legalnie
    tylko pol roku. I tu ciekawostka, przed chwila rozmawialam z inna
    pani konsultant ktora mowi ze moj partner nie kwalifikuje sie do
    otrzymania work permit bo jego wyksztalcenie nie pokrywa sie z
    doswiadczeniem wykonywanej pracy. On jest technikiem zywieniowym a
    tu jest carpenterem od 4,5 roku. Wczoraj inny pan powiedzial ze
    jesli znajdziemy pracodawce ktory go zatrudni jako carpentera to
    reszta z gorki. Dzis sie okazuje ze tak sie nie da, jedyna
    mozliwoscia jest staranie sie przeze mnie o wize studencka, zdanie
    ogzaminu jezykowego (jako ze mam zaczete studia w PL oraz lepiej
    znam j.ang) interview w Warszawie a zeby zabrac ze soba swojego
    chlopaka to musze za niego wyjsc. Jak spytalam sie a co on tam
    bedzie robic jak ja pojde do szkoly to odpowiedz byla ze tam oni
    zalatwia mu work permit na miejscu szybko i bez problemu!? Jezeli
    tak jest to moze najszybciej byloby poczekac do zniesienia wiz,
    poleciec tam i na miejscu zalatwiac skoro "tam tak szybko i latwo".
  • 23.02.08, 20:18
    >>>>>> I tu ciekawostka, przed chwila rozmawialam z inna
    pani konsultant ktora mowi ze moj partner nie kwalifikuje sie do
    otrzymania work permit bo jego wyksztalcenie nie pokrywa sie z
    doswiadczeniem wykonywanej pracy. <<<<<

    Ta pani konsultant nie wie co mowi. Chlopak jest stolarzem i jako
    stolarz moze dostac work permit.
  • 23.02.08, 20:22
    >>>>Papiery chcemy skladac w Polsce, dlatego ze tutaj bylismy
    legalnie tylko pol roku. <<<

    Mysle, ze tutaj tez sie mylisz jesli chodzi o work visa, ale
    musialabym zajrzec do aktualnych przepisow.
  • 23.02.08, 20:57
    Ty lepiej poczytaj strone rzadowa i wtedy zobaczysz jak kto jest.

    tutaj masz na temat zwiazkow nieformalnych i ze takie osoby moga byc
    podczepione pod aplikanta:

    www.cic.gc.ca/english/information/faq/work/work-faq06.asp

    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
  • 23.02.08, 22:49
    Wiecie co, gdyby czlowiek nie mial dostepu do informacji to
    prawdopodobnie zaplacilby ponad $4000 takiej osobie a i tak
    wiekszosc zalatwic musialby sam. Nie rozumiem tylko po co tak
    mieszac i krecic. Przed chwilka sobie tak pomyslalam, czy jesli
    zniosa wizy dla Polakow to czy ja moge wleciec do Kanady z USA czy
    musze przez Polske?
  • 24.02.08, 00:02
    jezeli zniosa te wizy to chyba nie ma znaczenia z ktorego kraju przyjezdzasz do
    Kanady, istotne abys mial wazny polski paszportsmile
  • 24.02.08, 00:04
    zniosa, nie zniosa a ja i tak 24 marca musze jechac na interview do Bufflosmile
  • 24.02.08, 00:20
    Tak jak napisal jac_76 mozesz leciec z obojetnie jakiego
    Panstwa,miejsca do Kanady a liczyc sie bedzie Twoj wazny
    paszport ,pamietaj o tym ze pobyt bedzie czysto turystyczny bo jesli
    zamierzasz tam pracowac to musisz miec odpowiednia wize .


    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
  • 24.02.08, 00:36
    Tzn ze gdybym poszla po najmniejszej linii oporu to moglabym wjechac
    jako turystka a na miejscu moj chlopak moglby ubiegac sie o
    pozwolenie na prace (pracodawca juz jest) a ja rozpoczac nauke? To
    by bylo zbyt piekne...zwlaszcza ze nam zawsze bylo pod gorke sad
    Nasz przyjaciel dzis mowil ze wszystko zalatwic mozna na miejscu i
    legalnie. Moj chlopak jakby mogl, to by sie spakowal w reklamowke
    jednorazowa i grzalby na lotnisko chocby zaraz...a ja sie tylko
    zastanawiam co zrobic z tym calym smietnikiem co sie nazbieral przez
    lata...
  • 24.02.08, 10:02
    A w jaki sposob chcesz cos zalatwic w Kanadzie?z tego co wiem to
    wize otrzymasz po za Kanada,niech Wam ten przyjaciel poda przepisy
    na ktorych sie opiera bo mozesz o tym poczytac na tej stronie:
    www.cic.gc.ca/english/work/apply-how.asp


    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
  • 24.02.08, 17:12
    Dokladnie, o wize pracownicza nalezy satarac sie przed wjazdem do Kanady, a
    jezeli masz juz tam pracodawce to raczej nie bedzie trudne
  • 24.02.08, 17:13
    przeczytalam, teraz zastanawiam sie jak ta pani konsultant chciala
    zalatwic mu work permit juz w kanadzie skoro trzeba go zalatwiac
    bedac poza nia!?
  • 24.02.08, 17:15
    Gdzie dkladnie mieszkacie w USA???
  • 24.02.08, 17:45
    w NY
  • 24.02.08, 17:53
    Dam Ci telefon poza forum, dowiesz sie wszystkigo co bedzie istotne w sprawiesmile
  • 24.02.08, 17:59
    Dziekuje Jac_76 dobrze miec obcykanych w temacie informatorow smile
  • 24.02.08, 18:05
    poprosze jednak o maila bo z poczta sie cos porobilo cos tam zmieniaja i nijak
    nie moge napisac do Ciebie mailasmile
  • 24.02.08, 18:09
    szkrabek6 malpa wp.pl
    --
    CichoCiemna
  • 24.02.08, 18:41
    ok szkrabek6 sprawdz mailasmile
  • 24.02.08, 20:25
    odpisalam smile
    --
    CichoCiemna
  • 24.02.08, 22:31
    ok ja rowniez odpisalem, mam nadzieje ze udalo mi sie odpowiedziec na nurtujace
    Cie pytaniasmile
  • 25.02.08, 01:27
    O tak, czesciowo, dziekuje smile)) ale wciaz jestem zadna wiedzy smile Czy
    jest ktos na forum ktory ubiega sie o work permit i przebywa w USA?
    --
    CichoCiemna
  • 25.02.08, 17:14
    z tego co wiem, jesli przebywa sie na terenie Kanady jako turysta to oficjalnie
    nie mozna sie starac ani o work permit ani o przekwalifikowanie wizy na student
    visa. Tzn. mozna nieoficjalnie to przygotowac, aplikowac trzeba poza Kanada
    (czyli dla Was najblizej USA albo jesli nie mozecie tam wjechac to Meksyk).
    Jesli chodzi o student visa - to trzeba aplikowac do szkoly ktora Was
    interesuje, wplacic ile tam beda chcieli i dopiero wtedy mozna zlozyc dokumenty
    w konsulacie kanadyjskim (np. w Meksyku). Potem albo wzywaja na interview albo
    nie (w miejscu gdzie dokumenty zostaly zlozone - czyli np. Meksyk). Jak sie ma
    student visa i srednie grades to mozna bez problemu przedluzac - po 6 miesiacach
    dostaje work permit na 20h w tygodniu i potem juz z gorki. W ub. tygodniu
    bylismy w biurze, ktore zajmuje sie takimi sprawami (dla Chinczykow zeby bylo
    smieszniej - sprawdzalismy to dla znajomego. Taka firma zada sobie 1 tys. CAD za
    znalezienie odpowiedniej szkoly ktora nas interesuje, wypelnienie wszystkich
    formularzy i zlozenie ich w konsulacie ktory nas interesuje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.