Dodaj do ulubionych

wiza studencka - pytan kilka

14.06.08, 10:30
Witam!

W najblizszym czasie wybieram sie na McGill University. Czekam jeszcze na
oficjalny list i bede staral sie o wize. Wlasnie w zwiazku z wiza mam kilka
pytan. Dzwonilem do Ambasady - pogadalem z automatem, pisalem mejla - dwa
ktore znalazlem okazaly sie nieaktywne. Dlatego swoje pytania zamieszczam na
tym forum, z nadzieja, ze ktos z Was mi pomozesmile

1. Jak wygląda procedura przyznania statusu "common-law partner" osobie, która
wyjeżdża ze mną? Z tego co wiem, osoba z takim statusem lub żona będzie
posiadać pełno prawo do pracy w okresie moich studiów.

2. W przypadku studiowania w prowincji Quebec wymagany jest dodatkowy dokument
upoważniający do studiowania. O ile dobrze zrozumiałem, żeby otrzymać takie
upoważnienie należy wysłać do Kanady właściwie ten sam pakiet dokumentów jaki
do aplikacji wizowej. Ze zrozumiałych względów opóźni to znacznie ubieganie
się o wizę. Czy takie upoważnienie można również zdobyć bezpośrednio w
Ambasadzie Kanadyjskiej w Warszawie?

3. Moje kolejne pytanie dotyczy kwestii finansowej. Przy ubieganiu się o wizę
należy przedłożyć stosowany dokument potwierdzający posiadanie wystarczającej
ilości środków do podjęcia studiów. Ponieważ moje studia będą trwały dwa lata
(program magisterski) czy powinienem wykazać posiadanie środków na cały ten
okres? Czy wystarczy na początek posiadać środki na np. pierwszy rok lub
pierwszy semestr?

4. Jakie są możliwości ubiegania się o wsparcie finansowe moich studiów przez
Kanadę lub Polskę? Czy istnieją inne instytucję mogące zaoferować pomoc
finansową studentom polskim rozpoczynających studia w Kanadzie?

5. Jak długo trwa proces wizowy? Czy jeśli złożę wymagane dokumenty osobiście,
pozwoli to przyśpieszyć ten proces?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!

P.S. Jesli ktos posiada dzialajacego maila do Ambasady, to rowniez bylbym
wdzieczny za podanie.
Edytor zaawansowany
  • 14.06.08, 16:39
    5. If studying in Quebec, check the provincial guidelines.
    This step only applies if you want to study in the province of
    Quebec. If you apply to study in Quebec, you need a certificate of
    acceptance or CAQ. You can find a link to the website of Quebec’s
    ministry overseeing provincial immigration in the Related Links
    section at the bottom of this page. Your school can also provide you
    with information about applying to study in Quebec. You must have
    received the certificate of acceptance before you apply for a study
    permit.

    www.cic.gc.ca/english/study/study-how.asp
    www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/en/immigrate-settle/students/index.html

    www.cic.gc.ca/english/study/study-how-documents.asp
    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
  • 14.06.08, 20:01
    Owszem, czytalem. No wlasnie, zeby dostac pozwolenie z Quebecu trzeba wysylac
    tam papiery. Dlatego zastanawiam sie czy mozna to zalatwic wszystko tutaj, w
    Ambasadzie.

    btw: Czy ktos z Szanownych Forumowiczow zna moze aktualny adres e-mail do
    Ambasady Kanadyjskiej w Warszawie, badz numer telefonu, gdzie mozna z zywym
    czlowiekiem porozmawiac, a nie z automatem?
  • 14.06.08, 20:45
    17. Czy są jakieś szczególne wymogi, które należy spełnić, aby
    studiować w prowincji Quebec?
    Tak. Władze tej prowincji wydają specjalne zezwolenie (CAQ) dla
    studentów zagranicznych, którzy zamierzają podjąć naukę na terenie
    tej prowincji. Jeżeli wybierają się Państwo na naukę do prowincji
    Quebec, należy najpierw uzyskać od władz tej prowincji zezwolenie na
    podjęcie nauki (CAQ). Bez zezwolenia (CAQ) nie otrzymają Państwo
    zezwolenia na naukę. Szkoła, do której wybieracie się Państwo w
    Kanadzie powinna udostępnić szczegółową informację na temat sposobu
    uzyskania CAQ od odpowiednich instytucji/władz prowincji Quebec.
    Bliższe informacje znajdziecie Państwo tutaj.
    Jakiekolwiek pytania w związku z CAQ powinny być kierowane do
    szkoły, w której zamierzacie Państwo podjąć naukę, a nie do
    Ambasady.
    CAQ nie jest wymagane:
    - jeżeli student został wytypowany przez program ufundowany przez
    rząd kanadyjski dla krajów rozwijających się;
    - jeżeli student posiada ważny certyfikat CSQ (Certificat de
    selection du Quebec) i ma zezwolenie CIC (Canada Immigration Centre)
    by składać podanie na pobyt stały lub złożył już podanie na pobyt
    stały w biurze imigracyjnym w Kanadzie.
    Zezwolenie na naukę w Kanadzie nie jest wymagane od osób, które
    pozostaną w Kanadzie przez okres 6 miesięcy lub krócej.

    geo.international.gc.ca/canada-europa/poland/right_nav/visa_imm39-pl.asp
    Tam tez znajdziesz odpowiedzi o finansowaniu studiow-nauki.

    e-mail:
    Zapytania ogólne: Warsaw-im-enquiry@international.gc.ca



    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
  • 15.06.08, 05:02
    lyrb napisała:

    (...)
    >
    > 1. Jak wygląda procedura przyznania statusu
    > "common-law partner" osobie, która
    > wyjeżdża ze mną? Z tego co wiem, osoba z takim statusem
    > lub żona będzie
    > posiadać pełno prawo do pracy w okresie moich studiów.
    >


    www.cic.gc.ca/english/study/work-spouse.asp
    Uznanie za "common law" nastepuje po udowodnieniu, ze sie z ta osoba mieszka,
    prowadzi wspolne gospodarstwo (wlaczajac wspolna kase), jednym slowem zyje sie
    tak jakby sie zylo z malzonkiem/zona. O ile mnie pamiec nie myli, co najmniej
    przez poprzednie 12 miesiecy.

    Jest tutaj maly problem. Nie mozna twierdzic, przy staraniu sie o pozwolenie na
    wjazd do Kanady, ze zrodlem dochodu bedzie praca malzonka/i, zwlaszcza w
    odniesieniu do QC. O prace w QC trudno i bez konkretnej oferty pracy ten
    spodziewany dochod sie nie bedzie liczyl.

    Trzeba sie wiec wykazac posiadaniem zasobow wystarczajacych na zycie dwoch osob
    (plus oplaty i koszta studiow).

    Pozdrawiam i zycze powodzenia


    dradam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.