Dodaj do ulubionych

SKILLED WORKER- wizy w paszporcie!!!!

29.05.09, 15:48
Witam wszystkich, jak już niektórzy forumowicze wiedzą starałem się
o wize w kategorii SW i otrzymałem tą wizę we wrześniu 2008. Jednak
pare istotnych zmian w nastąpiło, nie wyjeżdzajac jeszcze do Kanady
ożeniłem się i postanowiłem 'skanselować' moją wizę i dodać jeszcze
moją żonę do aplikacji. Ruszyliśmy z dokumentami pod koniec marca i
w poniedziałek 25.05 odebraliśmy już wizy razem. W ambasadzie
wszystko bardzo sprawnie poszło, teraz musimy wyjechać do Kanady do
01.07.09 ponieważ do tego czasu mamy ważen wizy ze względu na moje
ważność moich badań lekarskichsmile Wyjeżdzamy z żoną do Toronto 07.06
na 2 tygodnie, a potem wracamy do Polski i zostajemy przynajmniej do
końca roku.
Mam pytanko, pytałem się w abasadzie czy na lotnisku będziemy
musieli pokazywać jakieś środki finansowe, w ambasadzie
potwierdzili, że nie. Jak to jednak w praktyce wygląda. Czy może
wystarczyć np. oświadczenie z banku itp. Nie chcemy brać gotówki bo
i tak zaraz wracamy, a kase mamy na koncie.
Drugie pytanko, jakie jeszcze ważne dokumenty zabrać do Kanady i co
można w tak krótkim czasie załatwić. Mam tu na myśli sin, ohip itp?
Gdzie warto się zarejstrować, żeby później już nie marnować czasu?
Edytor zaawansowany
  • 29.05.09, 18:24
    Gratulacje.
    Jak juz wielokrotnie tutaj pisalismy - srodki finansowe jakies
    powinienes miec - czy to bedzie forma wyciagu z konta, gotowki czy
    czeku - tego ja na 100% nie potwierdze. Musialbys skontaktowac sie z
    immigration w celu wyjasnienia. Wydaje mi sie ze wjezdzali ludzie
    tylko z wyciagiem z konta. Ja np mialem gotowke, ktora
    zadeklarowalem a ktorej nikt nie sprawdzal.
    Dokumenty - no paszport musisz miecsmile plus ta koperte z papierami,
    ktora dali Ci w ambasadzie. Poza tym na tak krotki okres czasu nic
    wiecej potrzebowac nie bedziesz - moze polskie [czy miedzynarodowe]
    prawo jazdy, jesli chcesz tu jezdzic.
    Na miejscu mozesz zlozyc wniosek o SIN [i chyba powinienes] ale
    musisz miec adres na ktory karta przyjdzie i ktos ja odbierze. To
    samo bedzie z PR karta. O OHIP nie masz sie co starac, jesli zaraz
    wyjezdzasz - nawet jesli zlozysz wniosek - to bedzie anulowany, bo
    nie bedzie Cie w Ontario. Mozesz sobie zalozyc od razu konto w banku
    i jesli chcesz to zdawac na prawo jazdy - ale sprawdz wymogi czasowe
    zwiazane z tymi G1,G2 prawami jazdy. Inna sprawa ze jesli bedziesz
    mial SIN to przynajmniej teoretycznie powienines sie za ten rok
    [liczony od dnia wjazdu do Kanady] rozliczyc z podatkow. Powodzenia
  • 30.05.09, 14:53

    sunny25 to fajnie ze juz jest po wszystkiemu smile


    --
    "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
    "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
    "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
  • 09.06.09, 04:18
    My mielismy troche kasy ze soba a reszte na koncie. Pokazalismy swiezy wyciag z
    konta bo to od nas chcieli przy wjezdzie.

    pozdrowka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.