Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Dom i ogród   kwiaty w domu   Wando - storczyki, pomocy! :)

Wando - storczyki, pomocy! :)

Autor: kasiulka_s123 09.08.11, 17:51
Głównie to mam problem z jednym - przedwczoraj dojrzałam na nim ( na korzeniach powietrznych) coś małego, czerwonego - ale nie ruszającego się Takie kilkanaście kropeczek mniejszych niż główka szpilki. Od razu wyjęłam z podłoża, przepłukałam wodą, położyłam do wyschnięcia. Cud, że to dojrzałam, ale zastanawiał mnie już on od jakiegoś czasu, bo liście co prawda rosły, ale bardzo się krzywiły, jakby je coś pożarło. Korzenie całe zmarniały,poobcinałam co było paskudne i zasypałam cynamonem. Zresztą zobacz sama:

fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/WOHd07GbFuaoGVkfKB.jpg
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/okZslz251WexN48alB.jpg
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/aAoudBeWdvSmqGuiaB.jpg

Nie wiem, czy coś z niego jeszcze będzie, ale spróbuję go odratować. Myślisz, że to coś czerwone to jakieś robactwo i mogło się przenieś na inne falki? Może trzeba je powyjmować z podłoża i poprzeglądać? Tylko część rozpoczęła już kwitnienie.

2 falek zwariował - przedłużył 2 pędy, wypuścił 1 nowy,wypuszcza z między liści 2 a z tego 1 przedłużonego jeszcze coś kiełkuje. czy możliwe żeby storczyk miał aż 5 pędów?!
Może go "przenawoziłam"? Wiem, ze teraz to super będzie wyglądać, ale nie chcę, zeby poźniej zakończył swój żywot
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/rGlKQE9dN5XiNWNafX.jpg
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/C8gr0RzL6YgISUh86X.jpg
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/ZQi8A7cGkwn2c4a1aB.jpg
U 3 martwią mnie liście, jakieś takie plamiaste są:
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/jxPW8G59q0QKVGufZB.jpg
To jakaś choroba czy tak ma być?

A 4 z kolei ma strasznie brzydkie liście, pomarszczone, oklapnięte, ale z pędy chyba rośnie keiki:
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/r5I06CDpUa06rcRIwB.jpg
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/2QQGsZkmMBBv7WoMDB.jpg
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/2OUvVuf5rViaLcscjB.jpg
może dlatego on obumiera?

U 5 urwałam niechcący pęd, ale się zebrał i wypuścił 2 - a tego uciąć czy zostawić?
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/ga/e1ba/EMM7rLrZdY7FvgIZ9B.jpg
On wypuścił "się" na przedłuzeniu + 1 nowy i ma 1 stary przycięty (ale nie uschnięty) +ten, którego niechcący załatwiłam.

Podlewam je co tydzień, czasem co 10 dni - w zależności kiedy korzenie powietrzne robią się srebrne. Nawożę co 2-3 podlewanie, podlewam wodą z kranu (ale przefiltrowaną), dolewając 10 ml SUBSTRALU do orchidei. Temp. w domu to 23-24 stopnie, okna na chwilę obecną uchylone często.
Podłoże wymieniane zgodnie z Twoją poradą, powyciągane gąbki. Stoją na oknach wschodnim (4 sztuki) i zachodnim (5 sztuk). Czy jakbym sobie przeniosła 1 szt na okno północne to nic się nie stanie?

Przepraszam, że tyle pytań naraz :) Dodam, że możliwe, że mają w sobie jakieś choróbska, bo kupowałam je na allegro za symboliczną złotówkę, dochodzą do siebie od marca.
Pozdrawiam
--
Przeciąg trzaska złudzeniami
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.