Dodaj do ulubionych

Papier czerpany

12.08.05, 14:43
Witajcie forumowiczki, byłabym wdzięczna gdyby ktoś mógł mi pomóc. Mianowicie
chodzi o papier czerpany.Robię go wg przepisu zamieszonego na tej stronie
www.eko.org.pl/kropla/29/papier.html, ale wychodzi jakiś nijaki. Nie wiem
gdzie popełniłam błąd. Karki sa za cienkie, rwią się i nie wiem czy to czasem
nie jest wina zdyt drobnej siatki którą czerpie masę. Może ktoś już próbował,
albo ma inny przepis, nie wiem czy taki przepis z mąką jest dobry?
Pozdrawiam ellal2.
Edytor zaawansowany
  • t.he 12.08.05, 16:13
    ellal2 napisała:

    > Witajcie forumowiczki, byłabym wdzięczna gdyby ktoś mógł mi pomóc. Mianowicie
    > chodzi o papier czerpany.Robię go wg przepisu zamieszonego na tej stronie
    > www.eko.org.pl/kropla/29/papier.html, ale wychodzi jakiś nijaki. Nie wiem
    > gdzie popełniłam błąd. Karki sa za cienkie, rwią się i nie wiem czy to czasem
    > nie jest wina zdyt drobnej siatki którą czerpie masę. Może ktoś już próbował,
    > albo ma inny przepis, nie wiem czy taki przepis z mąką jest dobry?
    > Pozdrawiam ellal2.


    Mąkę możesz sobie w ogóle odpuścić, co innego jest istotne. Przedrzyj tę gazetę
    i popatrz pod światło jak długie są włókna papieru. Powinny być jak najdłuższe.
    Przedrzyj inne papiery w zasięgu ręki i porównaj. Gazety często mają teraz
    kiepski papier. Nigdy też nie tnij papieru, z którego ma być masa. Zamiast
    mikserem, możesz spróbować podrzeć papier drobniutko, namoczyć dłużej, nawet
    dobę i następnie trochę to podgotować. Choć mikser teoretycznie nie powinien
    uszkadzać włókien.

    Siatka nie jest za drobna, bez obaw. Co najwyżej odwrotnie. No i bardzo ważne,
    żeby siatkę zanurzać wielokrotnie, delikatnie, powoli, po obcieknięciu wody,
    kiedy włókna są osadzone.

    Papier kredowany, na przykład białe fragmenty stron z miesięczników, da Ci
    bardzo przyjemną powierzchnię.

    Powodzenia smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka