Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Zdrowie   Ortodoncja   sens leczenia... ?

sens leczenia... ?

Autor: aparaciarka 01.01.12, 21:45
Witam, piszę na tym forum ponieważ potrzebuję porady od kogoś bardziej doświadczonego.
Mam 17 lat, od dziecka (genetycznie) zgrzytam zębami. Mam tyłozgryz, prawdopodobnie w wyniku ssania kciuka w wieku niemowlęcym. Leczyłam się od drugiej klasy podstawówki aparatem zakładanym na noc i podobno wiele się poprawiło. Natomiast tyłozgryz pozostał,na dodatek to zgrzytanie i ścieranie zębów. Na przełomie marca/kwietnia 2011 założyłam aparat stały na górne zęby, a w lipcu także na dół. Ortodontka doradziła takie rozwiązanie, ponieważ chciała zastosować elastyczne wyciągi między szczękami, by poprawić zgryz. Co prawda nie leczę się prywatnie, więc też nie płaciłam dużo za aparat, natomiast zanim dostałam obiecywane od dawna wyciągi nosiłam aparat przez pół roku, jak sądzę bez większego sensu. Kiedy pytałam podczas wizyt, kiedy je dostanę, dowiadywałam się, że na razie nie, że nie wiadomo czy to coś da i ma sens. A zęby ulegały zniszczeniu, gdyż niemożliwe było noszenie szyny relaksacyjnej na dolne zęby zapobiegającej ścieraniu zębów. Zanim założyłam aparat, miałam prościuteńkie zęby- teraz za to przesuwają się w niepożądanym kierunku, zmienia się układ mięśni twarzy, niewygodnie się mówi, pojawiają się brzydkie duże szpary między zębami. Przeczytałam post na jakimś forum, z którego wynikało, że te elastyczne wyciągi na dłuższą metę się nie sprawdzają, bo podobno po zakończeniu leczenia wszystko wraca do poprzedniego ułożenia i efekt daje dopiero operacja.
Mam pełno wątpliwości, bo z tego co widzę aparat na razie bardziej zaszkodził niż pomógł. Gdy próbuję się czegoś dowiedzieć od leczącej mnie pani doktor, jestem zbywana i nigdy nie udaje mi się uzyskać odpowiedzi na pytania. Zastanawiam się, czy istnieje jakikolwiek sens noszenia przeze mnie aparatu. Czy ktoś miał podobne doświadczenia i byłby w stanie mi pomóc?
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.