Powoli dojrzewa we mnie pomysł zorganizowania się w grupę pasażerów KM, którzy podając swoje preferencje w krótkiej ankiecie dostarczą dane pozwalające skonstruować rozkład jazdy.
Oto kilka luźnych myśli, które pomogą w konstrukcji algorytmu oraz wyznaczeniu samej ankiety:
1.
IDENTYFIKACJA PASAŻERA: moim zdaniem szansę na zagłosowanie powinni mieć tylko posiadacze biletów okresowych KM lub karty miejskiej (przy rejestracji poza adresem mailowym przydałoby się podanie informacji identyfikacyjnej z biletu, tu do zbadania, czy jakieś identyfikatory z ww. posiadają cyfrę / symbol kontrolny)
2.
REGUŁA DOJAZDU DOMINUJĄCEGO: ankieta miałaby dotyczyć dojazdów systematycznych (czyli przejazd w jedną stronę i powrót), wykonywanych najczęściej (czyli dojazd do pracy / szkoły itp. na najczęstszą godzinę)
3.
GODZINA OPTYMALNA I KRAŃCE: chodzi o określenie stacji odjazdu i kierunku docelowego, optymalnej godziny wyjazdu oraz, ile minut wcześniej i później jesteśmy w stanie zaakceptować odjazd pociągu. Tutaj podaję przykład:
Optymalnie dla mnie pociąg ze stacji Wrzosów do Warszawy wyrusza o 8:13 (wówczas zdążę na mój tramwaj na dalszą trasę); pociąg wcześniej, niż przed 7:40 mnie nie urządza, bo nie będę stał pod biurem i czekał na otwarcie; jak wyjadę po 8:25, to nie zdążę do pracy, więc mnie to nie urządza.
Powyższy przykład zawiera godzinę optymalną (8:13), granicę dolną (7:40) oraz górną (8:25).
Każdy pociąg, który nie zmieści się w tym przedziale sprawi, że wybiorę inny środek transportu.
Tyle wstępnych pomysłów, do przemyślenia pozostają jeszcze kwestie:
4
PRZEJAZDY Z PRZESIADKĄ MIĘDZY POCIĄGAMI: może można uznać, że to margines i nikt rozsądny nie jeździ np. na trasie Legionowo- Wschodnia- Pruszków; z drugiej strony- Legionowo- Wschodnia- Służewiec może być realną trasą
5
PASAŻEROWIE POTENCJALNI: np. dojeżdżałbym z Miasteczka Regaty na Służewiec, gdyby dało się bezpiecznie zostawić samochód przy stacji oraz rozsądnie przesiąść się na Wschodniej; a obecnie rozjeżdzam Białołęcką, Daniszewską, Annopol itd (historie niespodziewanych korków w okolicach mojej pracy
6
MIARODAJNOŚĆ BADAŃ: czy nie powstałby rozkład preferowany tylko przez wąską grupę korzystających z komputera; rozwiązaniem mogłoby być umożliwienie oddania głosu telefonicznie, albo przez mini call-center, albo przez sprawny, automatyczny system IVR (komunikacja automatyczna poprzez telefon i wciskanie odpowiednich cyferek)
7
POPRAWKI W OBECNYM ROZKŁADZIE: poza hasłem: "żeby się nie spóźniały", może warto byłoby przygotować ankietę o aktualnie jeżdżących pociągach, aby móc np. dołożyć jednostkę gdy nie da się wsiąść czy puścić pociąg 5 min. później, żeby dało się zdążyć z pracy, a w skrajnych przypadkach może przedłużyć trasę, zamiast do Wschodniej np. do Rembertowa.
Tyle moich pomysłów, będę wdzięczny za wszelkie pomysły i uwagi.